Elma Üreticisine ‘Kurt’ Uyarısı!

21 Mayıs 2016 12:53

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Mayıs ayında ortaya çıkan ve başta elma olmak üzere kiraz ve vişnelere zarar veren iç kurduna karşı ilaçlama konusunda üreticileri uyardı.

Elma iç kurduna karşı üreticilerin dikkatli olması gerektiğini ifade eden Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü yetkilileri, elma bahçelerinin ana zararlısı olan Elma Kurdu zararlısı elmada beslenme ve yumurta bırakma yoluyla meyvelerde zarar meydana getirdiğine dikkati çekerek; “Elma kurdu erginleri kül renginde olup 6 – 7 milimetre boyunda ince, uzun hortumlu bir böcektir. Bu böcekler Mayıs ayın başında çoğalırlar . Daha sonraları Elmanın meyve kabuğunu, hortumunun ucundaki ağız parçalarıyla kemirerek deler ve kabuk içindeki yumuşak etli kısımla beslenirler. bu beslenmeden dolayı kabukta çöküntüler oluşur . Meyve içinde larvalar meyve içini tamamen yedikten sonra bir delik açarak dışarı çıkarlar. Bu şekilde beslendiği elma meyvesini işe yaramaz hale getirirler.

Elma iç kurdu sadece elma meyvelerinde değil; elmanın yanı sıra kiraz, vişne, armut,  muşmula ve birçok çiçekli ve çiçeksiz bitkilere de zarar verebilmektedir. Bu mücadele için çiftçilerin tavsiyelere uygun ilaçlama yapmaları gerekmektedir. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüzce yapılan tespitlere göre ilimizde elma kurdu mücadele zamanı Mayıs ayı başından bu ayın sonuna kadar ve hatta Haziran ayının ilk haftası olarak tespit edilmiştir. İlaçlamalar akşamüzeri veya sabahın erken saatlerinde, arıların uçuş yapmadıkları zamanda yapılırsa daha iyi sonuç alınabilecektir” şeklinde uyarılarda bulundular.

 

Bu haber 594 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...