Batı Akdeniz sebzesi ve meyvesine Ortadoğu tanıtımı

21 Mayıs 2016 12:55

Sektör paydaşları ile birlikte hareket ederek tarım sektörüne yönelik ekonomik faaliyetlerini sürdüren Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA), Türk Hava Yolları (THY), Başbakanlık Yatırım ve Destek Ajansı (TYDTA) ve Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB)  işbirliğiyle Ortadoğu ülkelerine yönelik Antalya-Ortadoğu Ülkeleri Sebze&Meyve Ticari Heyeti Tanıtım Turu (Fam-Trip) hazırladı. Toptancı haller, laboratuvar ile sebze ve meyve ihracatçı ve üretici firmalarını ziyaret eden firma sahipleri ile yöneticilerinden oluşan 26 kişilik Ortadoğu ticari heyeti, yeni bağlantı ve işbirliği fırsatları hedefiyle Antalyalı ve Ispartalı sektörün temsilcileriyle ikili görüşme (B2B) toplantısında biraraya gelecek. Konuk heyet üyeleri, ilk günkü inceleme ve bilgilenme gezilerinde gereken tanıtımın yapılmadığı için tarım ürünlerinde Antalya ve bölgenin bu kadar büyük potansiyele sahip olduğunu bilmediklerini ve bunu öğrendiklerini söyledi.

Tarım ürünlerine yeni pazarlar oluşturma ve tarım sektöründe muhtemel sıkıntılara çözüm bulabilmek amacıyla BAKA, THY, TYDTA ve BAİB işbirliğinde Ortadoğu pazarı sektörünün aktörlerine yönelik tanıtım programı hazırladı. Ortadoğu ülkelerinden Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri Dubai ve Kuveyt’den 26 kişilik sebze ve meyve ticari heyeti, Antalya’ya getirildi. Programın ilk günü konuk heyet üyeleri, BAKA Genel Sekreteri Mehmet Sırrı Özen, Başbakanlık Yatırım ve Destek Ajansı (TYDTA) Ortadoğu ve Kuzey Afrika (MENA) Ülkeleri Temsilcisi Mustafa Göksu ile BAİB ve THY temsilcileri ile kahvaltıda biraraya geldi. Bilgilendirilen firma sahipleri ve müdürlerden oluşan Ortadoğu ticari heyeti, BAKA, THY, TYDTA ve BAİB temsilcilerinin eşliğinde inceleme ve bilgilenme gezilerine Antalya Toplancı Hal Müdürlüğü ile Antalya Gıda Kontrol Laboratuvarı’ndan başladı.

Antalya Büyükşehir Belediyesi Hallerden Sorumlu Zabıta Daire Başkanı Muharrem Kavurkacı ve Antalya ile ilçelerindeki 24 halden sorumlu Antalya Büyükşehir Belediyesi Toptancı Hal Müdürü Dilaver Demir, heyete 2014 yılı rakamlarıyla 1.4 milyon ton sebze ve 4,03 milyon ton meyve üreten Antalya’nın Türkiye’de tarım ürünlerinin üretimindeki önemli yeri, üretilen meyve ve sebzeler ile miktarları ile ilgili bilgiler verdi. Mal almaya başladıklarında en az 5 yıllık talebin karşılanıp karşılanmayacağını soran ve bunun mümkün olduğunu öğrenen Ortadoğu ticari heyet üyeleri de, Antalya ve çevresinin tarımsal üretimdeki önemli yeri konusunda bilgileri olmadıklarını ifade ederek, “İskenderun ve Hatay’dan mal alıyoruz. Antalya ve bölgenin potansiyelinden haberimiz yoktu. Sizler de gelip bize kendinizi tanıtmadınız. Bu kadar çeşit ürünleriyle tarımsal üretimde önemli bir merkez olduğunu bilmiyorduk. İnşallah ikili görüşmelerle önemli bağlantılar gerçekleştiririz” diye konuştu.

Antalya Gıda Kontrol Laboratuvarı Müdürü Veysel Çelik, konuk heyete sağlıklı gıda üretiminde laboratuvarın verdiği hizmetler, teknik kapasite ve bölgedeki iyi tarım örneklerini anlattı. Laboratuvarın bölümlerini gezen Ortadoğu ticari heyet üyeleri, Antalya Toptancı Hali’ndeki 5 firmayı gezdi. Heyet, domates, biber, salatalık, karpuz, kavun, erik gibi ürünlerin paketleme çalışmalarını yerinde görüp çoğu ürünün de tadına baktı. Bir gün sonraki ikili görüşmeler öncesinde firma ziyaretlerinde kartvizit alışverişi yapıp iş bağlantısı kurmak istedikleri gözlenen konuk ticari heyet üyeleri, seraları da gezdi.

İnceleme ve bilgilenme gezilerinin ardından Ortadoğu ticari heyeti, Antalya ve Isparta’da sektörün temsilcileri ile 20 Mayıs’ta Crowne Plaza Otel’deki ikili görüşme (B2B) toplantısında biraraya gelerek gün boyu yeni bağlantı ve işbirliği fırsatları arayacak.

 

Bu haber 638 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...