15 çağrıda 173 projeye destek

23 Mayıs 2016 16:39

TKDK İl Koordinatörü Süleyman Gülcü IPARD II kapsamında 95 proje kabul edilmesinin sevindirici olduğunu söyledi.

Gülcü Türkiye genelinde kabul edilen projelerin hibe miktarının çok üzerinde olduğunu söyleyerek “bundan sonra yatırımların sürdürülebilirliği, projelerin niteliği gibi konular daha fazla öne çıkacak puanı yüksek olan projeler destek alacak” dedi.

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme İl Koordinatörlüğü 2008 yılında Isparta’nın içinde olduğu 20 ilde kuruldu. Kurumun Isparta’da ki kurucu İl Koordinatörü Ramazan Çelebi ilk birkaç yıl sürekli ‘yarın çok geç olacak mevzuatı anlayıp yatırımlara hız vermeliyiz, proje kültürüne alışmalıyız, mevzuatı kendimize uydurmaya çalışmaktan vazgeçmeliyiz’ şeklinde açıklamalar yaptı.

Isparta trene istasyondan binmeyi tercih etmedi. Şimdi yürüyen bir tren var ve biz arkasından koşuyoruz. TKDK’nın IPARD II kapsamında çıktığı ilk çağrıda 95 proje başvurusu yapılması her ne kadar sevindirici bir gelişme olsa da artık projeler yarışacak. Kuruluş çalışmaları devam eden 39 yeni TKDK İl Koordinatörlüğünün hibe çağrılarına çıkması ile birlikte pastadan pay alacak il sayısı 81’e çıkacak.

IPARD I kapsamında 2011 yılından bu yana çıkılan 15 çağrıda 250’ye yakın başvurusu alan ve 138 milyon TL’lik yatırıma, 73 milyon TL hibe desteği vermek için sözleşme imzalayarak şuana kadar 41 milyon TL’nin üzerinde hibe ile yaklaşık bin kişiye istihdam sağlayan kurum aracılığı ile Isparta’nın tarım ve kırsal kalkınması sağlam adımlarla ilerliyor.

TKDK Isparta’da kurulduğu (2008 yılı) günden buyana Isparta’nın tarım ve kısal kalkınmasına ne kadar destek sağladı. İşte rakamlarla TKDK’nın ilk çağrıya çıktığı 2011 yılından, 15 çağrı dönemine kadar Isparta’ya katkısı.

15 çağrı döneminde 250’ye yakın proje başvurusu yapıldı.

15 çağrı döneminde 173 proje ile sözleşme imzalandı.

15 çağrı döneminde 138 milyon TL’lik yatırıma öncülük edildi.

15 çağrı döneminde sözleşme imzalanan yatırımlara 73 milyon TL hibe ödenecek.

15 çağrı döneminde 41 milyon TL’lik hibe ile yaklaşık bin kişiye istihdam sağlandı.

İLK ÇAĞRIDA 95 PROJE

Türkiye’de 2008 yılında 22 ilde kurulan TKDK İl Koordinatörlükleri arasında yer alan Isparta İl Koordinatörlüğü şimdilerde IPARD II’nin hazırlıklarını yapıyor. IPARD I kapsamında 2011 yılında çıktığı ilk çağrı döneminden buyana 15 çağrı dönemi geçiren TKDK 15 çağrı döneminde 173 proje ile sözleşme imzaladı. TKDK İl Koordinatörlüğü IPRAD I kapsamında ki ilk çağrıda 5, ikinci çağrıda ise 2 proje başvurusu almış ve bunların hiç biri ile sözleşme imzalayamamıştı. IPARD I kapsamında bütçenin bitmesi ile birlikte IPRAD II çağrıları başladı. Ve 15 çağrıda 250 yakın proje başvurusu alan TKDK IPARD II’nni ilk çağrısında 95 proje aldı.

IPARD II birinci çağrıda 95 proje başvurusu yapıldı.

IPARD II birinci çağrıda projelerle 91 Milyon 500 Bin TL’lik yatırım öngörülüyor.

IPARD II birinci çağrıda projelere 56 milyon 500 bin TL hibe talep edildi.

TKDK’nın Isparta’da ki kurucu il koordinatörü Ramazan Çelebi 2011 yılında çıkılan ilk çağrıdan İl Koordinatörlüğündeki görevi sona erene kadar sürekli uyarılar yaptı. Yatırımcıların proje kültürüne alışması gerektiğini, TKDK mevzuatına uygun projeler hazırlanması gerektiğini, Isparta’nın elini çabuk tutması gerektiğini sürekli söyledi. Bu arada il koordinatörlüğü sayısı kurulan 22 yeni il koordinatörlüğü ile 20’den 42’ye yükseldi. Isparta’nın rakip sayısı arttı. Şimdi ise 42 ilin dışındaki TKDK İl koordinatörlüğü bulunmayan 29 ilde daha il koordinatörlüğü kurulması için çalışmalar başladı.

NİTELİKLİ PROJELER ÖNE ÇIKACAK

Isparta geçte olsa alıştığı proje kültüründe artık 81 ile yarışacak. Pastada pay alacak il sayısının artmasının yanında Türkiye genelinde TKDK’ya sunulan proje sayıları da günden güne artacak. Zira IPARD II kapsamında ki ilk çağrıda Isparta’dan 95 proje başvurusu yapılması ve Türkiye genelinde açıklanan hibe bütçesinin çok üzerinde proje başvurusu yapıldığı belirtiliyor. Bu nedenle başvuran projeler arasından nitelikli olanlar öne çıkacak.

TKDK İl Koordinatörü Süleyman Gülcü, “bundan sonra iyi hazırlanmış projeler destek alacak” diyerek proje yarışlarının başladığını ilan etti. Türkiye genelinde bütçenin üzerinde bir proje başvurusu yapıldığına dikkat çeken Gülcü “bu nedenle başvuru yapan projelerin puanları önem taşıyacak. Projeler arasından sürdürülebilir nitelikte olanlar öne çıkacak” şeklinde konuştu.

Bu haber 639 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...