“Ahilik, toplumsal gelişmenin lokomotifidir”

24 Mayıs 2016 16:57

Ahilik Haftası kutlama tarihlerinde değişiklik yapılarak her yıl Ekim ayının ikinci haftasında kutlanan ve son iki yıldır Eylül ayının sonuna alınan Ahilik Haftası kutlamaları geçen yıldan itibaren Mayıs ayının ikinci haftasında kutlanıyor.

Bu doğrultuda; Isparta’da da Ahilik Haftası nedeniyle Isparta’da bir dizi etkinlikler düzenlendi. Ticaret Müdürlüğü ve Esnaf Odaları’nın ortaklaşa düzenlemiş olduğu program çerçevesinde dün ilk olarak saat 09.30’da Cumhuriyet Meydanında çelenk sunma töreni gerçekleştirildi. Törene; Vali Yardımcısı Fatih Aksoy, Belediye Başkan Yardımcısı Recep Erdem, Ticaret İl Müdürü Mehmet Akif Ülger, Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şükrü Başdeğirmen, Isparta Esnaf Odaları Birliği Başkan Vekili Ahmet Tural ve Birlik Yönetim Kurulu, Esnaf Oda Başkan ve yönetim kurulları ile çok sayıda esnaf katıldı. Buradaki törende; Isparta Esnaf Odaları Birliği Başkan Vekili Ahmet Tural tarafından Ahilik Haftasını icra eden Ahilik Kutlama Komitesi çelengini Atatürk Anıtına sundu. Buradaki tören bir dakikalık saygı duruşu ve ardından söylenen İstiklal Marşı ile sona erdi.

Cumhuriyet Meydanındaki törenin ardından Vali Yardımcısı Metin Demirel, Belediye Başkan Yardımcısı Recep Erdem, Ticaret İl Müdürü Mehmet Akif Ülger, Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şükrü Başdeğirmen, Isparta Esnaf Odaları Birliği Başkan Vekili Ahmet Tural ve Birliğe bağlı Oda Başkanlarından oluşan heyet, Vali Vahdettin Özkan’ı ziyaret etti. Ziyaret öncesinde, Isparta Esnaf Odaları Birliği Genel Sekreteri Gökhan Demirgil tarafından Vali Vahdettin Özkan’a bir buket çiçek takdim edildi. Ziyaretçi sayısının çok olması nedeniyle Valiliğin ikinci katındaki Göl Toplantı Salonunda gerçekleştirilen ziyarette bir konuşma yapan Isparta Esnaf Odaları Birliği Başkan Vekili Ahmet Tural şunları söyledi; “Esnaf ve sanatkarlar olarak ülkemizin dinamik yapısını oluşturan ve ülke nüfusumuzun da  3’te birini teşkil eden bir toplumuz. Büyük bir felsefenin ve büyük bir kültürün mirasçıları olarak, Esnaf ve Sanatkârlar Odalar Birliği ve ona bağlı odalarımızla birlikte bugünkü piyasa düzeninin kurucusu ve bu piyasanın sevk ve iradesinde önemli, önemli olduğu kadar da ülke ekonomisine katkı sağlayan bir kesimiz. Ahilik, eli açık, cömert, kardeş, arkadaş, yaren, dost ve yiğit anlamına gelmektedir. Dürüstlüğün, sevginin, yardımlaşmanın, hoşgörünün, bilginin ve dayanışmanın sanat ile birleşimin olduğu iyiyi, doğruyu benimsemiş olan ahilik grubu bu yapıyı gelecek nesillere aktarmak için bu anlamlı günü kutlamaktayız. Bu anlamlı günü kutlarken gerek dışarıda gerekse bürokratlarımızdan bu kutlamayı angarya gibi gören olabilir ama biz esnaf toplumu olarak geçmişimizi asla unutmayarak, gelecek nesillere çırak, kalfa, usta düzenini öğretmeyi şed kuşatma tiyatro gösterisi ile gösteriyoruz. Bunu göstermeye devam edeceğiz” dedi.

Ticaret İl Müdürü Mehmet Akif Ülger de ziyarette yaptığı konuşmada; “Ahiliği sadece geçmişteki görevini tamamlamış ve yine geçmişin karanlıklarına gömülmüş bir teşkilat olarak görmek büyük bir hata olur. Bu nedenle ahilik çağ yenileşip, modernleştikçe daha iyi anlaşılmaya başlanan, insanlığın önüne yeni açılımlar sunan eski bir sistemdir. Gitgide ve yükseldikçe sık sık değişen değerlerin karşısında ve günümüz dünyasında önümüze kendisini düşünen değil, başkalarını da düşünen bir insan modeli koyan ahiliği bugün her zamankinden daha iyi anlamaya mecburuz. Ahilik, birlikte yaşamak, barış ve huzur içinde yaşamak gibi hayati önemde sosyal hayat unsurlarını sunan, iktisadi anlamda dayanışma, rekabet, kalite kontrol, standardizasyon gibi şartlarla ticari ahlak prensiplerini ihtiva eden bir değerler bütünüdür. Modern çağ hangi noktaya ulaşırsa ulaşsın, teknoloji, bilim hangi sınırları zorlarsa zorlasın, tarihin adı ister atom çağı, ister güç çağı, ister ne çağı olursa olsun insan olgusu her zaman var olacaktır ve değişmesi mümkün olmaya değerler sabit kalacaktır” dedi.

Ziyarette konuşan Vali Vahdettin Özkan ise konuşmasında, “Ahilik Haftası’nı kutluyoruz. Esnaf topluluğu insanlarımızın ihtiyaçlarını temin etme yönünde en iyisinden, en helalinden alın teriyle katma değer oluşturup, ailemize ve toplumumuza sunan bir topluluktur. Kadim medeniyetimizin inşasında ahilik grubunun temel bir fonksiyonu vardır. Hem insanların ihtiyaçlarını temin etmesi, hem toplumsal gelişmede sosyal, kültürel değerlerin öğretilmesi, hem paylaşımın öğretilmesi noktasında kültürümüzün temsilcileri sizlersiniz. Dün medeniyetimizin inşasında icabında kültürel olarak imparatorluk kültürünün oluşturulmasında ahilik, nasıl öncü olmuşsa bugün de yaygın olarak Anadolu’nun ortalamasını temsil eden esnaf, bu kültürün gelecek nesillere aktarılmasında en önemli ve yaygın bir gruptur. Gelecek nesillerin maruz kaldığı nimetler nelerdir, külfetler nelerdir? Bu nimet külfet dengesini oluştururken bu değerlerimizi nasıl aktaracağız, bunun üzerinde odalarımız, ilgili meslek kuruluşları hem de kamu otoriteleri oturup çalışmaktadır. Dolayısıyla sanatkarın, esnafın, eşrafın gelecekte de uzun vadeli ülke hedefleri ortak akılla ortaya konuluyor. Sizlerin sorunlarınızın çözümü noktasında hep beraber çalışacağız. İnşallah daha hayırlı kazançların elde edilmesi noktasında daha uygun zemini yakalarız hem de bu güzel geleneğimizi gelecek nesillere aktarırız. Güncel olarak sorunlarınızın ve iyileştirilmesi gereken alanların olduğunu biliyorum. Bunları hızlı bir şekilde iyileştirerek sizlere hizmet olarak sunmak istiyoruz” dedi.  Söz konusu ziyaretin ardından Kaymakkapı Meydanı Belediye İşhanı yanında saat 11.00’de Mehteran Gösterisi ve halk oyunları gösterileri sunuldu. Valilikteki programa katılan protokol üyeleri Vali Vahdettin Özkan ile birlikte Kaymakkapı Meydanındaki programa da katılarak Mehter takımının gösterilerini izlediler ve kendilerine ikram edilen ‘Ahi Lokması’nı yediler.

Ahilik Haftası bugün ve yarın da yapılacak çeşitli etkinliklerle devam edecek. Buna göre program şöyle;

24 Mayıs 2016 Salı:

Saat 10.00 Huzurevi Ziyareti. Berberler ve Kuaförler Odasınca Yaşlı Bakım ve Temizliği.

Saat 14.00 Okçuluk Yarışması Atatürk Stadyumunda Esnaflar Arası Okçuluk Yarışması ve Madalya Töreni.

25 Mayıs 2016 Çarşamba:

Saat 10.00 Meslek Eğitim Merkezi Öğrencilerine ve Civar Esnaflara Sağlık Taraması. 26 Mayıs 2016 Perşembe (Keçiborlu İlçesi):

Saat 9.30 Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı.

Saat 9.45 Çelenk Sunumu

Saat 10.00 Konuşmalar Esnaf Odaları Birlik Başkanı Kaymakam (Emirlerine Maruzdur) ¬

Saat 11.00 Mehter Gösterisi - Şed Kuşatma Töreni ¬ Yılın Ahisine Kaftan Giydirme Töreni ¬ Plaket Takdimleri ¬ Kompozisyon Yarışması Ödüllerinin Takdim Edilmesi ¬ Ahi Lokmasının Dağıtımı

27 Mayıs 2016 Cuma:

Saat 10.00 Yeni Sanayi Sitesi ve Petek Sanayi Sitesi Esnaflarını Ziyaret. 

Bu haber 804 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...