“Tarım, kalkınmanın lokomotifidir”

26 Mayıs 2016 18:32

1994 yılından bu yana ülkemizdeki farklı üniversitelerde düzenlenen “Türkiye Ulusal Tarım Ekonomisi Kongresi”nin 12. Si SDÜ ev sahipliğinde Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü öncülüğünde başladı.

Prof. Dr. M. Lütfü Çakmakçı Kültür Merkezi’nde saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan etkinlikte SDÜ’yü ve Isparta’yı tanıtan vizyon filmleri izlendi. Daha sonra Akademik Oda Orkestrası tarafından sunulan müzik dinletisi katılımcıların büyük beğenisini topladı.

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı SDÜ Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bahri Karlı, tarihin her döneminde stratejik önemini koruyan tarım sektörünün tüm ülkeler için hayati özelliğe sahip olduğunu vurguladı.

Her ülkenin tarım alanında üretim yapma gayretinde olduğunu, yeterli ve güvenli gıdayı üretmek için çalışmalar yaptığını belirten Karlı, “Tarım, dünyanın her yerinde, insanın olduğu her alanda bir yaşam biçimidir. Gelecek nesillerin yarına güvenle bakabilmesi için tarım alanında yapmış olduğumuz çalışmalar çok önemli” diye konuştu.

Eğirdir Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürü İsa Eren ise tarımın birçok alanında faaliyet gösteren SDÜ ile 12. Türkiye Ulusal Tarım Ekonomisi Kongresini düzenlemekten duydukları memnuniyeti dile getirerek etkinliğin başarılı geçmesini diledi.

Gıda üretimi, ulusal gelire katkı sağlama, dış ticaret ve istihdam payı, sanayi sektörüne girdi sağlama ve sosyoloji boyutu ile tarım sektörünün en fazla önem arz eden sektörlerin başında geldiğini belirten Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mevlüt Türk, “Tarımsal yapıda iyileştirmeler, kırsal kalkınmada tarım etkinliğinin artırılması, bütün kesimlerin katılımı ve ulusal önceliklerin dikkate alınacağı tarım politikaları ile gerçekleşebilecektir.” dedi.

 Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Ali Dulupçu da Türkiye’nin farklı üniversitelerinden gelen alanında uzman akademisyenlerin katılımıyla gerçekleşen kongreye ev sahipliği yapmaktan duydukları memnuniyeti dile getirerek insanlığın en temel faaliyeti olan tarımın önemine vurgu yaptı. Dulupçu, kongrenin Türkiye’nin tarım alanında bir adım daha ileri gitmesine katkı sağlamasını temenni ederek konuşmasını sonlandırdı.

“Yeterli ve sağlıklı gıdanın üretilmesi insanlığın en önemli ihtiyacı” diyen Isparta Valisi Vahdettin Özkan, bu ihtiyaçların tedarik edilmesi, gelecekte insanlığı bekleyen tehlikelerin öngörülerek çalışmaların yapılmasının bu tür bilimsel aktivitelerle mümkün olacağını söyledi. Özkan, ülkemizde tarımsal faaliyetlerin iyileştirilmesi ve artırılması adına önemli teşviklerin bulunduğunu belirterek “Tarım, kalkınmanın lokomotifidir.” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından tarım ekonomisi camiasına emek veren ebediyete intikal eden akademisyenler anıldı. Daha sonra ise kongreye destek verenlere ve fakülteden emekli olan öğretim üyelerine plaket takdim edildi.

Plaket töreninin sona ermesiyle birlikte Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fahri Yavuz tarafından sunulan “Üniversitelerin Topluma Yönelik Hizmetlerinde Tarım Ekonomistlerinin Rolü ve Önemi” konulu açılış bildirisine geçildi.

Kongre, bilimsel sunumlarla üç gün boyunca Ziraat Fakültesi Konferans Salonu’nda devam edecek.

Bu haber 756 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...