“Bunun adı mağduru cezalandırmak”

27 Mayıs 2016 18:37

Isparta Barosu Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonu Başkanı Avukat Ayfer Eseryel, TBMM’ye Aile Bütünlüğünü Olumsuz Etkileyen Unsurlar ile Boşanma Olaylarının Araştırılması ve Aile Kurumunun Güçlendirilmesi komisyonu tarafından sunulan raporu eleştirerek kabul edilemez olduğunu söyledi.

Kamuoyunda tartışma konusu olan Aile Bütünlüğünü Olumsuz Etkileyen Unsurlar ile Boşanma Olaylarının Araştırılması ve Aile Kurumunun Güçlendirilmesi komisyonun raporuna bir eleştiride Isparta Barosu Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonu Başkanı Avukat Ayfer Eseryel’den geldi. Eseryel “TBMM’de Aile Bütünlüğünü Olumsuz Etkileyen Unsurlar ile Boşanma Olaylarının Araştırılması ve Aile Kurumunun Güçlendirilmesine yönelik bir komisyon kuruldu. Bu komisyonun çalışmalarından haberdar olamadık ama son olarak meclise sundukları rapordan haberimiz oldu ve hakikaten bir hukukçu olarak, anne olarak, bir kadın olarak dehşete düştük. Komisyon raporunda medeni kanunda, nafaka, mal paylaşımı konularında kadınlar aleyhine ciddi kararlar almıştır. Bunun yanında toplumsal açıdan asıl önemli olan ve toplumda çocuk istismarının yaygın yaşandığı bir dönemde, çocuk istismarına uğramış kişilerin istismar eden kişi tarafından beş yıl sorunsuz bir evlilik sürdürmesi halinde denetimli serbestlikten yararlanarak ceza almamasını öneriyor” şeklinde konuştu.

Önerinin mağdurunu cezalandırmak anlamına geleceğini belirten Avukat Ayfer Eseryel “Daha önceki kanunumuzda da buna benzer bir madde vardı. 2005 yılında değiştirilen ceza kanunu da çocuk istismarı değil, fakat tecavüze uğramış kişi ile tecavüz eden kişinin 5 yıl sorunsuz evlilik sürdürmesi halinde cezadan kurtulunabiliyordu. Bunun değişip tecavüze ve çocuk istismarına ağır cezalar getirilmişken, eskiye dönüp bunun kanunlaştırılmaya çalışması çok üzücü bir durum. Bu kesinlikle kabul edilemez. Bu kanun bırakın aile bütünlüğünü korumayı ya da istismarı önlemeyi, çocuk istismarını destekleyen bir düzenleme olacaktır. Mağdura ceza vermek anlamına gelir” diye konuştu.      

Komisyon raporundaki önerilerin evliliğe mahkumiyet anlamı taşıdığını bildiren Avukat Ayfer Eseryel “Diğer yandan boşanma davalarından gizli yapılması, nafakanın evli olunduğu sürece alınması ve evlilik sonlanması halinde nafakanın kaldırılması, mal paylaşımında kişinin eşinin hayatını kaybetmesi halinde miras payından faydalanması gibi öneriler getirilmiştir. Yani katılma alacağı, katkı payı alacağı gibi alacaklarını alamamasını öngörüyor. Bu durumda eşini kaybetmiş, durumu kötüleşmiş olan kişinin iyice mağdur edilmesini sağlayacaktır. Sanki insanlar bir şekilde eşine mahkum edilerek özelikle kadınlar mağdur duruma düşürülmeye çalışıyor. Boşanmaların bu şekilde önüne geçilemez. Kadın erkek toplumsal cinsiyet eşitliği gereği eşit olmak zorunda. Verilmiş olarak hakların insanlardan alınarak evliliğe mahkum edilmesi doğru değildir” ifadelerini kullandı.

 

Bu haber 781 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...