SDÜ, Dünyaca Ünlü İslam Tarihçisi Prof. Dr. Fuat Sezgin´i Ağırladı

29 Mayıs 2016 15:34

Süleyman Demirel Üniversitesi, “İslam medeniyetinin bilime olan katkısını” araştıran, yaptığı çalışmalarını 15 ciltlik 'İslam Bilimleri Tarihi' adlı eserinde toplayan, dünya bilim çevrelerinde otorite olarak kabul edilen,  Prof. Dr. Fuat Sezgin’i ağırladı.

Prof. Dr. M. Lütfü Çakmakçı Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen etkinliğe, Isparta Valisi Vahdettin Özkan, Rektör Prof. Dr. İlker Hüseyin Çarıkçı, rektör yardımcıları, dekanlar, akademisyenler, öğrenciler, Isparta halkı ve çok sayıda basın mensubu katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan etkinliğin açılış konuşmasını, SDÜ Rektörü Prof. Dr. İlker Hüseyin Çarıkçı yaptı.

Bugünün üniversitemiz için tarihi bir gün olduğunu vurgulayan Prof. Dr. İlker Hüseyin Çarıkçı, İslam Alimi Prof. Dr. Fuat Sezgin’i ağırlamaktan duydukları gururu dile getirdi.

Isparta Valisi Vahdettin Özkan ise “Bugün dünyaca ünlü İslami Bilim Tarihi Araştırmacısı Sezgin’in ilminden, irfanından yararlanmak üzere bir araya geldik. Isparta halkına bu imkanı sağlayan SDÜ’ye ve teşrif ederek bizleri bilgileriyle aydınlatacak olan Prof. Dr. Sezgin’e teşekkür ediyorum” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından Türk İslam Biliminin yaşayan en büyük ismi, hayatını kadim İslam medeniyetinin kaybolmuş değerlerini bulmaya ve onları insanlığa sunmaya adayan “Kütüphane Gezgini” Prof. Dr. Fuat Sezgin tarafından verilen “Amerika Kıtasının Müslüman Denizciler Tarafından Kolomb Öncesi Keşfi” konulu konferansa geçildi.

J.W.Goethe Üniversitesi’ne bağlı Arap-İslam Bilimleri Tarihi Enstitüsü’nde çalışmalarına devam eden Sezgin, İslam coğrafyasında 26 yıl boyunca araştırma yaptığını dile getirerek şu an Afrika, Asya ve Avrupa'ya ilişkin kullanılan tüm dünya haritalarının Müslümanlar tarafından yapıldığını bunu da araştırmalarıyla ispatladığını söyledi.

 “İslam bilim tarihçisinin görevlerinden biri bilinen bütün yanlışlıkları düzeltmektir.” diyen Sezgin, Türk İslam biliminde yapılan, İslam dünyasının duayenlerinden Biruni’nin gerçekleştirdiği çalışmalardan bahsetti. İslam medeniyeti alimlerinin bilim ve teknolojiye katkılarını aktaran Sezgin, Osmanlı Kaptan-ı Deryası Piri Reis tarafından hazırlanan, Avrupa ve Osmanlı denizcilerinin coğrafya bilgilerini içeren tarihi belge niteliğindeki haritaya da değindi.

Müslümanların sıkça Batı’ya doğru seyahat ederek defalarca okyanusu geçmeye çalıştıklarını sözlerine ekleyen Sezgin, Amerika keşif yolculuğunda Kolomb’un elinde bulunan haritanın, daha önceden Amerika’ya giden Müslümanlar tarafından yapıldığını belirtti. Böyle bir haritanın ancak Müslümanlar tarafından yapılabileceğini savunan Sezgin, düşüncelerini belge ve haritalarla destekledi.

Konferansın sonunda yapmış olduğunu değerli çalışmaları ile İslam Bilim Dünyasına olan katkıları dolayısıyla “Fahri Doktora Payesi” takdim edildi.  

Bu haber 554 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...