I. Ulusal Elma Çalıştayı 18 Aralık’ta

4 Aralık 2012 19:10

Karaman ve Mersin illerinin de başvuruda bulunduğu ancak Tarım Bakanlığı’nın Isparta’da yapılmasını uygun gördüğü 1. Ulusal Elma Çalıştayı, Eğirdir Meyvecilik Araştırma İstasyonu Müdürlüğü (MARİM), işbirliği ile, sektör paydaşlarının katılımıyla 18 – 19 Aralık tarihlerinde yapılacak.

Eğirdir Meyvecilik Araştırma İstasyonu Müdürlüğü tarafından düzenlenen 1. Ulusal Elma Çalıştayı’nda ‘elma’ tüm yönleri ile ele alınacak.

“1.Ulusal Elma Çalıştayı”  Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Bahçe Bitkileri Araştırmaları Daire Başkanlığı ve Isparta Eğirdir Meyvecilik Araştırma İstasyonu Müdürlüğü (MARİM), işbirliği ile 18-19 Aralık 2012 tarihlerinde Isparta da yapılacak.

Ülkemiz Elma sektörünün mevcut durumu, sektörün güçlü ve zayıf yönleri ile dışsatımında karşılaşılan sorunların ana tema olarak görüşüleceği çalıştay, faaliyetlerini Üretimin Pazara Etkileri, Alt Yapının Pazara Etkileri ve Finansman ve Pazarlama olmak üzere üç grup altında sürdürecek.

Çalıştaya başta Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olmak üzere, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları, özel sektör kuruluşları, meslek örgütleri ve elma üreticilerinden katılımcılar olacak.

ÇALIŞTAY; 18 – 19 ARALIK’TA

Elma yetiştiriciliğinde Türkiye’nin en önemli merkezi olan Eğirdir Meyvecilik Araştırma İstasyonu Müdürü İsa Eren, 18 – 19 Aralık tarihlerinde Barida Otel’de yapılacak olan çalıştay ile ilgili olarak düzenlediği basın toplantısında şunları söyledi: “Dünya elma üretiminde 3. sırada yer alan ülkemiz, ürettiği elmanın yalnızca %1 – 3’ünü ihraç edebilirken, 33. sıradaki Yeni Zelanda, ürettiği elmanın %89’unu ihraç etmektedir. İhraç miktarının düşük olması, sektörün atılım yapmasının önündeki en büyük engel olarak görülmektedir.

“ELMA ÜRETİMİ, ÜLKE EKONOMİSİ İÇİN

VAZGEÇİLMEZ BİR ÜRETİM DALIDIR”

Türkiye’de her yıl 2.500.000 tonun üzerinde elma üretimi gerçekleştirilmektedir. Bu üretim gerçekleşirken, halkın beslenmesi dışında, canlı-cansız üretim metaryeli (fidan, ilaç, gübre vb.) üretim ve satışı, hasat, işleme, soğuk muhafaza, endüstriyel işleme, taşıma, dağıtım ve tüketici sofrasına gelinceye kadar daha pek çok aşamada sağladığı istihdam ve katma değer açısından, ülke ekonomisi için vazgeçilmez bir üretim dalıdır. Yani elma üretimi, üreticiden ziraî ilaç, sulama, paketleme materyali satıcısına, bebek maması ham madde tedarikçisinden, Ar-Ge kurumlarına kadar pek çok sektör için önemlidir.

“AMAÇ; TÜRKİYE’NİN GLOBAL ELMA ENDÜSTRİSİNDE

 OLMASI GEREKEN YERE TAŞIMAK”

Bu nedenle sektörün mevcut durumunun ve geleceğinin, tüm bu paydaşlarla birlikte ele alınması gerekmektedir. 9 milyon tonluk dünya elma pazarını iştah açıcı büyük ir pastaya benzetirsek Türkiye’nin bu pastadan aldığı payı artırmak, hedef pazarlara yakınlığı hızla artan sektörel yatırımlar düşünüldüğünde mümkündür. Türkiye’nin Global Elma Endüstrisinde olması gereken yere taşınması adına kararlar almak, Türkiye elmasını, ‘Türk Kirazı’ gibi markalaştırmak amacı ile Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü ve Eğirdir Meyvecilik Araştırma İstasyonu Müdürlüğü tarafından, konusunda uzman sektör paydaşlarının katılımı ile elmacılığın kalbi Isparta’da, ‘1. Ulusal Elma Çalıştayı’ düzenlemeyi planladık.

SEKTÖRÜN BÜTÜN PAYDAŞLARI YER ALACAK

Isparta Barida Otel’de gerçekleştireceğimiz çalıştayda sektörün bütün paydaşları yer alacak. Büyük üreticiler, depocular, ihracatçı birlikleri, üniversitelerden hocalarımız yer alacaklar. Burada bütün herkes tabiri caizse eteğindeki taşları dökecek, bilgi ve tecrübelerini paylaşacak. Böylece hangi alanlarda ne tür sorunlar var ortaya çıkacak. Sonra bunlar sonuç bildirgesi haline getirilecek, kamuoyuyla paylaşılacak ve Tarım Bakanlığı’na ulaştırılacak. Tarım Bakanlığı da önümüzdeki periyotta bunlarla alakalı ne tür bir politika izleneceği yönünde bir yön haritası belirleyecek.

BAKANLIK, ÇALIŞTAYIN ISPARTA’DA YAPILMASINI UYGUN GÖRDÜ

İlk defa elmada ulusal çaplı, soruna yönelik olarak yapılan ilk çalıştay bu. İsmine de ‘1. Ulusal Elma Çalıştayı’ adını verdik. Tek bir konu var, elmanın ihraç edilememesi, dış pazara satılamamasının nedenleri bütün yönleri ile ele alınacak. Bu toplantının Isparta’da yapılması bizim açımızdan çok güzel. Ulaşım açısından da Isparta’da yapılmasını uygun gördük. Çünkü bu toplantıya Karaman ve Mersin bu çalıştayı yapmak için talip oldu ama Tarım Bakanlığı bu çalıştayın Isparta’da olması gerektiğine karar verdi. Böyle bir toplantı yapılacaksa Isparta’da yapılması gerektiğini, çünkü Isparta denince elma akla geldiğini ifade etti. Kurum olarak da bizim ilk ulusal çapta bir organizasyonumuz olacak. O yüzden ince eleyip sık dokumaya, hata yapmamaya gayret ediyoruz.

YAKLAŞIK 85 KİŞİ KATILACAK

Sektörün bütün temsilcileri ile irtibat kurduk ve toplantıya katılacakları konusunda teyitlerini aldık. Ekonomi Bakanlığı, Tarım Bakanlığı temsilcileri, banka temsilcileri, genel müdür yardımcıları, daire başkanları, 13 tane öğretim üyesi, araştırma enstitülerinden 18 kişi gelecek. Akdeniz Ege Uludağ İhracatçı Birliklerinden temsilciler, Meyve Üreticileri Birliği Merkez Başkanı, Meyvesuyu Sanayisi temsilcileri, Bursa, İstanbul, Kadıköy, Ankara ve buradaki Hal’lerden sorumlu müdürler gelecek. Büyük market yetkilileri, tarımsal kredilerle alakalı banka temsilcileri gelecek, elma ile alakalı yaklaşık 85 kişinin katılacağı bir çalıştay olacak.

İKİNCİ GÜN EĞİRDİR’DE LABORATUAR AÇILIŞLARI YAPILACAK

Çalıştayımız 18 Aralık’ta başlayacak. Öğleye kadar protokol konuşmaları ve çağrılı bildiriler yer alacak ilk etapta. Çağrılı bildirilerde, Türkiye’de elma ile alakalı, sektörde ön planda olan kişileri konuşturacağız. Öğleden sonra da konu bazlı odalara bölünüp teknik boyutta taştırmalar gerçekleşecek. Akşama kadar bu tartışmalar sonuçlandırılacak. Akşam da buradaki moderatör arkadaşlarımız bunları sonuç bildirgesi haline getirecekler. 19 Aralık’ta da bir basın toplantısı eşliğinde kamuoyuna açıklanacak ve Bakanlığa sunulacak. Öğleden sonra ad Eğirdir’de Laboratuar açılışları gerçekleştireceğiz. Hasat Sonrası Fizyolojisi ve Doku Kültürü Laboratuarlarının açılışını yapacağız ve aynı zamanda elma işleme tesislerinde bir teknik gezi olacak. Programı bu şekilde sonlandırmayı düşünüyoruz”. 

Bu haber 1266 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...