HOŞ SEDA

31 Mayıs 2016 15:49

Rafet Üstün

                              

                Bir büyük insan daha Dünyayı terk etti. Ama bu gök kubbede hoş bir seda bıraktı. Toprakla buluşturduğu 30 Milyon ağacın yaprakları rüzgârda hışırdadıkça onu hayırla yâd edecek.

                Evet, en büyük Isparta sevdalısı Şevket Demirel  09  Mayıs 2016 günü hayata veda etti. Şevket Demirel tüm yatırımlarını Isparta’ya yaptı. Bu sayede 100 bin aile onun işletmelerinde çalıştı ve emekli olma hakkı kazanarak evlerine ekmek götürdü.

                Ayrıca Isparta’ya yatırım yapan ve hizmet verenlerin ellerinden tuttu, onlara her alanda yardımcı oldu.

                Isparta’nın sosyal ve kültürel yaşamına destek sağlamak için Süleyman Demirel Üniversitesi’nin kurulmasına destek oldu. Rektörlük binasını ve Mühendislik Fakültesi binalarını bizzat yaptı ve hediye etti. Isparta’nın daha kaliteli bir temel eğitim alması için TED ( Türk Eğitim Derneği) Kolejini açarak yetenekli gençlerin yetişmesinin önünü açtı.

                Ayrıca ihtiyaç duyulan yerlerde ilkokullar ve yurtlar yaptırdı. Manevi eğitim veren Kur’an kursları yaptı. Yeni camiler inşa ettirdi. Camilere minareler yaptırdı. Mevcut camilerin tamir ve bakımlarını üstlendi.

Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesine bağlı Şevket Demirel Kalp Merkezi yaptırdı. Bu merkezin tüm araç gereç ve cihazlarının en son teknoloji olmasına bilhassa gayret etti.

                Köylüm ve akrabam olması nedeni ile kıymetli büyüğümü yakından tanıma şerefine nail oldum. Ortaokula başladığımda Şevket Demirel önderliğinde Terakki Kolektif şirketini kurdu. Halıcılık ve kerestecilikte büyük hizmet verdi.

                Büyük bir atılımla çimento fabrikası kuruldu. O zaman Ankara’da okuyordum sık sık Şevket Beyle Güniz sokakta karşılaştım. Demirel kardeşler birbirlerini o kadar çok severler ki her attıkları adımı bir birlerine büyük bir saygı ve sevgi ile bildirirler, fikir alış verişinde bulunurlardı.

                Süleyman Demirel ve Şevket Demirel her fırsatta Cumhuriyetin faziletlerini kendilerini örnek göstererek anlatırlardı. Kerpiç duvarlı, ancak kendi geçimini zar zor sağlayan bir ailenin yetenekli çocukları olarak devletimizin desteği ile okuduk. Bu cumhuriyet rejimi bizleri buralara getirdi. Tüm ülke her hanesinden onlarca şehit vererek kurdukları bu devlete ve cumhuriyete iyi sahip çıkmalılar.

                Süleyman Demirel ve Şevket Demirel köylerini ve köylüleri çok severlerdi. “Şehirde ne varsa köyde de o olacak” diyen bu felsefe ile 40.000 köye elektrik, su, okul ve sağlık hizmeti getirmeye gayret eden Süleyman Bey çalışmalarında başarılı oldu. Şevket Demirel de İslamköy’de ve bölgemizdeki tüm köylerin elektrik, su, okul hizmetlerinde katkı koydu.

                Şevket Beyin Isparta ve İslamköy sadece bir sevgisi değil sevdası idi. Hiç yorulmadan yüksünmeden Köy okullarına, camilerine, köy odalarına ve muhtarlıklara çimento ile sunta yardımlarını adeta yağdırdı. 

                Şimdi benim burada şuraya şunu yaptı buraya bunu yaptı diye (envanter) liste yapmak değil. Sadece bu hizmetin nasıl yapıldığını anımsatmaktır.

Benim en çok duygulandığım Demirel kardeşlerin bağlılığı karşılıklı saygı ve sevgileridir. Süleyman beyi ziyaret ettiğimde ya Süleyman Bey arar veya Şevket Bey ’den arama gelirdi. Şevket Bey ağa nasılsın der Süleyman Bey de  “eyyi  eyyyim”  der. Günlük muhabbetlerini yaparlardı.

    O dönemde Antalya ‘da çevre il müdürü olduğum için belirli gün ve haftalarda çevreye duyarlılığı ve çevre bilincini artırmak için yazılar hazırlar mahalli gazetelere gönderir idim. Dünya çevre günü, Dünya su günü, dumansız gün gibi günlerde. Yazı gönderdiğim gazeteci Deniz Akgün köyümüzün yerel geleneklerinden bir yazı istedi. Bende köyde bayram ve köyde düğün yazılarını hazırladım. Yerel basında yayınlandı.

Bir Ankara toplantımda yanımda götürdüm. Sayın Süleyman Demirel’den randevu aldım. Kendine okur ve sohbet ederken Şevket Beyden telefon geldi. Karşılıklı sohbetleri esnasında yanımda bizim Hamid İsmail’in Rafet var köyümüzün geleneklerini yazmış birde sen dinle bunları geliştirerek bir kitap haline getirin dedi.

İlk fırsatta Şevket beyi ziyaret edip yazıları takdim ettim. Şevket Bey de beğendi. Bunu kitap yapmak için daha çok çalışmak lazım dedi. Şevket Beyin bir prensibi vardı. Hiç boş konuşmaz her buluşmamızda bir protokol yazdırır yapılacak işleri programlar. Bu protokol karşılıklı imza altına alınır. Protokol da yazılan tarihe kadar bu işlerin yapılmış olması gerekir. İslamköy Tarihi kitabı işte böyle bir protokol çalışması ile ortaya çıktı.

Evet,  son gününe kadar prensipli bir çalışması ile kerpiç evden çıkarak büyük sanayi holdingini gerçekleştiren Isparta sevdalısı İslamköy aşığı güzel insan mekânın cennet olsun.

                                   19 Mayıs 2016

Bu haber 595 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...