Isparta İMKB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde TÜBİTAK Bilim Fuarı

31 Mayıs 2016 15:59

Isparta İMKB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde ilk kez düzenlenen TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı'nda birbirinden ilginç 46 bilimsel proje görücüye çıktı.

Isparta’nın güzide meslek liselerinden olan İMKB Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesi’nde ilk kez TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı düzenlendi. Okulun konferans salonunda düzenlenen TÜBİTAK Bilim Fuarının açılışını Türk Eğitim-Sen ve Eğitim Bir-Sen Şube Başkanları, Türkiye Harp Malulü Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Şube Başkanı Musa İrez ile okul müdürleri birlikte yaptılar. Fuarda, öğrencilerin eğitim yılı içerisinde hazırladığı birbirinden ilginç 46 bilimsel proje görücüye çıktı. Sergiyi gezenlerin, fuardaki bilimsel projeleri hayranlıkla incelediği görüldü.

TÜBİTAK Bilim Fuarının açılışında; okulun genel durumu ile ilgili açıklamalarda bulunan Okul Müdürü Birol Hansu, “Bugün yapmış olduğumuz etkinlik, öğrencilerimizin bilimsel kültürünü geliştirmek için yapmış oldukları etkinliklerdir. Burada 46 projemiz bulunmaktadır. Emeği geçen öğretmen ve öğrencilerimize teşekkür ediyorum. Sizlere de katılımlarınız için şükranlarımı sunuyorum” dedi.

Fuarla ilgili bilgiler veren Matematik öğretmeni ve aynı zamanda proje yürütücüsü Tayfun Sağlam; “Bizim en temel amacımız gerçek hayattaki soru ve sorunlara yönelik çözüm yollarının bulunmasında bilimin ve bilimsel çalışmaların öneminin öğrenciler tarafından yaparak ve yaşayarak öğrenilmesini sağlamaktır. Burada yapılmaya çalışan öğrencilerin ne tekerleği tekrar icat etmelerini, ne de atomu parçalamalarıdır. Asıl olan proje hazırlamak için gerekli olan bilgi ve becerileri kazandırmak ve bilimsel proje geliştirmeye teşvik etmektir" dedi.

Sağlam, "önceki yıllarda gerçekleştirilen BAKA destekli en büyük bütçe ile yapılan Avrupa Birliği projesi, yine I City & I.C.T. isimli 5 ülke ortaklı Avrupa Birliği projesi, 2008 yılından itibaren her yıl seçildiğimiz 2204 no’lu TÜBİTAK ortaöğretim kurumları yarışmalarında farklı branşlarda derecelerimiz bulunmakla beraber yine MEF okullarının düzenlediği uluslararası Proje yarışmasında ilimizi ve ülkemizdeki Meslek liselerini temsil ettik. Bu tecrübeler ile ilk kez düzenlediğimiz 4006 no’lu TÜBİTAK bilim fuarını başarı ile gerçekleştirmiş bulunmaktayız” dedi.

Okulda yapılan projelerle yenilenebilir enerji kaynaklarının doğada oluşturduğu kirliliği ortadan kaldırmayı amaçlayan projelerin yanı sıra, deprem simülatörü, manyetik tren, kimya projeleri, ahşap oyuncak projesi, çeşitli elektrik ve elektronik projeleri, Anadolu su dolu isimli sosyal proje, hologram ve sanal gerçeklik gözlüğü projeleri, radar kapanı, iklimlendirme ve soğutma bölümünün çeşitli projeleri ile bölümlerde bulunan öğrencilerin yıl içinde yaptığı çalışmalar sergilendi.

Özellikle Ahşap işleri Kulübünün yaptığı çalışmalar sergide ilgi odağı oldu. Eğitim-öğretim yılı içerisinde öğrencilerin İngilizce öğretmeni Mehmet Bütün rehberliğinde kulüp çalışması ile yapılan ahşap modeller büyük beğeni topladı.

Aynı zaman da Quadcopter ile mayın arama projesi, büyük ilgi toplayan projelerden biriydi. Bu proje gündemde olan terör operasyonlarında TSK ve Emniyet mensuplarına yönelik kurulan EYP'ler için de kullanılabilecek bir araç olduğu görüldü.

Geleceğin bilim adamları düşencesine sahip öğrenciler, projeleriyle ilgili davetlilere açıklamalarda bulundular. İki gün süreyle açık kalan sergiyi çok sayıda eğitimci, öğrenci ve veliler izleyerek takdirlerini ifade ettiler.

Terörle mücadeleye destek projesi

Isparta İMKB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri geliştirdikleri proje ile terörle mücadelede çok önemli bir projeye imza attılar. Kendilerini "Yan Mayın Ekibi" olarak adlandıran öğrencilerin gerçekleştirdiği Projenin ismi; "Sivri Baykuş Projesi" Proje kapsamında geliştirilen Sivri Baykuş, mayını uzaktan tespit ederek imha etmeyi hedefliyor.

TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarında sergilenen projeyi; Okul öğrencileri Emre Bitiktaş ve Necati Gökduman danışman öğretmen Adem Aktaş koordinatörlüğünde hazırladı. Proje; drone bağlı bir dedektör ile arazideki mayını tespit etmeyi ve ardından imha etmeyi sağlıyor.

Projenin amacının; Askerin arazi temizliğinde zayiat vermeden alan taraması yapıp, mayın ya da metal yüklü EYP’yi tespit ederek uzaktan kontrol sayesinde imha mekanizmasını devreye sokarak imha etmeyi sağlıyor. Projeyi hazırlayan öğrencilerden Emre Bitiktaş; terörle mücadele kapsamında terör örgütü tarafından döşenen mayınlarda çok sayıda şehit verildiğini belirterek “Uluslararası Tek-Dünya Vakfına göre yaklaşık 70 ülkede 100 milyonu aşkın patlamamış kara mayını bulunuyor. Uluslararası Mayın örgütüyse daha korkutucu bir gerçekle karşımıza çıkıyor. 2007 yılı sonu itibariyle Türkiye topraklarında patlamamış 982 bin 277 mayın bulunmaktadır. Bunların 3’te 2 si Suriye sınırında bulunuyor. Maliyeti düşük yapımı kolay, etkisi büyük mayınların 400 çeşidi var" dedi. Projeyi hazırlayan öğrenci ve danışman öğretmenleri, projeye TÜBİTAK ve Genelkurmay Başkanlığından destek beklediklerini söylediler.

Bu haber 1306 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...