Geyran taşından sonra sırada KÖFKE var

15 Haziran 2016 15:01

Isparta Belediyesi Geyran taşı olarak bilinen andaziti dünya taşı yaparken, şimdi de yine kentin yerel taşı olan köfke ile şehirde önemli hizmetler yapılıyor. Isparta Belediyesi, köfke taşı ile şehirdeki 8 köprünün yapımını gerçekleştiriyor, bunun yanında yine bazı parkların da yer döşemelerinde kullanılıyor.

Isparta Belediye Başkanı Yüksek Mimar Yusuf Ziya Günaydın, vitrine çıkmadan önce mutfakta büyük zahmetlerle işlenen Köfke İşleme Atölyesi’nde incelemelerde bulundu. Şehirde 8 adet köprünün köfke taşı ile tamamen el işçiliği ile yapıldığını söylerken, köfkenin şehrin yerel taşı olduğunu ve değer taşıdığını aktardı. Kökenin bilinenin aksine sağlam bir taş olduğunu aktaran Başkan Günaydın, köfkenin yer altından çıkarılarak atölyeye getirildiğini ve yine burada da yapılacak olan projeye göre şekillendirildiğini, ardından da yerinde montesinin gerçekleştirildiğini dile getirdi.

Isparta’da kamuoyunda köprülerin yapımının yavaş ilerlediği şeklinde bir algı oluştuğunu bununda mutfak ve mutfak öncesi hazırlıklardan kaynaklandığını belirten Başkan Günaydın, “Kalıcı ve dayanıklı eserler yapıyoruz. Şehir süsleme çalışmalarımız geniş kapsamlı olarak devam ediyor. Bu çalışmalar esnasında köfke taşı da kullanılıyor. Geyran taşını nasıl dünya taşı yaptıysak, köfke taşımızda meşhur olacak” dedi. Günaydın, “Geyran taşı geçmişte kullanılmayan bir taştı, şimdi bu taşı dünyaya satıyoruz. Azerbaycan ve Rusya’nın köşkleri bizim kurduğumuz fabrikada işlenen taşlarla yapılmıştır. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptırmış olduğu köşkünde çevre duvar taşları ve etrafı da bizim Geyran taşından yapılmıştır. Bu taşı dünyaya meşhur ettik. Şimdi sıra köfkeye geldi, köfkeyi de meşhur bir taş yapmak istiyoruz. İnşallah sanatsal ve kalıcı yapılarımızda köfke taşı kullanacağız” şeklinde konuştu.

Taş işçiliğinin, kolay bir iş olmadığını bunun tek tek iğneyle kuyu kazmaya benzediğini aktaran Günaydın, “Ama bunu da yapabildiğiniz zamanda en büyük eser olarak kalır. Bu çalışmalarımızın da Isparta’mıza hayırlı olması temennisinde bulunuyorum” ifadelerinde bulundu.

 

Bu haber 2124 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...