Organik tarım yapan çiftçilere 10 ile 100 TL arasında destek

20 Haziran 2016 16:17

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından 2016 yılında yapılacak Tarımsal Desteklemelerin çerçevesi belirlendi.

Isparta’da özellikle Eğirdir gölü çevresinde yaygınlaştırılmaya çalışılan Organik tarım konusunda destekler dört ayrı kategoride değerlendirilecek ve Organik tarım yapan çiftçilere 10 ile 100 TL arasında destek verilecek.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından 2016 yılında yapılacak Tarımsal Desteklemelere Ait Karar Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yürürlüğe giren karara göre 2016 Yılı Bitkisel Üretim Desteklemeleri Kapsamında yapılan değişiklikler hakkında bilgi veren Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Cenk Şölen, "Organik Tarım Desteğinde daha önce meyve, sebze ve tarla bitkileri adı altında verilen desteklemeler, 2016 yılında kategorilere göre verilecek olup, 1. kategori Üretime; 100 TL, 2. kategori Üretime 70 TL, 3. kategori Üretime 30 TL, 4. kategori Üretime ise 10 TL destek verilecektir” dedi.

Desteklemelerde yapılan değişikliklerin bununla da sınırlı olmadığını belirten Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Cenk Şölen, “Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modelinde öngörülen havzalarda Fark Ödemesi Desteklerinde, yenilik olarak bazı üretim dallarında sözleşmeli tarıma destek getirilmiş, bu kapsamda yağlık ayçiçeği kilogram başına 40 kuruş destekleme verilirken sözleşmeli üretim yapılırsa ilave 6 kuruş, Kanola kilogram başına 50 kuruş destekleme verilirken sözleşmeli üretim yapılırsa ilave 4 kuruş olarak belirlenmiştir.

Yurtiçi Sertifikalı Tohum Kullanım Desteğinde bu sene ilk defa Orijinal ve Üstü Tohumluk Kullanımında alınan desteklere %50 oranında ilave yapılmıştır. Yine Yurtiçi Sertifikalı Tohum Üretim Desteği kapsamında ilk defa Orijinal ve Üstü Tohumluk Üretimlerinde alınan desteklere %50 ile %2000 oranında ilave yapılmıştır” diye konuştu.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Cenk Şölen sertifikalı fidan üretimine destek verileceğini belirterek “2016 yılında ilk olarak yurt içi sertifikalı fidan üretimi desteği getirilmiş, bu kapsamda aşılı olan fidan üretiminde adet başına 1 TL, aşısız fidan başına ise adet başına 0,5 TL destek verilecektir.

Yem Bitkileri Üretimi Desteklemelerinde; Çok yıllık olarak ekilen Yonca ve korunga için daha önceki yıllar sadece tesis yılında verilen destekler, 2016 yılında yıllık olacak şekilde Yonca (Sulu) için dekara 60 TL/yıl, Yonca (Kuru) için dekara 35 TL/yıl olarak verilmeye başlanacaktır. Üreticilerimiz yoncada 4 yıl boyunca her yıl destek alabilecektir. Korunga için dekara 45 TL/yıl olup, 3 yıl boyunca destekleme alınabilecektir” dedi.

Şölen açıklamasında şunlara yer verdi. “2016 yılında Çiftlik Muhasebe Veri Ağı desteklemeleri kapsamında verilen destek işletme başına 375 TL'den 425 TL'ye çıkarılmıştır.

Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetlerinin Desteklenmesi kapsamında ise danışmanlık hizmeti sunan Ziraat Odası, Birlik, Kooperatif, tarımsal danışmanlık şirketleri için en fazla 2 danışman çalıştırması öngörülmüş ve her bir danışman için 20.000 TL destekleme üst sınırı getirilmiştir.     

Üreticilerimizin ve işletmelerimizin desteklemelerden yararlanabilmeleri için Bakanlığımıza bağlı sistemlere kayıtlı olmaları gerekmektedir.”

 

Bu haber 696 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...