“Kabuk değiştirmekle kafa değişmez”

6 Aralık 2012 17:52

Türkiye Kamu-Sen İl Temsilcisi, Türk Eğitim-Sen Şube Başkanı Ali Balaban, ‘okullarda kıyafet serbestliği’ ile ilgili olarak yaptığı açıklamada söz konusu uygulamanın, hem eğitim öğretimi, hem velileri, hem de öğrencileri olumsuz yönde etkileyeceğini savundu.

Balaban’ın konu ile ilgili açıklaması şöyle: “Okullarda serbest kıyafet uygulaması hem eğitim öğretimi, hem velileri, hem de öğrencilerimizi olumsuz etkileyecektir.

Uzun zamandır tartışılan bir konuydu bu. Doğrusu bizim her zaman çekincelerimiz oldu bu konuda. Çekincelerimizin birinci nedeni ekonomik kaygılardır. Çünkü Türkiye’de gelir dağılımı adaletsizliği söz konusu. Bu ciddi problemi çözmedikten sonra, bu uygulamaya geçmenin ciddi sıkıntılar getireceğini düşünüyorum.

Karnını doyuramayan, çocuğunu kahvaltı yaptıramadan okula gönderen ailelerimizin varlığını bu ülkede herkes biliyor. Bu durumda okullarımız podyuma döndüğünde bu fakir fukaranın çocuğu bu podyum yarışında nasıl yer alacak? Oluşacak yeni durumun, çocuklarımız üzerindeki travmatik etkilerini iyi hesaplamak gerekir. Eğitimde fırsat eşitliği iddiasını taşıyanların, çocuklarımızın psikolojilerini doğrudan ya da dolaylı olarak bozabilecek yeni zeminler yaratmasını kabul edilemez olarak görüyorum. Arkadaşları arasındaki ortamın, çocukların aileleri ile ilişkilerini dahi olumsuz etkileyebileceğini ve çocukların anne babalarına karşı duygusal bir güvensizlik yaşayabileceklerini dahi gözden kaçırmamak gerekir. Dolayısıyla anne ve babalar üzerinde çok ciddi baskılar oluşacağını düşünüyorum.

Eğitim ve öğretimdeki hedef öğrencileri öğrenmeye kanalize etmektir. Bundan sonra gerek kız, gerekse erkek öğrenciler ‘bugün ne giyeceğim’ telaşına düşecektir. Dolayısıyla eğitim-öğretime odaklanma yerine, ne giyeceğine odaklanan bir öğrenci profili ile karşı karşıya kalacağız. Bu çok doğru bir yaklaşım değildir. Tek tip kıyafet uygulamasının, tek tip düşünen insan modeli yaratmaya yönelik olduğu iddiasını da saçmalık olarak görüyorum. Kabuk değiştirmekle kafa değişmez. Mesele zihniyeti değiştirmektir.

Bu arada şunu da belirtmek istiyorum ki; madem tek tip kıyafet uygulaması, insanları tek tip düşünceye kanalize ediyor ve bunu yanlış olarak kabul ediyoruz; o zaman devlet memurlarına da kıyafet serbestisi getirelim. Öğrencilerimize hak gördüğümüzü neden devlet memurlarına hak görmüyoruz? Ben bunu anlamakta zorlanıyorum.”

Okullarımızda güvenlik sorunu ortaya çıkacaktır.

Biz okul ortamında dışarıdan gelen yabancı insanları kılık-kıyafetlerinden ayırt edebiliyorduk. Bundan sonra ‘kim öğrenci kim öğrenci değil’ bu ayrımı yapmak mümkün olmayacak. Zaten okullarda yaşanan ciddi bir güvenlik problemi var. Bu uygulama da güvenlik açığını artıracaktır. Korkarım ki, uygulama hayata geçtiğinde gerek öğrencilere ve gerekse öğretmenlere yönelik şiddet vakalarında önemli bir artış gözlenecektir.

İmam Hatiplerde ve Kur’an-ı Kerim Dersinde Başörtüsü Kararı Doğru Bir Adımdır

Kız öğrencilerin imam-hatip ortaokul ve liseleri ile çok programlı liselerin imam-hatip programlarındaki tüm derslerde, ortaokul ve liselerde ise seçmeli Kur’an-ı Kerim derslerinde başlarını örtebilmesini doğru buluyoruz. Bunun yanında kamusal alanda da başörtüsü yasağının kaldırılmasını istiyoruz.

Suni Gündem Oluşturulmasın

Eğitimin devasa sorunlarla boğuştuğu bir dönemde oluşturulan tartışma ortamını da garipsediğini ifade etmek istiyorum. Biraz da bu yönetmeliğin değiştirilmesinin sebebini Türkiye’de dikkatleri dağıtmaya yönelik olduğunu düşünüyorum.

Bugün, ülkemizin öncelikli meselesi kıyafet yönetmeliği değildir. Bu ülkede nerdeyse sosyal bir yara haline gelmiş olan gelir dağılımı adaletsizliği var, terör belası var, bölücülük sorunu var, işsizlik var, okullarımızda ciddi eksiklikler var. Eğitim- öğretimde sistem tartışması yaşıyoruz, eğitim hayatımızın dağlar gibi duran sıkıntıları var. Bunları çözemeyen Milli Eğitim Bakanlığı, tribünlere oynamak adına, kılık-kıyafet yönetmeliğini değişikliğini eğitimin gündeminin ilk sırasına taşıyarak neleri gizlemenin telaşında anlamıyoruz.

 

Bu haber 885 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...