İhtisas gümrüğü için ortak çalışma

7 Aralık 2012 18:31

AİB Başkan Yardımcısı Ramazan Atılgan, Antalya, Isparta ve Burdur’daki firmaların başka illerden ihracat yapmasının bölgeden yapılan ihracat miktarını düşük gösterdiğine dikkat çekti.

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA), Antalya İhracatçılar Birliği (AİB) yöneticileri ile toplantı gerçekleştirdi. Antalya, Burdur ve Isparta’da ihracat, ihracatçıların karşılaştıkları sorunlar ile çözüm önerileri ele alınan toplantıda, İhtisas Gümrüğü’nün kurulması için birlikte çalışma yürütülmesi kararlaştırıldı. İhracat- ithalat dengesinin sağlanması için İhtisas Gümrüğü’nün olmasının önemi vurgulanan toplantıda, AİB ile BAKA işbirliğinde Isparta ve Burdur’da işadamlarına yönelik ihracatçıların sorunlarının çözümü ve işbirliği arayış toplantıları planlandı.

BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin, Antalya YDO Koordinatörü Alaattin Özyürek ve uzman Selin Şen ile Antalya İhracatçılar Birliği Başkan Yardımcısı Ramazan Atılgan ve AİB Genel Sekreteri Fisun Evrensevdi biraraya geldi. Antalya İhracatçılar Birliği Genel Sekreterliği’ndeki toplantıda, AİB Başkan Yardımcısı Atılgan, BAKA’nın kurulmasıyla Antalya, Isparta ve Burdur illerinde önemli bir ihtiyaca cevap verildiğini belirtti.

AİB’nin BAKA’nın 2011 Yılı “Tarıma Dayalı Sanayinin Geliştirilmesi Mali Destek Programı” kapsamında destek aldığını belirten Genel Sekreter Evrensevdi, “Sektörel Bilgi Ağı Projesi’nin başarılı bir şekilde uygulandığını belirtti. Antalya, Isparta, Burdur illerini kapsayan faaliyet alanı bulunan ve 1968 yılında kurulan Birliğin, 25 farklı ihracat sektörüne hizmet verdiğini belirten Genel Sekreter Evrensevdi, ihracat faaliyetlerini düzenlemek, mesleki dayanışmayı sağlamak, ihracatın ülke menfaatlerine uygun gelişimini sağlamak, yurtiçi ve yurtdışında tanıtım faaliyetlerinde bulunmak gibi görevleri bulunduğunu söyledi.

AİB Başkan Yardımcısı Ramazan Atılgan da, Antalya, Isparta ve Burdur’daki firmaların başka illerden ihracat yapmasının bölgeden yapılan ihracat miktarını düşük gösterdiğine dikkat çekti. Atılgan, “Üç ilimizdeki firmaların bölge olarak bizden ihracat yapmasını istiyoruz. Burdur ve Isparta’daki sanayicilerimizin de ihracatlarını Antalya üzerinden yapmalarını bekliyoruz. Antalya’dan ihracatlarını yapacak firmalara her türlü kolaylığı birlik olarak sağlayalım” dedi.

Batı Akdeniz’in İhracatçılar Birliği’nin önemli çalışmalar yürüttüğünü belirten BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin, kalkınma ajansının yatırımcı ile kurumlar arasında işbirliğini geliştirmek görevinin de olduğuna vurgu yaptı. Bu konuda BAKA’nın çalışmaları hakkında bilgiler veren Tuncay Engin, yatırımın ihracatçının önündeki sorunların ilgili kurum ve kuruluşların desteğiyle çözümlenmesi için her zaman göreve hazır olduğunu belirtti.

İHRACAT İTHALAT DENGESİ

2013’deki ulaşılabilir ihracat hedefinin 2 milyar dolar olduğu belirtilen toplantıda, gündeme İhtisas Gümrüğü kurulması geldi. Antalya İhracatçılar Birliği ile Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı’nın ihracat ithalat dengesinin sağlanması için şart olan İhtisas Gümrüğü’nün biran önce kurulabilmesi için ortak çalışmalar yürütülmesi kararlaştırıldı.

Özellikle otellerin mobilya, küçük ev aletleri, porselen ve seramikten üretilen mutfak eşyası gibi birçok ürünü Antalya dışındaki gümrüklerden ithal ettiğine dikkat çekilen toplantıda, ithalat ile ihracat dengesinin sağlanmasıyla Batı Akdeniz’in ürünlerinin Antalya’dan daha kolay ihraç edileceği vurgulandı. İhtisas gümrüğünün açılmasıyla birlikte, özellikle ihracat navlun bedellerinin de azalmasının öngörüldüğü kaydedildi.

BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin de, Antalya’ya mobilya, küçük ev aletleri, tekstil ürünleri ve porselen ve seramik ürünler konusunda faaliyet gösterecek bir İhtisas Gümrük Kapısı kurulması için BAKA olarak ellerinden gelen desteği sağlamak istediklerini söyledi. Engin, yatırımın, yatırımcının ve ihracatçının önündeki sorunları ilgili kurum ve kuruluşların desteğiyle çözümlenmesi için BAKA’nın her zaman göreve hazır olduğunu belirtti.

İhracattaki en önemli engellerden birinin de Antalya’da TIR parkının bulunmaması olduğu ve Antalya Valisi Dr. Ahmet Altıparmak’ın bu sorununu çözümü için büyük destek verdiğini belirten AİB Başkan Yardımcısı Atılgan, TIR parkı için yer arandığını söyledi.

Isparta ve Burdur’da işadamlarına yönelik ‘ihracatçıların sorunlarının çözümü ve işbirliği içinde hangi çalışmaları yapabiliriz’ sorusuna cevap aranacağı arama toplantıları için AİB ile BAKA’nın ortak çalışmalar yapması kararlaştırıldı. Toplantılarda, ihracata yönelik üretimin artırılması ve alıcı ülkeler tarafından talep edilen yeni çeşitlerin üretilebilmesi amacıyla neler yapılabileceği, üretim, ihracat, dış piyasadaki rakipler ile fiyat durumu, hedef ve rakip ülkelerle ilgili olarak ihracatçıların bilgilendirileceği toplantılar için bölge işadamlarının biraraya gelmesi sağlanacak.

 

Bu haber 654 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...