Danıştay 5. Dairesi’nden Aile Hekimleri için emsal karar

14 Temmuz 2016 18:35

Danıştay 5. Dairesi Isparta Aile Hekimleri Dernek Başkanı Dr. Gökay Çetin’in sözleşmesinin feshini hukuksuz bularak, kararın yürütmesinin durdurulmasına hükmetti. Dr. Çetin, “50 binden fazla aile hekimi ve aile sağlığı hemşiresi için emsal teşkil eden bu kararın sağlık çalışanlarına hayırlı olmasını diliyoruz” dedi.

Isparta Aile Hekimleri Dernek Başkanı Dr. Gökay Çetin’in sözleşmesi bir takım iddialar nedeniyle fesih edilmişti. Danıştay 5. Dairesi, Çetin’in sözleşmesinin fesih kararında yürütmeyi durdurdu. Isparta Aile Hekimleri Derneğinden konuyla ilgili şu açıklama yapıldı: “Ard niyetli denetimler ve keyfi işlemler sonunda Isparta AHED Başkanı Dr. Gökay Çetin’in aile hekimliği sözleşmesi zorbalıkla fesih edilmiş, dernek başkanına savunma hakkı bile verilmemişti. Bu sebepten Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF), Bugünün aile hekimliği tarihine ve sivil toplum tarihine kara bir gün olarak geçeceğini belirterek kişisel kaprislere kurban edilen dernek başkanına sahip çıkmış, Isparta Valiliğini ve Türkiye Halk Sağlığı Kurumunu kınamıştı. Bu olayın takipçisi olacağını açıklayan AHEF’in verdiği destekler sonunda Danıştay 5. Dairesi bütün aile hekimleri ve hemşireleri için tarihi ve emsal bir karara imza atmıştır.

Danıştay 5. Dairesi, Anayasa Mahkemesi ve Danıştay İçtihatlarına göre “İdari hizmet sözleşmesi ile, belli bir kamu hizmetini yürütmek üzere görevlendirilen Aile Hekimlerinin Kamu Görevlisi olduklarının tartışmasız olduğuna, aile hekimlerine uygulanan ihtar cezasının ise disiplin yaptırımı olduğuna, memurlar için geçerli olan ve Anayasal güvence altında bulunan “Savunma Hakkının” aile hekimleri içinde uygulanması gerektiğine hükmederek yerel mahkeme kararını bozmuştur.

Danıştay 5. Dairesi, aynı kararına ve gerekçeye dayanarak sözleşme feshinin Yürütmesini  durdurmuştur.

Danıştay 5. Dairesi bu kararla birlikte hem Sağlık Bakanlığına hem de yerel mahkemeye hukuk dersi vermiştir. Danıştay 5. Daire gerekçesini Anayasanın 129. Maddesiyle güvence altına alınan savunma hakkına yer vermiş, yasal ve anayasal düzenlemelerde disiplin yaptırımları için belirlenen temel ilke ve kuralların Aile Hekimlerini de kapsadığına hükmetmiştir.

Danıştay 5. Dairesinin emsal değeri taşıyan bu içtihadıyla birlikte, bundan böyle aile hekimlerine ve aile sağlığı çalışanlarına usul ve yasaya uygun olarak savunma hakkı verilmeden ihtar cezası verilemeyecektir. Sağlık Bakanlığı ve yerel sağlık idareleri aile hekimlerine yaptıkları denetimler sonunda doğrudan ihtar cezası vermekte ve iş akidlerini sona erdirmekteydi.

Danıştay 5. Dairesi bu kararıyla, 50 binden fazla aile hekimi ve aile sağlığı hemşiresi için Tarihi ve emsal bir karara imza atmıştır. Yine Danıştay 5. Dairesi bu içtihadına dayanarak Aile Hekimi Dr. Gökay Çetin’in sözleşmesinin habersizce sona erdirilmesini haksız ve hukuksuz bulmuş ve sözleşme fesih işleminin Yürütmesini Durdurmuştur. 50 binden fazla aile hekimi ve aile sağlığı hemşiresi için emsal teşkil eden bu kararın sağlık çalışanlarına hayırlı olmasını diliyoruz.”

 

Bu haber 981 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...