“Arsa bedelinin düşmesi için Gölcük yolunda imara açılan alan gibi 4 yere daha ihtiyaç var”

14 Temmuz 2016 18:52

AK Partili Belediye Meclis Üyesi Kadir Dal, geçtiğimiz haftalarda arsa maliyetleriyle ilgili yaptığı açıklamanın yanlış anlaşıldığını vurgulayarak, iktidar ve muhalefet olarak Isparta’da arsa fiyatlarının düşürülmesi için çalışmalar yapılması gerektiğine işaret etti. Şuanda merkezde bir daireye en az 100 bin lira arsa bedeli yüklendiğini ifade eden Dal, arsa bedelinin düşmesi için Gölcük yolunda imara açılan alan gibi 4 yere daha ihtiyaç olduğunu savundu.

 AK Partili Belediye Meclis Üyesi Kadir Dal, katıldığı televizyon programı Birebir’de Isparta’nın en çok yaşadığı sorunların başında gelen konut fiyatlarının yüksekliğini ve arsa sıkıntısını değerlendirdi. Isparta’da arsa fiyatlarının çok yüksek olduğuna dikkat çeken Dal, bu yüksek fiyatların konut fiyatlarını da otomatikman yukarı çektiğini belirtti. Dal, konut fiyatlarının düşmesi için çözüm önerisini de sundu.

Geçtiğimiz haftalarda arsa maliyetleriyle ilgili bir açıklama yaptığını fakat bunun yanlış algılandığına değinen Belediye Meclis Üyesi Kadir Dal, “Bizim söylediğimizin dışında yanlış anlaşılma var. Şunu dedik; belediyenin asli görevlerinden biri de insanlara arsa maliyetini ucuza mal etmek. Ucuz konut yapmak için arsa maliyetinin ucuz olması lazım. Dairenin en önemi maliyetindeki imalat şuanda arsa. Arsa maliyetleri Isparta’da gerçekten çok büyük oldu. Örneğin Zafer ve Yedişehitler Mahallesi’nde 2 katlı bir arsa 300-400 bin lira arasında satılıyor. Bunu Isparta’da herkes biliyor. İnkar etmemek lazım. Bu da daireye hiç el sürmeden en kötü 150 bin lira maliyet biniyor. 350-400 bine daire satılıyor, bunun 150 bin lirası arsa maliyeti. Biz bunu dedik” şeklinde konuştu.

Isparta merkezde arsa maliyetlerinin düşürülmesi gerektiğinin altını çizen Dal, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bizim bunu 30-40 bin liraya çekebilirsek, daire maliyetleri düşer. İnsanların alım gücü çoğalır. Bizim belediye olarak burada arsa maliyetlerini kesinlikle düşürmemiz lazım. 100 bin liradan aşağıya daire başına arsa maliyeti yok. İstanbul’da bile bu kadar arsa maliyetini olacağını tahmin etmiyorum. Gölcük yolunda yeni 18 uygulanan bir yer var. Orası gibi en aşağı 4 tane daha yer yapmamız lazım ki Isparta’da arsa maliyetleri düşsün. Arsa maliyetleri düşerse daire maliyetleri de düşer. 20 bin liraya arsa maliyeti var bir de 150 bin liraya var. Arsa maliyetini 20 bin liraya, 10 bin liraya çekmemiz lazım. O zaman daire fiyatları otomatikman düşer. Şimdi elini sürmeden 150 bin lira arsaya veriyorsun. En kötü 100 bin lira veriyorsun.

Bugün Isparta’da yüzde 50’den aşağı kimse yerini vermiyor. Çünür’de bile yüzde 50 istiyorlar. Veya satmaya kalkarlarsa en kötü daire başına 100 bin lira maliyet istiyor. O zaman fiyatlar artıyor. Biz bunu anlatmak istedik. Basınla bunu paylaştık. Ama yanlış anlaşıldı. Fiyatları az buluyormuş, yükselmesi lazımmış gibi algılandı. Bu bizim problemimiz değil. Isparta’nın problemi. Bu problemin içinde ben de varım. Ben bireyim. Isparta merkezde 200 bin insan yaşıyor. Biz insanların daire sahibi olmasını istiyoruz. Atalarımız ahirette iman dünyada mekan demiş. Herkes mekan için uğraşıyor, 300 bin lira dediğin zaman insanlar kaçıyor. Arsa maliyeti 20 bin lira olsa daire fiyatı 180-200 bin lira olsa alma olasılığı daha da fazlalaşır. Orada çalışan daha fazla ekmek yer. Oradan herkes kazanacak.

Biz arsa maliyeti 150 bin lira, daha da pahalanır dediğimizde yanlış algılamışlar. O yanlışı insanlara iyi anlatmak lazım. Biz iktidar ve muhalefet olarak belediye kanalıyla arsa fiyatlarını düşürmemiz lazım. Gülistan kentsel dönüşüme girdi. Bağlar Mahallesi’de girebilir. Kentsel dönüşümde sadece bina yapmak değil, altyapı da yapmamız lazım. Yeni yollar açılması lazım.

Belediye olarak insanlar ucuz arsa üretmek zorundayız. Karaborsa olursa fiyatlar yükselir. Burada 4-5 yerde imara açtığımızda arsa maliyetleri düşer. Düştüğü zaman daireleri daha ucuza satarsın. Biz bunu gündeme taşıdık. İnsanlar belki söylemimizi yanlış anladı ama Isparta’nın menfaatine olan bir söylemdi. Isparta’da yeni imarlar açarak arsa maliyetlerini düşürmeliyiz. Düşerse konut maliyeti düşer. İnsanlar daha rahat ev alabilir.”

 

Bu haber 727 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...