Engelliler Koordinasyon Merkezi Kuruldu

7 Aralık 2012 18:58

Isparta Engelliler Koordinasyon Merkezi, 3 Aralık Dünya Engelliler Gününde resmiyet kazanarak yürürlüğe girdi. Merkez; Özkanlar Kavşağında Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğünün yerleşkesinde sürdürecek.

3 Aralık Dünya Engelliler Gününde Resmiyet Kazanarak Yürürlüğe Giren ‘Isparta Engelliler Koordinasyon Merkezi’nin Tanıtım Toplantısı Yapıldı.

Vali Memduh Oğuz başkanlığında yönerge hazırlayıcısı ve Vali Yardımcısı Dr. Kadri Canan, Belediye Başkan Yardımcısı Aydın Şanlıtürk, Isparta Jandarma Alay Komutanı Jandarma Albay Ömer Uyan, Kent Konseyi Başkanı Prof. Dr. Mahmut Bülbül, SDÜ Engelliler Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Yusuf Açıkel, ilçe kaymakamları, ilçe belediye başkanları, daire müdürleri, engelli dernek temsilcileri ve özel eğitim ve rehabilitasyon merkezi temsilcilerinin katılımıyla Valilik Göl Toplantı Salonunda yapılan tanıtım toplantısında merkezin faaliyet ve işleyişi hakkında katılımcılar bilgilendirildi.

VALİ OĞUZ; “ÖNCELİĞİMİZ ENGELLİ VATANDAŞLARIMIZDIR” 

Toplantının açış konuşmasını yapan Vali Memduh Oğuz, son yıllarda devletin engellilere yönelik olarak çok önemli yasal çalışmalar yaptığını belirterek, gelişmiş devletlerin, gelişmiş milletlerin engellilerine vermiş olduğu hak ve değerle ölçüldüğünü ifade etti.

Isparta’nın 81 il içerisinde engelli koordinasyon merkezini açan 3. il konumunda olduğunu ifade eden Vali Oğuz, bunun da Isparta’da engelliye ne kadar çok önem verildiğinin bir göstergesi olduğunu belirtti ve bu doğrultuda Isparta’da eksikliği hissedilen engelliler koordinasyon merkezinin hizmet vermeye başladığını kaydetti.

Vali Oğuz’un açış konuşmasından sonra Vali Yardımcısı Dr. Kadri Canan tarafından katılımcılara merkezin işleyişi hakkında sunum yapıldı.

VALİ YARDIMCISI DR. CANAN; “2012 YILI

İÇERİSİNDE 3.101.482.00 LİRA YARDIM YAPILMIŞTIR”

Kişisel yaşantıları daha ileri bir seviyeye götürebilmek için Türkiye Cumhuriyeti Devletinin son yıllarda çok büyük kanuni değişiklikler yaptığını belirten Vali Yardımcısı Dr. Canan; “Gerek engelli gerekse normal vatandaşlarımıza son yıllarda önemli haklar kazandırıldı. Bu çerçevede evlerimizde özürlülere bakım hizmetleri getirildi ve bunun için evde özürlüsüne bakan her vatandaş için 673 lira maaş ödenmeye başlandı. Bu kapsamda Isparta merkezinde 2500 aileye her ay 673 lira ödeme yapılmakta. Ayrıca 312 kişiye eğitim durumlarına 306 lira ile 550 lira sosyal ekonomik destek yardımı, 900 aileye aylık nakit ödeme yardımı, 1050 kişiye aşevinden yemek yardımı, 507 anneye,696 öğrenciye ve 281 çocuğa gebelik-sağlık-eğitim yardımları olarak şartlı nakit transfer yardımı yapılmaktadır. Eşi vefat eden 275 kadına aylık 250 lira maaş bağlanmış olup ayrıca 1500 aileye de 2 bin ton kömür yardımı yapılmıştır. Devletimiz 2500 aileye 2012 yılı Kasım ayı sonu itibariyle 3.101.482.00 lira ayni ve nakdi yardımda bulunmuştur” dedi.

Engelliler koordinasyon merkezi yönergesi hakkında açıklamalarda bulunan Vali Yardımcısı Dr. Canan; “Bu Yönerge’nin amacı; Isparta Valiliği’ne bağlı olarak kurulan Isparta Engelliler Koordinasyon Merkezi’nin kuruluş, organizasyon, yönetim ve çalışmalarına dair usul ve esasları belirlemektir. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nca belirlenen politikalara paralel olarak Isparta İlinde engellilere sunulacak olan ürün ve hizmetlerin standartlara uygun, ulaşılabilir, erişilebilir, etkin ve verimli bir şekilde yürütülmesini sağlamaktır” dedi.

Merkezin faaliyet alanlarına yönelik olarak bilgilendirmede bulunan Vali Yardımcısı Dr. Canan; “Isparta İlinde bulunan engellilere yönelik sunulacak olan ürün ve hizmetlerin standartlara uygun, ulaşılabilir, erişilebilir, etkin ve verimli bir şekilde yürütülmesini sağlamak için ulusal ve uluslar arası kurum ve kuruluşlar ile işbirliği ve koordinasyonu sağlamak, engelli bireylerin yaşam kalitelerini arttırmak ve standartlarını yükseltmek için akademik, bilimsel, eğitsel, kültürel, sanatsal, sosyal, sportif, ekonomik, sağlık ve rehabilitasyon gibi alanlardaki sorunlarını tespit etmek ve bu sorunlara kısa, orta ve uzun vadeli çözüm önerileri geliştirmek ve uygulanmasını sağlamak, engellilere yönelik il genelinde sunulacak olan ürün ve hizmetleri belirlemek üzere oluşturulacak olan plân, program ve projelerin daha kapsayıcı ve ihtiyaca dönük olmasını sağlamak amacı ile engelli nüfus ve istatistiksel bilgilerini barındıran veri tabanı oluşturmaktır” dedi.

Sunum sonrasında değerlendirmelerde bulunan Vali Memduh Oğuz, Kurulan Engelliler Koordinasyon merkezinde Her Engel Gurubundan bir temsilcinin çalışacağını belirtti.

VALİ OĞUZ; “BU GÜN GİT, YARIN GEL OLMAYACAK”

Vali Oğuz konuşmasında; “Tabi başlangıçta bir kadro vaat etmiyoruz ama burada görevlendireceğimiz engelli temsilcisi arkadaşlarımıza asgari ücrete yakın bir ücret temin edeceğiz. Burada görevli olan kişilere bir çalışma yönergesi ayrıca hazırlayacağız, bunu valilik yönergesi olarak ilgili birimlere dağıtacağız ve onların taleplerini aynı gün içerisinde olumlu veya olumsuz karşılanması konusunda valilik emri yayınlayacağız. Yani bir engelli kardeşimiz bir yere müracaat ettiyse talebine aynı gün içerisinde cevap verilecek, bugün git yarın gel olmayacak” dedi.

VALİ OĞUZ; “BU ÇALIŞMA KARŞILIĞINI RIZA

MAKAMINDAN DİLEYEREK YAPTIĞIMIZ BİR ÇALIŞMADIR” 

Koordinasyon merkezinin etkin çalışacağını belirten Vali Oğuz; “Yani orası herhangi bir şekilde bir konuya el attığı zaman ihmal edildiğinde hemen karşısında ciddi bir yaptırım bulacak. Bu bakımdan bunun şekli olduğunu lütfen düşünmeyin, çok inanarak ihlaslı bir şekilde başlıyoruz. Yani bu çalışmalarımız samimi çalışmalardır, karşılığını maddi olarak beklediğimiz bir çalışma değil, karşılığını rıza makamından dileyerek yaptığımız bir çalışmadır, bizim mükâfatımız o’dur yani” dedi.

ENGELLİ TEMSİLCİLERİ; “BU BİR MİLATTIR”

Engelli Merkezi Koordinasyonunun bir milat olduğunu belirten engelli temsilcileri, ayrıca bu merkez sayesinde ‘Mekke-Medine-Kudüs Müşerref; Isparta Muvazzaf’ sloganının da altının doldurulduğunu ifade ettiler.

Hayallerini gerçekleştiren Vali Memduh Oğuz’a teşekkürlerini ileten engelli temsilcileri; “Bu merkezin kurulmasıyla engellilerin sorunlarına daha ciddi bir şekilde yaklaşım olacaktır. Bu sayede bir şeylerin başarılabileceğini hissettik. Eskiden hiçbir muhatap bulamıyorduk ve özürlü olduğumuz için utanma durumuna getiriliyorduk, çok şükür bugün bizim sorunlarımızla ilgilenecek resmi bir kurumuz var. Yıllardır özlemi çekilen merkezin kuruluşunda emeği geçen başta Sayın Valimiz olmak üzere herkesten Allah razı olsun” dediler.

Merkez; çalışmalarını Vali Memduh Oğuz’un görevlendireceği vali yardımcısının koordinatörlüğünde Özkanlar Kavşağında Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğünün yerleşkesinde sürdürecek.

Engelliler Koordinasyon Merkezinin karar organı olan genel kurul yılda 2 kez vali başkanlığında toplanacak ve yönetim kurulunun hazırlamış olduğu çalışma programlarını ve faaliyetlerini görüşerek öneriler geliştirecek ve karara bağlayacak.

MERKEZİN ORGANLARI ŞU ŞEKİLDE OLACAK;

         Genel Kurul

Isparta Valisinin Başkanlığında aşağıdaki üyelerden oluşur.

         Isparta Belediyesi,

         Süleyman Demirel Üniversitesi,

         İlçe Kaymakamlıkları,

         Isparta İl Jandarma Komutanlığı,

         Isparta İl Emniyet Müdürlüğü,

         İlçe Belediye Başkanlıkları,

         Isparta İl Özel İdaresi,

         Isparta Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü,

         Isparta İl Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı,

         Isparta Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü,

         Isparta Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü,

         Isparta İl Milli Eğitim Müdürlüğü,

         Isparta İl Sağlık Müdürlüğü,

         Isparta İl Gençlik Hizmetleri ve Spor Müdürlüğü,

         SDÜ Engelliler Araştırma ve Uygulama Merkezi,

         Isparta Özel Eğitim Uygulama ve İş Uygulama Okulu,

         Isparta Özel Umuda Doğru Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi,

         Isparta Öncü İletişim Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi,

         Isparta Özel Eğitim İlkokulu, Ortaokulu ve Mesleki Eğitim Okulu,

         Isparta Otistik Çocuklar Eğitim Okulu,

         Isparta Yürüme Engelliler Yaşam Derneği,

         Isparta Ortopedik Engelliler Derneği,

         Isparta Karınca Zihinsel Engelliler Eğitim ve İstihdam Derneği,

         Isparta Fiziksel ve Bedensel Engellileri Koruma ve Kalkındırma Derneği,

         Isparta Dünya Fiziksel ve Bedensel Engelliler Derneği,

         Isparta Spastik Özürlülerin Bakımı Eğitimi ve Rehabilitasyonu Derneği,

         Isparta Altı Nokta Körler Derneği Isparta Şubesi,

         Isparta Huzurevi Yardım Derneği,

         Isparta İşitme Engelliler Spor Kulübü Derneği,

         Türkiye Görme Engelliler Derneği Isparta Derneği,

         Sosyal Hizmet Derneği,

         Yalvaç Engellileri Koruma ve Geliştirme Derneği,

         Türkiye Sakatlar Derneği Yalvaç Şubesi,

         Gelendost Engelsiz Yaşam Derneği,

         Türkiye Beyaz-Ay Derneği Isparta Derneği,

Yönetim kurulu;

         A. Isparta Valiliği Engelliler Koordinasyon Merkezi Koordinatörü,

         B. Isparta Belediye Başkanlığı Temsilcisi,

         C. Süleyman Demirel Üniversitesi Temsilcisi,

         D. Isparta İl Jandarma Komutanlığı Temsilcisi,

         E. Isparta İl Emniyet Müdürlüğü Temsilcisi,

         F. Isparta İl Özel İdaresi Temsilcisi,

         G. Isparta Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü Temsilcisi,

         H. Isparta İl Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Temsilcisi,

         İ. Isparta Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü Temsilcisi,

         J. Isparta Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Temsilcisi,

         K. Isparta İl Milli Eğitim Müdürlüğü Temsilcisi,

         L. Isparta İl Sağlık Müdürlüğü Temsilcisi,

         M. Isparta İl Gençlik Hizmetleri ve Spor Müdürlüğü Temsilcisi

         N. Rehberlik Araştırma Merkezi Müdürlüğü Temsilcisi,

         O. Isparta Özel Eğitim Okulları Temsilcisi,

         P. Her engel grubundan bir STK Temsilcisi,

Isparta Engelliler Koordinasyon Merkezi’nin idari ve mali olarak iş ve işlemlerini yürütmekle görevli olan koordinatörün görevleri de;

         A. Merkezin tüm idari ve mali işlerini yürütmek,

         B. Merkezin yazışmalarını yapmak ve arşivini tutmak,

         C. Yönetim Kurulu gündemini hazırlayarak Yönetim Kurulu Başkanı onayına sunmak,

         D. Yönetim Kurulu raportörlüğünü yapmak ve kararları zabıt altına almak,

         E. Merkezin yıllık faaliyet programını hazırlamak ve Yönetim Kurulu onayına sunmak,

         F. Merkezin yıllık faaliyet raporunu hazırlamak ve Yönetim Kurulu’na sunmak,

         G. Merkez adına projeler geliştirmek ve yürütmek,

         H. Engelliler ile ilgili ulusal ve uluslar arası mevzuatı takip etmek, il genelinde bu mevzuat hükümlerinin uygulanması için çalışmalar yapmak,

         i. Engelliler ile ilgili gelişen teknik, program ve teknolojileri takip etmek için akademik ve bilimsel etkinlikler ile fuarlara katılmak,

         J. Engelli bireylerin talep, öneri ve şikayetlerini kabul ederek, değerlendirmek gerekli hallerde Yönetim Kurulu’na sunmak,

         K. Isparta il genelinde kurum ve kuruluşlar arasında engelliler ile ilgili olarak işbirliği ve koordinasyonu sağlamak olacak.

 

Bu haber 992 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...