Vişne üreticisinin yüzünü güldürmedi!

17 Ağustos 2016 09:42

Vişne üreticisinin  yüzünü güldürmedi!

Meyve üretiminde önemli bir yere sahip olan Isparta'da vişne hasadı sona erdi. Geçtiğimiz yıl kilosunun 1 lira 80 kuruştan aşağıya düşmeyen vişne, bu yıl sezona 80 kuruştan başlayıp sezonu da 1,20 TL'den kapattı.
Yıllık Vişne üretimi yaklaşık 12 bin 500 ton olan Isparta'da vişne alımları geçtiğimiz Pazar günü itibariyle sona erdi. Bu yıl fiyatlarda bir takım değişmeler yaşandığını ancak, sonuç olarak vişnenin üreticinin yüzünü bu yıl gülmedi. Isparta merkezinde Vişnenin kilosu büyük oranda 80 ila 90 kuruştan satıldı. Geçen yıl 1,20 TL'den başlayıp 2 TL'ye kadar yükselen Vişne bu fiyatıyla üreticisini yüksek fiyat beklentisine soktu. Ancak, fiyatın bu yıl 1 TL olarak açıklanması üreticileri hayal kırıklığına uğrattı ve hatta şoka soktu.
Her yıl vişne fiyatlarının değişkenlik gösterdiğine dikkat çeken vişne üreticilerinden Ali Özcan; Geçtiğimiz yıllarda Vişne kilosu 2 TL'ye kadar yükselmişti. Ancak, bu yıl fiyatlar yarı yarıya hatta yarıdan bile aşağı rakama düştü. Bu fiyatlar Vişnenin gerçek değeri değil. Tüccarın verdiği fiyat çalıştırdığımız işçinin yevmiyesini bile karşılamaz duruma geldi.
Vişnenin bu yıl para etmemesi yüzünden birçok üretici vişnesini toplamadı veya toplatmadı. Dolayısıyla vişne dalında kalarak çürüdü. Vişnede tüccarın uyguladığı fiyat politikaları hem üretici olarak bizleri zarara soktu.
Bu yıl Vişne rekoltesinin yüksek olmasından dolayı vişne fiyatları düşük olduğunu söyleyen Vişne Alım Merkezi Sahibi Fikri İpekçi ise; “Gerçekten bu yıl Vişne sezona sancılı başladı ve fiyat düşüklüğü ile sona erdi. Zira, bu yıl Isparta'daki Meyve Suyu Fabrikaları vişne alımı yapmadı. Vişnedeki fiyat düşüşünün en büyük nedeni bu oldu. Biz Vişneleri Meyve suyu için 80 kuruş ile 1,20 TL arasında aldık. Çünkü, Meyve Suyu Fabrikaları vişne almadı. Bu da fiyatların otomatikman düşmesine neden oldu.
Bilindiği gibi Vişne geçtiğimiz yıl iyi para etmiş ve geçen yılki hasat sezonunda kilogram fiyatı 2 TL'den aşağı düşmemişti. Hatta bir ara 2 lira 80 kuruşlara kadar çıkmıştı. Bu durum her yıl aynı olmaz tabi. Vişnenin geçen yıl iyi para etmesi bu yıl beklentilerin yüksek olmasına neden oldu. Ancak, bu yıl vişne alım fiyatlarının hasadın ilk günlerinde 80 kuruştan başlayıp 1 TL dolayında seyretmesi üreticiyi oldukça üzdü.
Üç çeşit Vişnenin üretildiği ilimizde üretilen vişnelerin hemen hemen tamamı Meyve Suyu Fabrikaları tarafından satın alınarak Meyve suyu olarak işleniyor. Sofralık olarak tüketilen vişne miktarı ise üretilen vişnenin onda birini bile bulmuyor. Isparta'da kendine özgü iriliği ve aromasıyla özellikle meyve suyu fabrikalarının ilgi gösterdiği vişnenin alım fiyatı hasadın ilk başladığı zamanlarda beklentilerin altında gerçekleşerek bir ara 80 kuruşa kadar düşmüştü. Ancak, Isparta'daki fabrikalar bu yıl vişneyi almadığı için biz de Alım Merkezi olarak aldığımız vişneleri başta Ege ve İç Anadolu bölgesindeki fabrikalar olmak üzere yurdun çeşitli bölgelerindeki fabrikalara satmak zorunda kaldık.
Hasadın son günlerine doğru Vişne fiyatları 1,20 TL'ye kadar yükseldi. Bu durum vişne üreticisini az da olsa sevindirdi. İşçilik, sulama, ilaçlama, nakliye, budama, gibi üretim maliyetleri bulunan vişnenin 2 liradan aşağı olmaması hem yöre ekonomisi hem de üretici açısından oldukça önemlidir” dedi.
Vişne Alım Merkezi Yetkilisi Fikri İpekçi, sonuçta Vişnenin bu yıl üreticinin yüzünü güldürmediğini ve peşin paraya satılmasına rağmen üreticinin sevinemediğini sözlerine ekledi.

Bu haber 721 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...