Üniversite Öğrencisinin Isparta ekonomisine katkısı yılda 276,5 Milyon TL

22 Ağustos 2016 09:39

Üniversite Öğrencisinin Isparta ekonomisine katkısı yılda 276,5 Milyon TL

Yapılan anket araştırmasına göre Isparta'da öğrencilerin aylık ortalama harcamalarında en yüksek pay %36,6 ile barınma kalemine ait. Rakam olarak değerlendirildiğinde ise barınma harcama kalemi için bir öğrencinin aylık ortalama 273,81 TL'lik harcama yaptı.
Süleyman Demirel Üniversitesi kurulduğu günden bugüne bölgenin sosyal, ekonomik ve kültürel hayatı üzerinde birçok faaliyeti ile etkili oluyor. Bu etkileşimin en önemli parçalarından biri kuşkusuz üniversite öğrencilerinin kentle olan ilişkileridir. Bu çerçevede öğrencilerin daha kaliteli bir ortamda yaşaması ve halkla kurduğu diyalogun sağlam temeller üzerinde filizlenmesi için öğrencilerin temel sorunlarını içeren bir anket çalışması yapılması fikri 2003 yılında ortaya çıktı. Bu doğrultuda başlanan çalışmanın ana hedefleri, öğrencilerin kentsel yaşama ilişkin belirli alanlarda tutumlarını, sorunlarını ortaya koymak ve çeşitli harcama kalemlerine göre harcadıkları miktarları tespit ederek öğrencilerin Isparta il merkezi bağlamında ekonomiye katkılarını belirlemek ve bunu bölge ile paylaşmak.
2003 yılından sonra 2005, 2007, 2009, 2011 yıllarında çalışmanın versiyonları yapılmış olup ve yine Prof. Dr. İlker Hüseyin Çarıkçı, Prof. Dr. Murat Ali Dulupçu ile Yrd. Doç. Dr. Tahsin Akçakanat tarafından 2016 yılında çalışma güncellendi. Bu çalışma kapsamında veri toplama yöntemlerinden anket tekniği seçildi. Bu kapsamda yeni çalışma ile il merkezinde öğrenim faaliyetlerini sürdüren lisans ve ön lisans düzeyindeki 22 akademik birimden toplamda 4 bin 519 öğrenciye ulaşıldı. Bu rakam il merkezinde öğrenim gören öğrencilerin yaklaşık olarak %10'una tekabül ediyor.
İŞTE YAPILAN ARAŞTIRMANIN SONUÇLARI
Bir öğrencinin 2016 yılı aylık toplam harcama miktarı ortalama 748 TL civarındadır. Buradan hareketle, il merkezindeki öğrencilerin Isparta ekonomisine ayda yaklaşık 34,5 Milyon TL'lik bir harcama ile katkı yaptığı söylenebilir. Öğrencilerin ilde ortalama bir eğitim-öğretim döneminde 8 ay kaldığı varsayıldığında ekonomiye yıllık yaklaşık 276,5 Milyon TL'lik bir harcama enjekte ettiği hesaplanmaktadır.

Bu haber 651 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...