“Sağlıklı Yaşam Aracı” Isparta yollarında..

8 Eylül 2016 17:59

Her yıl Eylül ayının ilk haftası kutlanan Halk Sağlığı Haftası, bu yıl da çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Sağlık Bakanlığı tarafından bu yılki teması ‘Sağlıklı Yaşam’ olarak belirlenen Halk Sağlığı etkinlikleri kapsamında stant açılarak “Sağlıklı Yaşam Aracı” ile ilimizdeki tüm köy, kasaba, ilçe ve şehir merkezinde 3 yıl boyunca sağlık okuryazarlığının geliştirilmesi adına çeşitli eğitimler, tanıtım faaliyetleri, sağlık hizmetleri sunumu ile ilgili bilgilendirme ve yönlendirmeler yapılıyor.

Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mehmet Karakaya konu ile ilgili şu açıklamayı yaptı: “Halk Sağlığının önemini vurgulamak amacıyla; her yıl Eylül ayının ilk haftası 3-9 Eylül  “Halk Sağlığı Haftası” olarak çeşitli etkinliklerle kutlanmakta olup bu yıl Bakanlığımızca Halk Sağlığı Haftası teması “Sağlıklı Yaşam” olarak belirlenmiştir. 

 Sağlık, Anayasamızda yer alan temel insan haklarından biridir. Koruyucu sağlık hizmetleri ile toplum bilincini arttırarak, toplumu harekete geçirmek, hastalık meydana gelmeden önlemek ve vatandaşlarımızın hayat standardını yükseltmek, halk sağlığı çalışmalarının ana amaçlarıdır. Bu hafta içinde düzenlenecek çeşitli etkinliklerle sağlık çalışanlarının her zaman halkımızın yanında ve hizmetinde olduğunun bir kez daha vurgulanması amaçlanmaktadır. Sağlık hizmetlerinin birinci amacı, kişilerin sağlıklı yaşamaya devam etmelerini sağlamak ve hasta olmamaları için çalışmaktır. İlimizde de Halk Sağlığı Müdürlüğümüz tarafından, hem yaşam kalitesini yükseltmek hem de hastalıkları oluşmadan önce önlemek için halk sağlığına yönelik koruyucu sağlık hizmetleri artırılarak sürdürülmektedir.

Çocukluk dönemi aşı uygulamaları ile bulaşıcı hastalıklarla mücadele, tütün ve tütün ürünlerinin zararları ve bunların neden olduğu kronik hastalıklar, madde bağımlılığı ile mücadele programı,  egzersizin önemi, yeterli ve dengeli beslenme, düzenli fiziksel aktivite, hareketli yaşam, şişmanlık ve şişmanlığın oluşturduğu riskler ve obezite ile mücadele, bunlarla ilgili doğru alışkanlıklar kazanılmasının sağlanması hakkında toplum bilincinin oluşturulması, fiziksel inaktivite ile mücadelede Bakanlığımız tarafından önemle üzerinde durulan bisiklet kullanımına teşvik, yaşlı sağlığı, KETEM tarafından kanser ile mücadele, içme ve kullanma suyu sanitasyonu, halk eğitimleri gibi konularda çalışmalar yapılmaktadır. Ayrıca sağlıklı nesiller için çocuk, kadın ve üreme sağlığı hizmetleri gebe, lohusa, bebek, çocuk gelişimi, yenidoğan taramaları, Çocuğun Psikososyal Gelişimini Destekleme Programı, Kadına Yönelik Şiddet’in Önlenmesi Programı, Evlilik Öncesi Danışmanlık ve Kalıtsal Kan Hastalıkları Testleri(talasemi), ağız ve diş sağlığı taramaları, ücretsiz obezite ve sağlıklı beslenme danışmanlığı hizmetleri birimi poliklinik hizmeti,psikolojik danışma merkezi danışmanlık hizmeti 1.basamakta koruyucu sağlık hizmetleri kapsamında verilen hizmetlerdir.Vatandaşlarımızın bu hizmetlerden etkin biçimde faydalanmaları toplum sağlığı açısından oldukça önemlidir.Tüm vatandaşlarımız kayıtlı oldukları aile  hekimlerine müracaat ederek koruyucu  sağlık hizmetlerinin sunumu hakkında bilgi alabilecektir.. Unutulmamalıdır ki hastalıkları önlemek tedaviden her zaman daha kolay ve daha az maliyet gerektirir. Önleyici ve koruyucu sağlık hizmetlerinden faydalanarak sağlığınızı korumuş olmanın yanında ülkemiz bütçesine de katkıda bulunmuş olursunuz.

Isparta Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak 3-9 Eylül Halk Sağlığı Haftası münasebeti ile kurumumuzca verilen hizmetlerin tanıtımına katkıda bulunmak amacıyla muhtelif yerlerde stant açılacak Bakanlığımızca temin edilen “Sağlıklı Yaşam Aracı” ile ilimizde tüm köy, kasaba, ilçe ve şehir merkezinde 3 yıl boyunca sağlık okuryazarlığının geliştirilmesi adına çeşitli eğitimler, tanıtım faaliyetleri, sağlık hizmetleri sunumu ile ilgili bilgilendirme ve yönlendirme yapılacaktır.

Sağlık hizmetleri ve halk sağlığı çalışmaları; etkisi uzun vadelerde ortaya çıkan, sabır gerektiren, uzun soluklu çalışmaları içerir. Halkımız “Sağlıklı Yaşama Merhaba” diyerek sağlıklı yaşamanın ilk gereklerini yerine getirmeli ve sunulan hizmetlerden bilinçli bir şekilde yararlanmalıdır.

Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak toplum bilinci oluşmasına katkıda bulunmak adına tüm çalışmalar etkin bir şekilde yürütülmektedir”.

Bu haber 807 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...