“Her yerde kapalı sistem sulamaya geçilmeli”

19 Eylül 2016 16:25

Isparta'da ekilebilir alanların büyük bölümü sulanabilir tarım arazisi olarak görülüyor. Fakat bu yine bu alanların büyük bölümüne su kanallar aracılığı ile ulaştırılarak ya vahşi ya da damlama sistemi ile sulanıyor. Dünya su savaşlarına doğru giderken Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk geleceğin teminat altına alınması açısından her yerde kapalı sistem sulamaya geçilmesi gerektiğini söyledi.

Tarım arazileri ve özellikle meyve ağaçları bu dönemlerde bol su istiyor. Tarımda en önemli konulardan olan sulama sorunu ile konuşan Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk tarımsal üretimde Türkiye’nin örnek illerinden biri olan Isparta’da tüm tarım arazilerinin kapalı sistem sulamaya geçirilmesi gerektiğini söyledi. Selçuk “geleceğimizi düşüyorsak maliyetine bakmadan kapalı sistem sulamaya geçmeliyiz. Zaten maliyet açısından da baktığımızda 10 yıla yayılarak ödenecek proje bedelleri kendini zaten amorti edecektir” dedi.

GELECEK YIL SU SORUN OLACAK

Tarımsal sulamanın artık tamamen kapalı sisteme alınması gerektiğini söyleyen Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk sulama birlikleri vatandaştan para toplamakta sıkıntı yaşadıkları için enerji giderlerini düzenli olarak ödemekte güçlük çekiyor. Bu yıl don olayları nedeniyle verimin düşük olması nedeniyle çiftçilerimizin geliri daha da düşecek. Doğal olarak gelecek yıl için sulama borçlarını ödemekte daha fazla güçlük çekecekler. Gelecek yıl sulama ve enerji konusunda sorunlar yaşanabilir” diye konuştu.

EN DOĞRUSU KAPALI SİSTEM

Sulamanın modern sistemde yapılmasının gelecek açısından da önemli olduğunu söyleyen Selçuk sulama şuanda büyük oranda kanallar aracılığı ile taşınan sularla yapılıyor. Vahşi sulamada suyun önemli bölümü bitkiye yada toprağa yaramadan kayboluyor. Kanalların bakımı için yıllar içinde büyük paralar harcanıyor. Bunun yerine her bölgede projelerinin yapılarak kapalı sistem sulamaya geçilmeli. Kapalı sistem sulamada hem su kaybı olmuyor hem de araziden alınan verim yükseliyor. İlk yatırım maliyeti yüksek görünse de gelecek yıllara düşük enerji maliyeti ve su israfının önlenmesi gibi artıları ile kendini amorti eden ve geleceği teminat altına alan bir yatırım oluyor” ifadelerini kullandı.

Bu haber 702 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...