Deregümü’den 30 Milyon Dolarlık Domates İhraç Ediliyor

20 Eylül 2016 17:52

Isparta merkeze bağlı Deregümü Köyü'nde yaklaşık 2 bin dönüm alanda domates üretimi yapılıyor.

Deregümü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Osman Katırcı, yılda ortalama 25 bin ton domates üretilen ve kent ekonomisine 30 milyon liralık katkı sağlanan bölgedeki örtü altı domates üretimin her geçen yıl arttığını söyledi.

Bu yıl kurulanlarla birlikte Deregümü Köyü'nde 2 bin dönümün üzerindeki alanda domates üretildiğini aktaran Katırcı, Bu yıl kooperatifimizi de canlandırdık. Kooperatif üreticiden alım yapmaya başladı. Böyle olunca köyümüzdeki çiftçileri dışarıdan gelen tüccarlara karşı koruma imkanımız da doğdu. Deregümü domatesi Romanya, Bulgaristan ve Almanya gibi ülkelere de gidiyor dedi.

Çalışkan ve üreten bir köy olmalarına rağmen alım merkezleri bulunmadığından şikayet eden Osman Katırcı, "Devletin bütçesine katkı yapan bir köyüz. Yılda 25 bin ton civarında domates üretimi yapıyoruz. 25- 30 milyon TL girdi sağlıyoruz. Gün içerisinde onlarca TIR köye girip çıkıyor. Ve hepsi farklı noktalardan alım yapıyor. Ancak bir alım merkezimiz bulunsa hem paketleme, hem yükleme, hem de transfer daha kolay olacak" diye konuştu.

Geçen yıllarda uygulanmaya başlanan domates borsası sisteminin tuttuğunu vurgulayan Osman Katırcı, şöyle devam etti:

"Bu yıl borsa komisyonundan üreticileri çıkardık. Onun yerine üreticiyi temsilen köyümüzdeki müstahsillerle kooperatif başkanlarını aldık. Borsa sistemi kurmamızın sebebi tüccarla üretici arasında denge oluşturmak. Yani ne üretici ne de tüccar zarar etmesin ve bir kazanç elde edilirse bu bölüşülsün istedik. Şimdi sistem oturunca bizi Tokat'tan, Eskişehir'den, Uşak'tan arayanlar oluyor. Oralarda da örtü altı domates üretimi yapıldığını ve bizdeki fiyatın nasıl belirlendiğini sorarak fikrimizi alıyorlar.”

 

Bu haber 903 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...