HASAR TESBİT ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

26 Eylül 2016 18:36

Isparta Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk, geçtiğimiz meydana gelen fırtınada Eğirdir ve Gelendost ilçelerindeki elma bahçelerinde yüzde 40 civarında hasar meydana geldiğini, hasarlı elmaların kilogramı 10 kuruştan meysu olarak satıldığını bildirdi.

Geçtiğimiz gün Isparta’yı vuran fırtına Eğirdir ve Gelendost ilçelerindeki elma bahçelerini etkiledi. Konuyla ilgili bilgi veren Isparta Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk, fırtınanın elma bahçelerinde büyük hasara yol açtığını belirtti. Eğirdir ve Gelendost’taki elma bahçelerinde yüzde 40 civarında hasar olduğunu kaydeden Selçuk, şunları söyledi: “Elmalar fırtınadan dolayı döküldü, ağaçlar yerinden söküldü. Tüm çiftçi ve vatandaşlarımıza geçmiş olsun diyoruz. Tarım İl ve İlçe Müdürlüklerimiz hasar tespitlerini yapıyorlar. Fırtınanın tahrip ettiği meyvelerden doğan zararın tespitinden sonra devlet tanzim edecektir. Şu andaki çalışmalarımız doğrultusunda elmanın hurda fiyatı 10 kuruş. Tahrip olan elmaları toparlayıp satsan bile maliyeti kurtarmayacak. Fabrikaları birleştirerek bu fiyatı yükseltmemiz lazım. 10 kuruş çok gülünç bir rakam. Doğal afetlere engel olamayız ama bu fiyatı 40 kuruş gibi bir yüksekliğe çekebilirsek, o anki işçi ve mazot parasını çıkarabiliriz. Çiftçimize darbe vuruluyor. Yaralarımızın bir an önce sarılması için devletten destek bekliyoruz. Bu felaket elma pazarını etkilemez. Temmuz ayında elmayı seyreltmek lazım. Elmada seyreltme yapılmadığı takdirde kaliteyi yakalayamazsın. Kalitesine göre fiyat belirlendiği için malı da ona göre üretmemiz gerekmektedir. Elmanın kilo fiyatı şu anda 80 kuruş ile 1 lira arasında. Beklentileri karşılayan bir fiyat.”

KÖYLÜNÜN CEBİNDEKİ PARAYI KORUMASI İÇİN KOOPERATİFLEŞMESİ GEREKİYOR

Öte yandan elma pazarı için köylerde kooperatifleşme olması gerektiğini vurgulayan Selçuk, “Kooperatifleşme olmazsa alırken ve satarken kaybediyor. Ürettikleri malların parasını alamıyorlar. Dolandırıcılar ve sahtekârlar gözü köylümün cebine dikti. Köylünün cebindeki parayı koruması için kooperatifleşmesi gerekiyor” dedi.

 

Bu haber 840 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...