“Yaşlı güllere gençleştirme teşviki verilmeli”

26 Eylül 2016 18:38

Gülcülüğün yaygınlaşması ve değer kazanması için mücadele eden Güneykent Belde Belediye Başkanı Fahrettin Gözgün, Gülcülüğe dair önemli açıklamalarda bulundu.

Güneykent Belediye Başkanı Fahrettin Gözgün; “Gülcülük çok istikrarlı olmalı. Hem fiyat politikası hem de dikim sahası istikrarlı olmalı. 200-300 dekarlık alanda gül diken insanlar biliyorum. Sanayici de bunları yapıyor. Ama bu işten o kadar insan ekmek yiyor ki; Güneykent’te her 100 kişiden 99’u gülcülükle uğraşıyor. 92 yaşındaki ninem beli bükük şekilde gül toplayabiliyor. Onları da hiç öldürmeden yaşatarak bu sistemi çok iyi dengelemek gerekiyor" dedi.

Başkan Gözgün’ün açıklamaları şu şekilde; “Gül Ispartalıların yüzünü güldürüyor. Gülde ara ara üzüntülü zamanlar yaşanmış. Ama genel gidişata baktığımızda her zaman güldürmüş. Şahsi kanaatim şu; üreticimiz kazansın ama çok istikrarlı bir gidiş üreticiye her yıl kazandırır. Ama gül fiyatlarının aşırı yükselmesi demek bahçelerdeki gül miktarının aşırı artmasına sebep olur. Bu da çok uygun değil, çünkü dünya pazarında yağın miktarı belli. Ama bugünün şartlarında biz pazarda ihtiyaçları karşılayamıyoruz. Böyle bir sıkıntımız da var. Pazarda yağın boşluğu hissediliyor. Fakat Isparta’da yeni bahçelerin kurulduğunu biliyoruz. Çoklu bahçeler kuruldu. Zamanında çok güzel bir laf vardı;

Isparta gülü ailelerin gülüdür aslında. 4 kişilik bir ailenin geçimini sağlayacak kadar gelir getiren bir güldür. Çoklu sistemde onlarca dekar gül diktiğinde en büyük sıkıntısı işçidir. Bu yüzden gül bakımında sıkıntı yaşanmakta. Bu bakımdan hem üretici kaybetme noktasına geliyor hem de güllerin ziyan olduğu zamanı görüyoruz. Teşvik edeceğimiz yerlerimiz var. Ama teşvik edeceğimiz sistem benim şahsi kanaatim öncelikle mevcut gül bahçelerindeki rekolteyi artırabilmek. Şuanda gül bahçelerimizde ciddi rahatsızlık var. Geçen gün ziraatçı arkadaşlarımız geldiler, yerinde inceleme yaptılar. Artık kök hücrelerini büyük kurtlar sıkıntıya soktu. Güller çok yaşlı. Yaşlı güllere gençleştirme teşviki verilmeli. Gülde en azından kilogram başına desteklemeyle üretici şuandaki parası söz konusu olmayacak. Desteklemeler istikrarı sağlamak adına olacak. Bin metrekarede yaklaşık 60 kilogram gül çiçeği alıyorsunuz ama bazı bölgeler var 400 kilograma kadar düştü. Bu rakam ciddi bir sıkıntıdır. Bu bahçelerin gençleşmesi gerekiyor., ama gençleştirmeyi yaptığınızda maalesef 2 yıl boşluk süreci oluşuyor. O süreçte devlet teşvikle üreticiyi mağdur etmeyecek. Hem sahalarımız gençleşmiş olacak, hem de dekar başı rekoltemizi artırmış olacağız. Bu kurtların diğer bölgelerde de olduğunu biliyorum. Ama genç sahalarda böyie bir sıkıntı yok. Yaşlı sahalarda bu sıkıntı var.”

 

Bu haber 852 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...