ORTADOĞU’DAKİ KARMAŞA İHRACATI ETKİLİYOR

27 Eylül 2016 18:09

Bu yıl 650 bin ton rekolte beklenen elmada çiftçi, satacak pazar sıkıntısı yaşıyor. Pazar sorununun temeli ise Suriye meselesi. Üreticiler şimdiden elmayı nasıl pazarlayacaklarını kara kara düşünüyor.

Türkiye’nin en fazla elma üreten illerinden biri olan ve ülke genelindeki elma üretiminin beşte birini karşılayan Isparta’da Elma sezonu Kurban Bayramının ardından başladı. Hasat, yaklaşık 2 ay sürecek.

REKOLTE SEVİNDİRİYOR,

PAZAR SORUNU DÜŞÜNDÜRÜYOR

Bu yıl elmada yaşanan rekolte artışı nedeniyle çiftçilerin yüzü gülerken; bu kez de pazarlama sorunları boyunları büktü. Üreticiler özellikle geçen yıllarda elmaların tam olgunlaştığı zamanlarda yaşadığı olumsuz hava şartlarından bu yıl etkilenmedi. Bu da elmada rekoltenin artmasına da neden oldu. Ancak bu kez üreticiler için üzücü bir durum ortaya çıktı. Zira, üreticiler şimdi de tüccar bulamıyor. Özellikle şehirde en fazla elma üreten bölge olan Gelendost ve Eğirdir bölgesinde elma hasat dönemi başlamasına rağmen henüz tüccar gelmemesi üreticileri korkutmaya başladı. Üreticiler Suriye ile yaşanan sorunlar nedeniyle elmasını satacak pazar bulamadıkları için sıkıntı yaşayacak.

ORTADOĞU’YA İHRACAT

MÜMKÜN GÖRÜNMÜYOR

Bu yıl elma piyasasının 1 liranın altında olmasına kesin gözüyle bakılıyor. Elma hasadı başlamasına rağmen henüz tüccarlar gelmedi. Özellikle elmada Suriye ile yaşanan sorunlar nedeniyle Ortadoğu ülkelerine ihracat yapılmasında büyük sıkıntı olmasından büyük endişe duyduklarını ifade eden Elma Üreticisi Hasan Hüseyin Öztürk; “Bilindiği gibi yıllardır Isparta elması İran, Irak, Suriye gibi Ortadoğu ülkelerine ihraç ediliyordu.

“BİZ ÜRETTİĞİMİZ ELMALARI

NEREYE SATACAĞIZ?”

Ancak, son zamanlarda bu komşu ülkemizle Türkiye olarak bir takım sorunlar yaşıyoruz. Bu da ihracatın önünü tıkayan en büyük engel olduğunu düşünüyorum. Bu yıl elma piyasası 1 liranın altında açıldı. Ancak satacak tüccar bulunamıyor. Irak kapısı kapalı, Suriye kapısı da sorunlar nedeniyle kapandı. Böyle bir durum karşısında elma üreticileri ne yapacak? Zaten biz elmalarımızı Avrupa’ya değil de Ortadoğu ülkelerine satıyorduk. Bu yıl kapanan kapılar nedeniyle malımız elimizde kalacak. Sıkıntı çok büyük. Biz bu elmaları nereye satacağız. Bu konuda başta hükümet olmak üzere gerek genel gerek yerel yöneticilerden yardım ve destek bekliyoruz?” dedi.

 

Bu haber 834 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...