Akdeniz Elektrik Dağıtım’dan ‘yüzde 100 yerli mühür’

29 Eylül 2016 16:48

Elektrikte kayıp ve kaçağı azaltmak, kaliteli ve 7/24 kesintisiz enerji sağlamak üzere Ar-Ge çalışmalarına ağırlık veren Akdeniz Elektrik Dağıtım A.Ş. (AEDAŞ), yüzde 100 yerli imkanlarla ‘Akıllı Elektronik Mühür Sistemi Projesi’ne imza attı. Ocak 2017’den itibaren uygulanması planlanan akıllı mühür sistemine şimdiden yabancı dağıtım şirketleri ilgi gösteriyor.

 Akdeniz Elektrik Dağıtım A.Ş. (AEDAŞ) bünyesinde bulunan Yatırım ve Ar-Ge Direktörlüğü ile Kayıp-Kaçak Direktörlüğü’ne bağlı mühendisler, yüzde 100 yerli imkanlarla ‘Akıllı Elektronik Mühür Sistemi’ni geliştirdi. Elektrik sayaçlarındaki ölçümlerde yetkisiz işlem yapılmasına izin vermeyen, işlemin kim tarafından yapıldığını bilen ve taklit edilemeyen bu elektronik mühür sistemiyle ilgili çalışmalar son sürat devam ederken Akdeniz Elektrik Dağıtım A.Ş. Genel Müdürü Murat Yiğit, katma değeri ve güvenilirliği yüksek, Ar-Ge üretim birim maliyeti düşük projede patentlenebilir 3 aşamalı bir tasarım ortaya çıkardıklarını söyledi.

PATENTİNİ ALMAK ÜZERE ÇALIŞMA BAŞLATILDI

Teknolojide her geçen gün yaşanan gelişmelerin elektrik dağıtım sektörünün sunduğu hizmete çok yönlü iyileştirmeler kazandırdığını dile getiren Yiğit, “Teknoloji destekli birçok yeni uygulamayla müşterilerimizin elektrik kullanımını kolaylaştırmaya devam ediyoruz. Akıllı Mühür Projesi, şirketimizin şu anki onlarca inovatif projesinden sadece biri. ‘Her geçen gün daha iyiye’ doğru ilerlediğimizi artan bir ivme ile müşterilerimize hissettireceğiz” değerlendirmesinde bulundu.

Ar-Ge mühendisleri tarafından yapılan literatür taramasında uluslararası arenada enerji dağıtım sektöründe benzer bir uygulamaya rastlanmazken, taşımacılık sektöründe elektronik mühürleme ve kilit cihazlarının kullanıldığını, ancak bunların dağıtım sektöründe kullanıma uygun olmadığı biliniyor. Ar-Ge çalışmalarında büyük mesafe kat edilen sistemin uluslararası arenadaki adı SMS (Smart Seal) olarak belirlenmiş durumda. Tamamen inovatif ve yeni olan bu sistemin Türkiye ekonomisine kazandırılması için sistemin fikri ve sınai hakları konusunda çalışmalar da yapılmakta. AEDAŞ olarak amaç, yakın zamanda katma değerli, uluslararası alanda yeni, inovatif, patentli bir ürünü dağıtım sektörüne kazandırmak.

Bu arada başta Hollanda, Belçika, ABD ve Avusturya olmak üzere birçok ülkeden uluslararası dağıtım firmalarıyla da görüş alışverişinde bulunulan sistemle ilgili uluslararası dağıtım firmalarından şimdiden talep geldi. Elektrik sayaçlarında akıllı elektronik mühür sisteminin Akdeniz Elektrik Dağıtım Bölgesi’nde Ocak 2017’den itibaren uygulanması planlanıyor.

AKILLI MÜHÜR NEDİR, NASIL ÇALIŞACAK?

SMS (Smart Seal-Akıllı Mühür) sistemi temelinde, taklit edilebilmesi ya da yetkisiz işlem yapılmasını engelleyecek özellikte bir elektronik akıllı mühür, ana kontrol bilgisayarı, iş emirlerinin takip edildiği tablet bilgisayarlar ve elektronik akıllı mühürleri açıp kapatabilen yardımcı kumandalar yer alıyor. SMS sisteminin güvenliğinin ve güvenilirliğinin üst seviyede olması için sistem inovatif teknolojilerle donatılıyor. SMS sistemine bağlı cihazlar arasındaki haberleşme kırılamaz özel bir kripto üzerinden sağlanırken, bu sayede veri alışverişinin kaydedilip taklit edilmesi de engelleniyor.

Proje kapsamında geliştirilen iş emri kodlama sistemi ile sadece AEDAŞ firması yetkililerinin yalnızca gelen iş emri doğrultusunda işlem yapabilmesi temin ediliyor. Akıllı elektronik mühürler üzerinde kopyalanamaz özellikte dört aşamalı güvenlik unsuru bulunuyor. Bu sistem sayesinde sayaca dışarıdan müdahale edilmesi ve kaçak elektrik kullanılması mümkün olmuyor.

 

Bu haber 999 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...