“Sağlıklı hayvanın olmadığı yerde sağlıklı insandan söz edilemez”

3 Ekim 2016 18:12

Isparta Veteriner Hekimler Odası Başkanı Yaşar Günaydın, Türkiye'nin hayvan hastalıkları konusunda 3.dünya ülkeleri görünümünde olmasından yakındı.

Isparta Veteriner Hekimler Odası'nın olağan genel kurulunda hayvan sağlığının günümüzdeki önemine dikkat çekildi. Sağlıklı hayvanın olmadığı yerde sağlıklı insandan söz edilemeyeceğini belirten Günaydın, temiz çevre boyutunun da artık ihmal edilemeyeceğini vurguladı. Isparta Veteriner Hekimler Odası'nın 8.genel kurulunda 5.dönem için üyelerinden yeniden güvenoyu alan Yaşar Günaydın, kongrede önemli açıklamalar yaptı. Veteriner hekim kontrolü olmadan gıda güvenliğinin varlığından söz edilemeyeceğinin altını çizen Günaydın, şöyle konuştu:

ARTIK ÇİFTLİKTEN SOFRADAKİ ÇATALA KADAR GIDA GÜVENLİĞİ

"Hayvansal kökenli gıdaların üretimden başlamak üzere her aşamasında Veteriner Hekim kontrolü olmadan gıda güvenliğinin varlığından söz etme imkânı yoktur. Bundan dolayı dünya artık  “çiftçilikten sofraya gıda güvenliği” kavramını “çiftlikten çatala kadar gıda güvenliği' şeklinde değiştirmiştir.

ZOONOZ HASTALIKLAR HALK SAĞLIĞINI TEHDİT EDİYOR

Son yıllarda ortaya çıkan zoonoz hastalıklar nedeniyle halk sağlığı için hayvan sağlının önemi iyice anlaşılmış ve günümüzde “Hayvan-Gıda- İnsan” üçlemesine “Çevre” boyutu da eklenmiş, yeni bir sağlık paradigması olarak, 'tek dünya tek sağlık' kavramı, bütün gelişmiş ülkelerin ortak sloganı olarak benimsenmiştir. Sağlıklı hayvan, sağlıklı çevre yoksa, sağlıklı insandan da söz etmek mümkün olamaz.

İSTENEN SONUÇLAR ÇIKARILAMAMAKTADIR

AB mevzuatı incelendiğinde %25'i Veteriner Hekimlikle ilgili olup, AB’de hayvancılık önemli ölçüde destek alan bir sektördür. Ülkemiz, halen hayvan hastalıkları konusunda 3. dünya ülkeleri görünümündedir. Her yıl bütçeden ayrılan sınırlı kaynakla hastalık kontrol çalışmaları yapılmakta, buna diğer olumsuz etkenlerde eklendiğinden kıt kaynaklarla yapılan mücadelelerden istenen sonuçlar elde edilememektedir.  Bu da ülkemizde büyük ekonomik kayıplar oluşturmaktadır.

 

Bu haber 825 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...