“Erken teşhis hayat kurtarır”

5 Ekim 2016 18:12

Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mehmet Karakaya Meme Kanseri etkinlikler ayı nedeniyle yazılı açıklama yayımladı.

“Meme kanseri ile mücadelede erken tanı için, 20 yaş üzerindeki tüm bayanlar her ay adet başlangıcından 1 hafta sonra düzenli olarak kendi kendine meme muayenesi yapılmalıdır. 40 yaş üzeri her bayanın 2 yılda bir kez mamografi çektirmesi gerekmektedir.” diyen Dr. Karakaya önemli açıklamalarında şunları söyledi;

“Meme kanseri, ülkemizde kadınlarda en sık görülen kanserdir. Erken evrede tespit edilmesi mümkün olan bu kanser ile mücadelede toplumun bilgilendirilip, bilinçlendirilmesi önemlidir. Bu amaçla 2004 yılından beri “Ekim Ayı Meme Kanseri Bilinçlendirme Etkinlikleri” yurt genelinde düzenlenmektedir.

Meme kanseri, memedeki süt bezleri ve süt kanallarını oluşturan hücrelerin normal olmayan biçimde, kontrol dışı olarak çoğalması ve vücudun başka bölümlerine de yayılarak çoğalmayı sürdürmesidir. Kanser hücreleri meme dokusu dışına çıktığında, öncelikle koltuk altındaki lenf bezlerini tutmaktadır. Kanser hücrelerinin lenf bezlerine ulaşması, vücudun diğer bölgelerine yayılabileceğini gösterir.   

Meme kanserinin en sık rastlanan belirtisi, memede ağrısız, zamanla büyüyen bir kitlenin hissedilmesidir. Ancak, hastaların çok azında ağrı da belirtilere eşlik edebilir. Daha nadir olarak meme derisinde içeri doğru çökme, deride kalınlaşma, şişlikler, deride tahriş ya da bozulmalar ve meme ucunun hassaslaşması ya da içe dönmesi de dahil olmak üzere meme ucu belirtileri yer almaktadır. Sanıldığının aksine ağrı ve kanlı akıntı ileri evrelerde ortaya çıkmaktadır.

Meme kanserinin risk faktörleri ise yaş ( 40 yaş üzeri kadınlar), cinsiyet (başta kadın olmak), daha önce meme kanseri geçirilmesi, aile yakınlarında meme kanseri görülmesi (anne, teyze  ve kız kardeş gibi), hiç doğum yapmamış ve geç doğum yapmış kadınlar, uzun süreli hormon tedavisi görenler, alkol ve sigara kullanımı, şişmanlık ve yanlış beslenme alışkanlıklarıdır.

Meme kanserinin tedavi yöntemleri; ameliyat, radyoterapi, kemoterapi, hormon terapileridir.

Meme kanseri ile mücadelede erken tanı için, 20 yaş üzerindeki tüm bayanlar her ay adet başlangıcından 1 hafta sonra düzenli olarak kendi kendine meme muayenesi yapılmalıdır. 40 yaş üzeri her bayanın 2 yılda bir kez mamografi çektirmesi gerekmektedir. Düzenli beslenme alışkanlığı sağlanmalı, fiziksel aktivite yapılmalıdır. Ayrıca emzirme ile riskin azaltılabileceği gösterilmiştir.

İlimizde, Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi’nde (KETEM) Ulusal Kanser Tarama Standartları çerçevesinde 40- 69 yaş arası kadınlara meme kanseri taraması, 30-65 yaş arası kadınlara rahim ağzı kanseri taraması ve 50-70 yaş arası kadın ve erkeklere kalın barsak kanser taraması  ücretsiz olarak yapılmaktadır. KETEM Hızırbey Mahallesi 1509 Sokak Kızılay Kan Merkezi yanında hizmet vermektedir. Randevularınız için 02462117286-87 telefon numaralarından ulaşabilirsiniz. Unutmayalım ki! “ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIR”

 

Bu haber 737 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...