´´Muharrem ayı İslam tarihinin dönüm noktasıdır´´

11 Ekim 2016 17:39

Diyanet - Sen Isparta Şubesi Başkanı Osman Akçil, Muharrem ayının İslam dininde en kıymetli 4 aydan birisi olduğunu belirterek; “Peygamberimizin sevgili torunu Hz. Hüseyin'in Kerbela'da şehit olayı bu ayda meydana gelmiştir” dedi.

Diyanet - Sen Isparta Şube Başkanı Osman Akçil, içinde bulunduğumuz Mübarek Muharrem Ayı ve Aşure Günü münasebetiyle bir mesaj yayınladı.

Başkan Akçil mesajında; Hicri Yılbaşı ve Hicri Takvimin ilk ayı lan mübarek Muharrem Ayı’na kavuşmuş bulunuyoruz. İslam dininde en kıymetli 4 aydan birisi olan ve Hicri takvimin ilk ayı olan Muharrem ayı, bünyesinde önemli olayları barındırmaktadır.

İslam tarihinde dönüm noktası sayılabilecek olayların yaşandığı önemli bir ay olan Mularrem Ayı; içerisinde paylaşmanın,

şükretmenin, bir arada olmanın, bereketin adı olan Aşure Günü’nün ilahi bereket ve feyzinin yanı sıra, 'Zulme boyun eğmeyen, adaletin ve doğruluktan ayrılmayan Peygamberimizin ;Sevgili torunu Hz. Hüseyin'in Kerbea'da şehit edilmesi hüznünü de barındırmaktadır.

“MUHARREM AYI İNSANLARIN SIKINTILARDA KURTULUP, NİMETLERE ERİŞTİKLERİ AYDIR”

Muharrem ayının peygamberler tarihinde de ayrı bir yeri vardır.

Başta Hz. Adem olmak üzere, Hz.Huh, Hz. İbrahim, Hz. Musa, Hz. Davud, Hz.Yakub, Hz. Yusuf, Hz. Eyyub, Hz Yunus ve Hz. İsa gibi peygamberler Aşura gününde, özel olarak bazı nimetlere ermişler, bazı sıkıntılardan kurtulmuşlardır.

Aşure günü, Muharrem Ayı’nın onuncu günüdür. Bu özel günde Yüce Allah (c.c.) on peygamberine on çeşit ikramda bulunmuş ve kutsiyetini arttırmıştır. Bu ayda; Allah,Hz. Musa’ya (a.s.) Aşure Gününde bir mucize ihsan etmiş, denizi yararak Firavun ile ordusunu sulara gömmüştür. Hz. Nuh (a.s.) gemisini Cûdi Dağının üzerine Aşure Gününde demirlemiştir. Hz. Yunus (a.s.) balığın karnından Aşure Günü kurtulmuştur. Hz. Âdem’in (a.s.) tövbesi Aşure Günü kabul edilmiştir. Hz. Yusuf kardeşlerinin

atmış olduğu kuyudan Aşure Günü çıkarılmıştır. Hz.Isa (a.s.) o gün dünyaya gelmiş ve o gün göğe yükseltilmiştir.

Hz. Davut'un (a.s.)tövbesi o gün kabul edilmiştir.Hz. İbrahim'in (a.s.) oğlu Hz İsmail o gün doğmuştur. Hz.Yakup’un (a.s.),

oğlu Hz. Yusuf'un hasretinden  dolayı kapanan gözlen o gün görmeye başlamıştır. Hz. Eyyûb (a s ) hastalığından o gün şifaya kavuşmuştur.

“DİNİMİZDE ÖNEMLİ YERİ OLAN AŞURE’ BU AYDA PİŞİRİLMEKTEDİR”

Aşurenin tarihçesine bakacak olursak, 11/ Nuh (a.s)’ın, dehşeti tüm dünyayı kaplayan büyük tufandan kurtulmak üzere inşa ettiği gemi, tufanın sona ermesiyle nihayet Cudi dağına demirlemiş, geminin koruyuculuğuna sığınmış inanlarınsa yavaş yavaş erzakları azalmaya başlamıştır.

İşte bu noktada tufan yolcuları, gemide kalan erzakların hepsini karıştırıp, pişirerek “aşure"yi meydana getirmişler; aslında yüzyıllar sonrasında bile sofralarımıza bereket katarak blı aşın da ilk örneğini oluşturmuşlardır.

Ayrıca, 1 Ekim 2016 Cumartesi gecesi Hicri 1437 bitmiş ve 2 Ekim 2016 Pazar günü hicri takvimin ilk günü yani Hicri 1

Muharrem 1438 tarihi başlamıştır. Muharrem ayının 10. günü yani 11 Ekim 2016 Salı günü Aşure Günü olarak kutlanmaktadır.

“MURARREM AYI,BİRLİK VEBERABERLİĞİMİZE VESİLE OLSUN”

Bu vesile ile Diyanet - Sen ailesi olarak; başta Kerbela şehitleri olmak üzere tüm şehitlerimizi rahmetle anarken, Muharrem Ayının; Isparta’mızın yanı sıra tüm memleketimizde birlik, beraberlik ve kardeşlik duygularımızın daha da pekişmesine, dünya üzerinde barış, huzur ve mutluluk tohumlarının yeşermesine, gözyaşı, zulüm ve yaşanan olumsuzlukların sona ermesine vesile olmasını yüce Rabbimden diliyorum" dedi.

 

 

Bu haber 732 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...