Göz hastalıklarında erken müdahale önemli

13 Ekim 2016 16:29

Özel Atanur Göz Hastanesi Doktoru Opr. Dr. Mehmet Cantürk, bebeklerde glokom ve göz yaşı kanalı tıkanıklıkarı ile çocuklarda görülen şaşılık ve göz tembelliği rahatsızlıkları için erken teşhis ve tedavinin hayati önem taşıdığını söyledi.

25 yıl Devlet Hastanesi'nde 8 yılda özel bir hastanede görev yaptıktan sonra Özel Atanur Göz Hastanesi'ne geçen Opr. Dr. Mehmet Cantürk, bebek ve çocuklarda sık görülen göz rahatsızlıklarının ihmal edilmeyecek kadar önemli olduğunu söyledi. Sağlık Bakanlığı'nın aile hekimleri aracılığıyla 3 aylık bebekler ile 3 yaş çocuklarda göz tedavisini zorunlu tuttuğunu belirten Cantürk, "bu bizim yıllarca beklediğimiz bir karardı. Sağlık Bakanlığı, aile hekimleri aracılığıyla 3 aylık bebekleri ve 3 aylık çocukları bize gönderiyor. Aileler bu zorunluluğa lütfen uysun" diye konuştu. Basın Kulübü'nün canlı yayın konuğu olan Opr. Dr. Mehmet Cantürk, bebekler ve çocuklarda görülen göz rahatsızlıkları ve tedavi yollarıyla ilgili şu açıklamalarda bulundu:

ERKEN DOĞANDA RETİNA GELİŞİMİ

Erken doğan bebeklerde önemli bir rahatsızlık var. Retina 40 haftaya kadar gelişen bir organ. Erken doğum 37- 38 haftada olabiliyor. Böyle bir durumda retinanın gelişimi 40 haftaya kadar devam ediyor. O bebekte oksijen ihtiyacı varsa, küveze girmişse, kilosu düşükse çok büyük riskler oluşuyor. Buna yeni doğanın retinopatisi diyoruz. Çok sıkı takip gerekiyor. Erken tanı koyabilirseniz tedavisi çok iyi. İhmal ederseniz körlüğe kadar gider. Erken müdahale ederseniz kurtarıyorsunuz. Yoksa göz bitiyor. Var ya da yok. Bakanlık yeni bir uygulama başlattı. Yıllardır bekliyorduk. 2016 yılında 3 aylık bebeklerin ve 3 yaşındaki çocukların göz doktoruna gönderilmesi mecburi. Aile hekiminin takibinde bize gönderiliyor. Hastalıklarının teşhisinde çok önemli. Göz devamlı yaşarıyor ve dışardan da büyük gözüküyorsa mutlaka görmemiz gerekiyor.

BEBEKLERDE GÖZ YAŞI KANALI TIKANIKLIĞI

Bebeklerin bir başka rahatsızlığı da doğduktan sonra göz yaşarması olarak karşımıza çıkar. Çocuk hekimine giderler. İlaç verilir, geçerse geçer, geçmezse 'masaj yap' derler. Ondan sonra bize 3-5 aylık ya da 1 yaşında gelir. Göz yaşı tıkanıklıklarında bize erken gelsinler. Masaj tekniğini gösteriyoruz açılma şansı çok yüksek. 10 bebeğin 9'undaki rahatsızlık masajla açılıyor. Açılmayana da 1 yaşında anestezi altında sonda yapıyoruz. Bunda da açılmıyorsa 4 yaşında ameliyat yapıyoruz. Aile getirmezse ameliyata gitme oranı artıyor.

GÖZ TEMBELLİĞİ İÇİN 7 YAŞ ÇOK GEÇ

Sağlık Bakanlığı bize bir 3 aylıkken gönderiyor bir de 3 yaşında gönderiyor. 3 yaş harika bir yaş. Çocuk bize geldiğinde göz tembelliği olup olmadığına bakıyoruz. O çocuklara eskiden 7 yaşında okulda bakılırdı. O zaman geliyordu. O saatten sonra da hiçbir şey yapamıyorsun. Sağlık Bakanlığı şimdi bize aile hekimleri aracılığıyla 3 yaşında gönderiyor. Çocuklar için cihazlar gelişti. Dışardan hemen anlıyoruz. Göz tembelliğini kimse bilemez, anlayamazlar. İlaç damlatıyoruz, gerçek kırma kusurunu bulabiliyoruz. Baktık ki tembellik var, bir gözü diğer gözünden farklı tedavi ediyoruz. Gözlük veriyoruz. Göz kapama uygulaması yapıyoruz. Çok basit bir tedavi yöntemi. Bir petle sağlam gözünü kapatıyoruz, tembel gözü çalıştırıyoruz. Yük tembel göze bindiği için düzelme oluyor. Çalıştıkça tembellik azalıyor. 4 yaşında bu tembelliği yenme şansımız çok yüksek. 6 yaşına geldiğinde göz tembelliği bitmiş olacak. 7 yaşından sonra tembelliğin tedavisi yok denecek kadar azdır. Sağlık Bakanlığı bu işi çözdü. Aileler, aile hekiminin uyarısını yapsınlar. Aile hekimleri bize gönderiyorlar biz de sorunları çözmüş oluyoruz. Aileler mutlaka getirsinler. Diyaloğu koparmasınlar."

 

Bu haber 931 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...