TEKSTİL İŞÇİ ARIYOR İŞÇİ ELMAYA GİDİYOR

14 Ekim 2016 16:16

TEKSİF Şube Başkanı Sadık Kaya, Isparta’da çok sayıda tekstil fabrikasının çalışacak işçi arayışında olduğunu söyledi. Kaya, tekstil fabrikalarında işçi aranırken, insanların gündelik tarım işlerinde ve geçici işlerde çalışmayı tercih etmesini ise ekonomik zorluklara bağladı.

Resmi kayıtlara göre işsizlik artışında insanların iş beğenmemesi olduğu bir süredir diler getiriliyordu. TEKSİF Şube Başkanı Sadık Kaya ise konuya farklı bir açıdan yaklaşıyor. TEKSİF Şube Başkanı Sadık Kaya, Isparta'da iş arayanların, tekstil sektöründeki istihdam açığına rağmen, gündelik işlerde çalışmayı tercih ettiğini söyledi. Özellikle tarım gibi alanlarda gündelik işçi olarak sosyal güvencisiz çalışıldığına dikkat çeken Kaya “Çalışmak isteyenler için primi dolsa bile 60 yaşında emekli olmak hayal diye düşünenler var” dedi. Kaya, insanların açlık sınırının bin 386 lira olduğu günümüz koşullarında, bin 300 TL asgari ücretle çalışmak yerine, yevmiyesi yüksek günlük işlerde çalıştıklarının altını çizdi.

Çalışmaya eğimli nüfusun tekstli yerine, tarım işleri ve TYÇP alanında açılan işlerde çalışmayı tercih ettiklerini aktaran Kaya, "Bugün elmanın yevmiyesi 80 TL. İnsanımız, ekonomik şartlar altında günü kurtarmanın derdinde. Ayrıca insanımız gece vardiyası olan işlerde de çalışmak istemiyor. Aylık olarak çalışsa vatandaş bin 300 TL’ye çalışacak. Zaten Isparta koşullarında alınan asgari ücretin en az yarısı kiraya gidiyor. Bu nedenle gündelik işler daha cazip geliyor" şeklinde konuştu.

Asgari ücretin bu koşullarda yeterli olmadığını belirten Kaya, "Bugün herhangi bir fabrikada çalışsa bin 300 TL ile masrafların karşılanması zor. Asgari ücretli olarak tek maaşla çalışan bir ailenin Isparta koşullarında yaşayabilmesi mucize demektir. O nedenle fabrika yönetimlerinin ücretleri yukarı çekmesi gerekiyor. Zaten ücretler yukarı çekilirse fabrikalar işçi bulacaktır" dedi.

 

 

Bu haber 723 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...