Milletvekili Öner´den sert tepki

13 Aralık 2012 18:26

Cumhuriyet Halk Partisi Isparta Milletvekili Ali Haydar Öner, “Hâkimiyet kayıtsız şartsız Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden Hükümete mi geçti? Türkiye Büyük Millet Meclisi açıkken Kanun Hükmünde Kararname çıkartmak da ne demek?” diye sordu.

TBMM Genel Kurulu’nda Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Atatürk Araştırma Merkezi ve Atatürk Kültür Merkezi’nin 2013 yılı bütçesine ilişkin görüşlerini açıklayan Öner, hükümetin milli egemenliğe ipotek koyduğunu söyledi.

“KAHKAHALARLA GÜLÜNÜR”                                                                                                                         

6223 sayılı Yetki Kanununa dayanılarak çok sayıda Kanun Hükmünde kararname çıkartıldığını belirten Öner, “Su varken teyemmümle namaz kılıyorlar” dedi.  Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu’nun 11 Ekim 2011 tarihinde çıkartılan 664 sayılı Kanun Hükmünde Kararname doğrultusunda yönetildiğini anımsatan Öner, “Bu tarihte Türkiye Büyük Millet Meclisi kapalı mıydı? Sadece bu kurumu değil, 633'ten 666'ya kadar kanun hükmünde kararnamelerle memleketi yönetmeye çalışıyorsunuz. Türkiye Büyük Millet Meclisi çalışırken Kanun Hükmünde Kararname çıkartmak ne demek? Buna kahkahalarla gülünür” diye konuştu.

“ÇOĞUNLUK DİKTASI VAR”

Hükümetin, Kanun Hükmünde Kararnameleri Meclis’e getirme erdem ve cesaretini gösteremediğini savunan Öner, “Hâkimiyet kayıtsız şartsız Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden, Hükümete mi geçti?” diye sordu. Meclis’te adeta bir dikta havasının var olduğunu vurgulayan Öner, “Değerli milletvekillerimiz, yönetim partisinin milletvekilleri, denetim partilerinin milletvekilleri; burada bir çoğunluk diktası yürütülüyor.  Sayın milletvekillerimize sorum şu: Yeminimize sadık kalabiliyor muyuz? Aklımız ve vicdanımız doğrultusunda oy kullanabiliyor muyuz?” dedi.

“DÜRÜST DENETÇİLER SİZE DOKUNUYOR”

Bütçe harcamalarını denetimden kaçırmak için Kanun Hükmünde Kararname çıkartan AKP’nin, Sayıştay’ın yetkilerini kısıtladığını bildiren Öner, “Önce, Sayıştay’ı muhafazakâr bir yapıya dönüştürdüğünüzü düşünerek bakanlıkların teftiş kurullarını devre dışında bırakmıştınız. Muhafazakâr yapı içindeki dürüst denetçiler de size dokunur oldu ki bu defa da Sayıştay’ın yetkilerini kısıtladınız” şeklinde eleştirilerini sürdürdü.

“NEREDE İLERİ DEMOKRASİ?”

Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Lütfü Elvan’a da eleştiri oklarını yönelten Öner, “Komisyonda hükümet yetkilileri konuşurken, kameralar orada. Basın mensupları orada. Cilalı taş devri anlatılırken basın var, sıra eleştirilere gelince gazeteciler çıkartılıyor, fotoğraf çekmek yasaklanıyor, kameralar yasaklanıyor. Bu ne biçim ileri demokrasi” diye sordu.

Öner, antidemokratik uygulamaları ve hakarete varan davranışları nedeniyle komisyon başkanı Elvan’ı özür dilemeye davet etti.

 

Bu haber 708 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...