“Kitap okumak bir aşktır”

13 Aralık 2012 18:32

Ispartalı Yazar ve Şair Mehmet Doğan Silleli, kitap sevgisinin başka ve özel bir duygu olduğunu belirterek; “Kitap okumak bir aşktır. Bunu ancak kitapseverler bilir” dedi.

Isparta’nın tanınmış Yazarlarından olan 22 kitap yazan, 26 tiyatro eseri oynanan ve evinde 20 bine yakın kitabı bulunan Yazar ve Şair Mehmet Doğan Silleli, okuma – Yazması olan herkesi kitap okumaya davet etti. Silleli, kitap okuma alışkanlığının kazanılmasının ardından kişinin hayatı boyunca düzenli olarak kitap okuyacağını belirterek; “Hani derler ya ‘En iyi dost kitaptır’ diye. Evet, bende aynı görüşteyim. Çünkü, kitap size her zaman bilimi, ilimi ve güzeli gösterir. Size hiçbir zarar vermez. Kitabı okudukça aldığınız haz artarak devam eder ve elinize aldığınız her kitabı zevkle, sevgiyle okuyarak tamamlarsınız” dedi. Fakat evinde eşiyle fazla kitap yüzünden tartışmalar olduğunu söyledi.

SİLLELİ; “KİTAPLAR HAZİNE DOLU ŞAHESERLERDİR”

Kitap okumanın kişiye verdiği hazzın yanı sıra birçok yararlarının da bulunduğunu belirten Yazar ve Şair Mehmet Doğan Silleli, kitap okumanın faydalarını ise şöyle sıraladı; “Kitap bilgisiz bir kişiyi bile okuduğu kitabın konusu hakkında bilgilendirecek kadar hazine dolu bir şaheserdir. Yetkin kitaplar, sessiz öğretmenlerdir. Kitap okuma, bir ilaçtır. Kitap okuma, hayatı sevdirir. Bazen de hayatın gölgesi olma durumunda olabilir. Bu husus yazarların hemen hemen hepsinin aile çilesi durumundadır. İnsana yaşama sevinci verir. Seçkin kitap okuma, düşünceleri olgunlaştırır.

Kitap okuma, stresi azaltır. Kitap okuma, zihni açar, beyni hantallıktan kurtarır. Kitap okuma; doğayı, toplumu anlama ve yorumlama yeteneği sağlar. Kitap okuma, bizi pek çok yönden yetkinleştirir. Kitap okuyanın güvenilir bir çevresi oluşur. Bilgi dağarcığımızı ve kelime hazinemizi zenginleştirir. Anlama gücümüzü, konuşma ve yazma yeteneğimizi kuvvetlendirir. Genel kültürümüzü artırır. Etkin ve etkili bir insan olmanın yollarını açar. Hayal gücümüzü geliştirir. Meslek hayatımızdaki başarı düzeyimizi yükseltir. Dünyaya bakış açımızı değiştirir. Toplumsal ilişkilerimizin kalitesini artırır. Okul hayatındaki başarıları pekiştirir. Okumak, haz duymaya, zihnimizi süslemeye, karar verme yeteneklerimizi geliştirmeye yarar. İnsanı olgunlaştırır, erdemli kılar” dedi.

“OKUYAN İNSAN DAHA BİLGİLİ DAHA BAŞARILI OLUR

Teknolojinin her gün geliştiğini ifade eden Silleli, bilgi ve bilişim çağında yaşadığımızı ve başarının en önemli kaynağının  da bilgi olduğunu belirterek, kitap konusunda Dünyaca ünlü Yazar ve Bilimadamlarından da örnekler veren Silleli; “Bilim adamı, Yazar ve Düşünür Bacon Francis bu konuda ‘Bilgi, güçtür’ vecizesini hatırlatmıştır. Dünyaca Ünlü Yazar Joineriana da, ‘Kitaplar da dost gibi az, fakat iyi seçilmiş olmalıdır’ der. Çünkü, nitelikli kitap okuma; düşünceyi besleyen, geliştiren ve çabuklaştıran ana kaynaklardan biridir. Yine dünyaca Ünlü Fransız Bilim Adamı Voltaire da, ‘Okuma, ruhu yüceltir’ demiştir. Tüm bu açıklamalar kitabın ne kadar önemli bir unsur olduğunu açıkça ortaya koymaktadır. Bu hususu merhum Prof. Dr. Mehmet Kaplan Hocamız ‘Çok kitap okumaktansa bir kitabı birkaç kere okumak daha faydalıdır’ diyerek bizi bir başka okuma tekniğine götürmüştür. Onun  için kendisini hayırla yad ediyoruz.

Başarılı Yazarlar, ömürlerinin yarısını okuyarak geçirmişlerdir. Hayatta başarılı ve mutlu olmak için okuma alışkanlığı edinmemiz gerekir. Kahvelerde, meyhanelerde vakit öldüren insanların çoğu, okuma alışkanlığı edinememiş kimselerdir.

Ayrıca, başarının  bilgi, dikkat ve alışkanlıktan kaynaklandığını ve bunlardan herhangi birinin eksik olmasının insanı başarısız kıldığını belirten Silleli; “Test ve Tost neslinin buna dikkat etmesini söyledi.

“KİTAP OKUMAK KİŞİNİN GÖRÜŞLERİNİ VE UFKUNU AÇAR”

Dilimiz, edebiyat üstatlarının eserlerini okumakla zenginleşir. Büyük yazarların eserlerini mutlaka okumalıyız. Bu sayede hem düşüncelerimiz gelişir, hem de ifade yeteneğimiz güzelleşir. Okumayan insan, zihnini çalıştırmıyor, fikir jimnastiği yapmıyor demektir. Bir kitap veya yazı okuduğumuz zaman, onu kaleme alan yazarla sohbete dalmış oluruz.  Okuduğumuz metin, bize yazarın düşüncelerini söyler; biz de o fikirleri zihnimizde tartarız, kabul veya reddederiz ki böylece biz de düşünmeye başlarız. Okuma, düşünceyi besleyip düşünme yeteneğimizi geliştirir ve kelime hazinemizi genişletir. Okuma sayesinde konuşma yeteneğimiz gelişir, düzgün ve güzel konuşur, güzel yazar hale geliriz.

Okuma işi insan için yeterli değildir. Okuduğumuz kitapları anlamamız, anladığımız konuları anlatmamız ve insanlarla bilgi alışverişinde bulunmamız gerekir. Yazı olayı bununla gelişir.

“TELEVİZYONUN DEĞİL, KİTABIN ESİRİ OLUN”

Okuma gaye değil, araçtır. Okumanın sonunda insan bilgi edinmeli, faydalı şeyler öğrenmelidir. Okuduğumuz metin tarih ise günümüze ışık tutmalıdır; ahlak kitabı okuyorsak davranışlarımız düzelmelidir. Okuduğumuz bilgilerden faydalanmalıyız ve onları hayata uygulamalıyız; aksi halde, marangozluk kitabı okuduğu halde hiçbir şey yapamayan adama benzeriz. Okuma alışkanlığı edinebilmek çok zordur. Hele televizyonların insanı haber, film, şov bombardımanına tuttuğu, bilişim çağının en büyük zaman hırsızı internetin çok yaygınlaştığı günümüzde okuyabilmek, sanatların en zorudur, fakat en güzelidir. TV seyreden, bilgisayar başında vakit öldüren insan pasiftir; resimler, yazılar süratle gözünün önünden geçer ve düşünmek için vakit bulamaz. Kitap öyle değildir; istediğiniz yerde okumayı bırakıp okuduklarınız üzerine düşünebilirsiniz.

“KİTAP OKUYARAK YETİŞEN NESİLLER DAHA BAŞARILI OLUR”

Okumak, insan için en kolay ve en etkili öğrenme yoludur. Gelişmiş ülke toplumları, sahip oldukları bilgilerin % 60’ını bu yolu kullanarak edinmişlerdir. Geri kalmış toplumların karşılaştıkları sorunların birçoğunun kaynağında ise eğitimsizlik yer almaktadır. Burada geri kalmışlık sözüne açıklık getirmemiz lazım. Çünkü, Osmanlı ve Selçuklu dönemi Isparta ve Türkiye’miz açısından ilim adamı yetiştirme ve kitap yazma konusunda ön planda yer aldığı halde bugün Isparta’da aynı başarıyı yeterince göremiyoruz.

Geri kalmış toplumlarda kişiler okuyarak geçirebilecekleri zamanı çoğunlukla yararsız işlerle harcamaktadırlar. Kitapla yetişen nesiller başarı dolu ve iyi yetişmiş olacaktır. Okuma sayesinde kendisini yetiştirmiş bireylerin günlük sohbetleri bile farklıdır. Kitap okumanın, sınav başarısında yadsınmaz bir katkısı vardır. Kitap okuyan ve okuduklarını iyi değerlendirebilen öğrenciler, diğer öğrencilere göre çok daha başarılı olmaktadırlar.

“KİTAP OKUYAN ANNENİN ÇOCUĞU DAHA ZEKİ OLUR”

Kitap okumanın zihinsel gelişmeye katkısı, anne karnında başlar. Anne karnındaki bebek, 6. ya da 7. aydan itibaren dış dünyayı işitebilir. Anneler, yüksek sesle kitap okurken, çocuklar, onları dinler. Kendisine kitap okunan çocukların dil gelişimi sağlıklı olmaktadır. Kitap okunan ve kitap okuyan çocukların düşünceleri, diğer çocuklara göre çok daha zengin olur. Kitap okuyan çocukların iletişim kapasiteleri artmaktadır. Okuma, çocuğun kelime hazinesini de arttırmaktadır” dedi.

Bunun için anne – çocuk ilişkisinde kitaba mutlaka yer verilmesi gerektiğini her çocuğun 3- 5 tane kitapla bile olsa bir kütüphanesinin olması lazım geldiğini açıkladı.

YAZAR SİLLELİ’DEN ANNE VE BABALARA ÖNERİLER…

Yazar ve Şair Mehmet Doğan Silleli, kitap okuma konusunda anne ve babalara da şu önerilerde bulundu; “Saymış olduğum tüm bu nedenlerle, çocuklarımıza mutlaka okuma alışkanlığı kazandırmalıyız. Bunun için uygulanabilir öneriler şunlardır: En iyi okuma, örnek olmaktır.  Çocuğumuz, bizi ve diğer aile bireylerini, kitap okurken mutlaka görmelidir. Bu husus Milli Eğitim yetkililerince ve Öğretmenler tarafından da  dikkate alınmaktadır. Hatta bu hususta kitap okuma saatleri organize edilmektedir. Bu husus yaygınlaştırılacak olursa toplumumuz için insanımız için faydalı olur.

Evimizde güzel kitaplar üzerine sohbetler eksik olmamalıdır. Çocuklarımıza, her fırsatta, seviyelerine uygun kitaplar hediye etmeye çalışmalıyız. Çocuklarımızın evde mutlaka bir kitaplığı olmalıdır. Çocuklarımızı, kitap seçimi ve kütüphane oluşturma konusunda yönlendirmeliyiz. Çocuklarımızı, olanaklar ölçüsünde kitap fuarlarına, yazarların imza günlerine götürmeliyiz. Çocuklarımızın yazarlarla konuşmasına, iletişim kurmasına olanak tanımalıyız. Yazmak, okumayı destekleyici bir etkinliktir. Onun için, çocuklarımızı, yazma etkinliklerine yöneltelim. Çocuklarımızın; anı defteri, kitap tanıtım defteri, şiir defteri tutmalarını özendirelim. Çocuklarımızın internette, televizyonlarda kitap üzerine üretilen güzel düşünceleri, eğitici programları izlemelerine fırsat verelim. Çocuklarımızı, arada sırada kütüphaneye götürmeyi faydalı bulan Silleli, çocukların kitap dünyasından yararlanmalarını ihmal etmemeliyiz ve ayrıca atalarımızın söylemiş olduğu şu özdeyişleri asla unutmayalım. ‘Kitapsız yetişen çocuk, susuz büyüyen ağaca benzer’. ‘Kitapsız hayat, kör, sağır ve dilsiz yaşamaktır” dedi. 

Bu haber 1399 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...