Gökkubbe’de Dünyaca ünlü eserler sergilenecek

26 Ekim 2016 16:50

Isparta Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, Isparta Belediyesi tarafından 29 Ekim Cumhuriyet Bayramında Gökkubbe Fuar ve Kongre Merkezinde açılacak olan el sanatları sergisinde, dünyaca ünlü ressam Picasso, Van Gogh, Ozan Hamdi ve Bedri Rahmi’nin eserlerinin ahşap ağaç atölyesinde üç boyutlu hale getirilip, sergileneceğini açıkladı.

Isparta Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın Ispartalı gazetecilerle bir araya gelerek, 29 Ekim Cumartesi günü saat 12.00'da Gökkubbe Fuar Merkezi'nde açılacak olan ISMEK Fuarı ile ilgili bilgiler verdi.

Dün saat 10:00’da Belediye Başkanlığı makamında gerçekleştirilen toplantıda basın mensupları ile bir araya gelen Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, el sanatları sergisi için yoğun çalışmaların sürdüğünü söyledi. ISMEK birimi tarafından Cumhuriyet Kadınlarımızın Geçmişten Günümüze Antik El İşi El İzi Sergisi ile yine Ahşap Ağaç Oymacılığında bulunan tabloların sergileneceği Gökkubbe’deki fuar hakkında bilgiler veren Başkan Günaydın, dünyaca ünlü tabloların ahşap ağaç atölyesinde üç boyutlu hale getirildiğini ve bunlarında Gökkubbe’de ilk kez sergileneceğini kaydetti.

DÜNYACA ÜNLÜ TABLOLAR YER ALACAK

ISMEK birimi tarafından Cumhuriyet Kadınlarımızın Geçmişten Günümüze Antik El İşi El İzi Sergisi ile yine Ahşap Ağaç Oymacılığında bulunan tabloların sergileneceği Gökkubbe’deki Fuarda dünyaca ünlü eserler sergilenecek. Isparta Belediyesi tarafından 29 Ekim Cumhuriyet Bayramında, Gökkubbe Fuar ve Kongre Merkezinde açılacak olan fuarda, Picasso, Salvador Dali’nin ‘Meryem’, Van Gogh’un ‘Yıldızlı Geceler’, Ozan Hamdi’nin ‘Kaplumbağa Terbiyecisi’ adlı eserler sergilenecek. Fuarda toplam 10 adet dünyaca ünlü tablolar yer alacak.

YENİ OTOGAR’IN İHALESİ 15 ARALIK’TA

Otogar projesi için uzun zamandan beri arazilerini istimlak ettiğini ve aldığını belirten Başkan Günaydın, Proje üzerinde 1 yıl çalışıldığını ve ihale aşamasına geldiğini ifade etti. Günaydın “15 Aralık’ta Yeni Otogarımız ihale edilecek. Rakamsal olarak oldukça büyük maliyetli. Isparta’da yaptıklarımız içerisinde en büyük yatırım oluyor. Kalıcı ve yaşayan otogar projesi olacak. Orada 100’e yakın çarşısı olacak. 100’e yakın ofis ve dükkânlar olacak. Otogar olacak ama iç içe çarşı gibi tasarlandı” dedi.

TABLOLARIN ARASINDA ISPARTA DA YER ALACAK

29 Ekim Cumhuriyet Bayramında Gökkubbe Fuar ve Kongre Merkezinde açılacak olan el sanatları sergisinde vatandaşlara görsel bir ziyafet verileceğinin altını çizen Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, Dünyaca ünlü eserlerin sergileneceği fuarda Isparta’yı da temsilen bir tablonun yer aldığını kaydetti. Picasso, Salvador Dali gibi ressamların eserlerinin yanı sıra ‘Gül Hayat Isparta’ adlı tablo da ziyaretçilerin beğenisine sunulacak.

6 KASIM’A KADAR AÇIK KALACAK

Isparta Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü ISMEK Sergisi 29 Ekim 2016 Cumartesi günü Gökkubbe Kongre ve Fuar Merkezinde saat 12.00’da Zahide Yetiş’in katılımıyla açılacak. Cumhuriyet Kadınlarımızın Geçmişten Günümüze Antik El İşi El İzi Sergisi 6 Kasım 2016 Cumartesi gününe kadar açık kalacak. Sergi saat 11.00-22.00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek.

‘SERGİMİZE TÜM VATANDAŞLARIMIZ DAVETLİDİR’

‘Gökkubbe’de sergi için dekor ve stant çalışmalarının sonlarına geldiğine değinen Günaydın, “Ispartalılarımız Gökkubbe’de sanat eserleriyle buluşturulacak. Belediyemizin yapmış olduğu ve sanat değeri yüksek olan bu eserler ilk kez Isparta’da sergiye sunuluyor. ISMEK ve ahşap ağaç oymacılığında 32’şer usta yetiştirdik. Bu ustalarımızın eserleri burada olacak. Yine ISMEK mahalle kurslarımıza katılan ve yetişen ustalarımızda belirleniyor. Bu ustalarımızda ilerleyen dönemde bizimle çalışmaya devam edecek. Ispartalılarımız işte bayanlarımızın nasıl bir eser ortaya çıkardıklarına bu sergide şahit olacaklar. Bu eserler bir arayışın ürünüdür. Anadolu kültürünün eserleridir. Ulusal bir folkloru ortaya çıkarmış oluyoruz. Bu sergimize tüm vatandaşlarımızı davet ediyorum” görüşlerinde bulundu.

‘TİCARİ OLARAK SATIŞ YAPMAYI DÜŞÜNÜYORUZ’

Isparta Belediyesi olarak İstanbul’da katıldıkları fuarda sergilenen eserler ile ilgili çok güzel yorumlar aldıklarını dile getiren Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, “İstanbul fuarına katıldığımızda çok şaşırdılar. Isparta Belediyesi bu türlü bir çalışmayı nasıl yaptılar gibisinden sorulara maruz kaldık. Tablolarımızın hepsini satın almak isteyenler bile oldu. Satmayacağımızı söylediğimizde de ticarette amatör olduğumuzu belirttiler. Şu ana kadar ticari olarak hiç düşünmedik ama bundan sonra ticari olarak satış yapmayı düşünüyoruz. Paris’te gerçekleştirilecek fuarda satışa çıkaracağımızı düşünüyorum. Burada bin lira yapan tablo Paris’te 20 bin liraya kadar çıkacaktır. Koca bir tablo sadece bir ağaçtan yapabiliyoruz” diye konuştu.

‘AHŞAPTA BOYAMA SANATINDA DÜNYADA BİR NUMARAYIZ’

Ahşap boyama sanatı ile ilgili de bilgiler paylaşan Başkan Günaydın, Edremit’ten gelen ve Türkiye’nin en iyi Ahşap boyama ustası olan profesörün Isparta’dan çok şey öğrendiğini belirtti. Günaydın “ Edremit’ten rica ederek bir boyama sanat ustasını getirttik. Bu sanatı uygulayan kişi profesör. Bir haftalığına gelmesine rağmen üç hafta kaldı kendi isteği ile. Giderken de neden üç hafta kaldığını söyledi. Ben çok bir şey öğrettiğimi sanmıyorum. Asın ben öğrenerek gidiyorum demişti. Türkiye’nin en iyi boyama sanat ustası olarak görülen profesör Isparta’ya geldiğinde bizden çok şey öğrendiğini söylüyor” ifadelerini kullandı.

‘KENDİ SERGİMİZİ AÇACAĞIZ’

Dünyaca ünlü eserlerin sergileneceği fuardan sonra Isparta Belediyesi olarak bir kez daha sergi açılacağının altını çizen Günaydın, 2 sene sonra Isparta Belediyesi olarak yaptıkları tabloların sergisinin yapılacağının müjdesini verdi. Günaydın “Hiç kimsenin erişemeyeceği ahşap üzerinde tablolara erişen tek yer haline geldik. 10 tane tablomuz yer alacak. Bunların hepsi dünya çapında tablolar. Bu eserler yeni yapacağım müzeye koyacağım. Sadece oymacılık sanat eserlerinin sergilendiği bir müzeden bahsediyoruz ve herhangi bir kar amacı düşünmüyoruz. Bir tabloyu bir kere yapma gibi bir düşüncemiz var. İkinci bir kopyasını yapma gibi bir düşüncemiz yok. Belini’nin bir tablosu var. Halktan yetişme bir ressam olan Bedri Rahmi’nin da bir tablosu var. 10. ve son olarak da ‘Gül Hayat Isparta’ tablomuz var. 10 tane tablo ile bu fuara katılıyoruz. Dünya tablolarını güzel bir şekilde yapan bir kişi kendi de düşünceleri ile bir tablo tasarlayabilir diye düşünerek kendi eserlerimizi yapmaya hazırlanıyoruz. Isparta ile ilgili çok büyük bir tablo yapmak için düğmeye bastık. Bu yapılan tablolar Isparta ile ilgili olmasına rağmen evrensellikte de yer alma şartı var. 2-3 sene sonra kendi tablolarımızla da ayrı bir gün sergi yapacağız” dedi.

Konuşmalarına şu şekilde devam eden Günaydın “Sanat Oymacılık ve el sanatlarında zirve noktasına geldik. O zirvede bir fuar düzenliyoruz. 29 Ekim Cumartesi günü Gökkubbe’de fuar düzenleyeceğiz. Bunun mikrosunu TÜYAP Fuarı’nda denemiştik. Kafamızda bir hedef var. O hedefin ne derece olduğunu TÜYAP’ta göstererek, bir ölçü değerimizi anlamak istedik. Ölçü değerimizi iyi anladık. Gökkubbe 9 bin m2, içerisinde 4 bin m2’de çalışmamız var. Türkiye’de buna benzer çalışma oluyor. Ama 1200 m2’yi geçen bir sergi yok Türkiye’de.

Bugün birçok değerimiz kaybolmuş. Makine ve otomatik sanayi bütün el işini yok etmiş. Artık ninelerimizin sandığında bile bir şey bulamıyoruz. Onun için bu Anadolu boyutunu aşan bir çalışma bu. Folklor denilince aklımıza oyun havası gelir. Ama esas folklor benim bahsettin konudur. Folkloru biz şuanda günümüze çağdaş olarak getirdik. Şuanda bu konuda 32 ustamız yetişti. İpek kumaş üzerinde çalışıyorlar. Bu kumaşlar natürel el dokuması kumaşlar. Ayrıca iplik kozasından yapılıyorlar. Bu konuda Isparta’da 1,5 yıldır çalışılıyor.

Hesap işi diye bir işleme vardır, bunu geri getirdik. Bezeme şeklinde yaptık. Türk işi, Süzeni, Antep işi, Antika, Tohum İşi, Gölge İşi, Kanevice, Maraş ve Beyaz İş’i günümüze getirdik. Ninelerimizin sandığından çıkan bunları yapamaz hale geldik. Ama artık ninelerimizin sandığından çıkanı yapıyoruz ve çok öne geçmiş durumdayız. Geçen hafta 5 günlük seyahat yaptım. Eşimi ve 2-3 ustamızı yanıma aldım. Alanya, Anamur, Mersin, Tarsus, Çamyayla’ya gittik.

Bu konularda incelemeler yaptık. Gaziantep’te bu konuyla ilgili 1200 metrekare yerde açtığı bu çalışmalar görüldü. Bizim çalışmaların esamesi bile yok. Bizim açık arayla Türkiye’de önde olduğumuz ortaya çıktı. Biz Türkiye folklorunu ortaya çıkarıyoruz. Isparta’da Cumhuriyet kadınlarını bunu ortaya çıkarıyor. 7 yıl önce kurduğumuz oymacılık sanatı fuarımızda yer alacak. Dünyaca en meşhur tablolar ahşaptan yapılıyor. Bu da emsalsiz bir olay noktasına geldi. Bu konuda mütevazı olmaya hiç gerek yok” diyerek sözlerini noktaladı.

Bu haber 830 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...