‘AKİF’i ANMAK, ASIM’I YAŞAMAK‘ SEMPOZYUMU SDÜ’DE YAPILDI

27 Ekim 2016 18:12

Yaşamı boyunca Hakk’ın ve halkın sesi olmuş, İstiklal Harbinin manevi kahramanı Mehmet Akif Ersoy’un bayrak, vatan ve millet sevgisi, genç nesillere aktarılıyor.

Milli Eğitim Bakanlığı başta olmak üzere Kültür Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Tarım ve Köyişleri Eski Bakanı Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sami Güçlü öncülüğünde başlatılan “Mehmet Akif Okumaları Projesi”, şehrimiz de dâhil olmak üzere 20 ilde üniversite ve lise öğrencilerini bir araya getiriyor.

Ersoy’un genç nesillerce daha iyi tanınması ve idrak edilmesini sağlamak amacıyla düzenlenen “Akif’i Anmak Asım'ı Yaşamak Sempozyumu”nun açılış töreni, Prof. Dr. M. Lütfü Çakmakçı Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Saltan, Mehmet Akif’i, İslam âleminin ve devletinin içinde bulunduğu durumla ilgili zihin tasarruflarında bulunan, çözüm ve çıkış yolları üzerinde düşünen mütefekkir olarak tanımlayarak “Akif, İslami duyarlılığı ve milli değerlere bağlılığıyla ön plana çıkmış bir şahsiyettir.” dedi.

Saltan, Akif’in İslamcılık çizgisi bağlamında Müslüman- Türk gencini şu şekilde tanımladığını kaydetti: “İnancı tam, imanlı, ahlaklı, dürüst, samimi, ülkesini işgal etmek isteyenlere karşı aklıyla, gücüyle mücadele eden ve bu mücadelesini Çanakkale Zaferi ile taçlandıran, vefakâr, sözüne sadık, teknik ve teknolojik gelişmelere kayıtsız ve ilgisiz kalmayan, milli ve manevi değerlerine bağlı, Batı’yı sadece ilim ve fende model alan bir nesildir.”

Tarım ve Köyişleri Eski Bakanı Prof. Dr. Sami Güçlü ise Türkiye’nin farklı illerinden gelen öğrencileri buluşturan “Akif’i Anlamak, Asım’ı Yaşamak Sempozyumu”nda, genç neslin Akif’i dinleyeceğini onu anlamaya çalışacağını belirterek yoğun çalışmaların sonucunda hazırlanan programın verimli geçmesini diledi. Hayatta hiçbir zaman emeğin kaybolmayacağını ifade eden Güçlü, “Kendinize emek verin, temel prensipler edinin, tutarlı bir hayat yaşayın, kendinizi değerli hale getirin. İşte o zaman hayat size bir çok imkan sunacak” mesajını verdi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Eski Bakanı Nihat Ergün ise organizasyonda bulunmaktan duydukları memnuniyeti dile getirerek “Akif’i tanımlamak için bir çok şey söyleyebiliriz. Akif’i fikri, görüşü ve duruşu olan, doğrunun yanında yanlışın karşısında yer alan değerli bir şahsiyet olarak nitelendirdi.

Açılış konuşmalarının ardından Hayreddin Özden’in başkanlığında gerçekleştirilen Fahrunnisa Bozduman, Mehmet Antep, Tülay Sakarya,  Ü. İbrahim Öner’in konuşmacı olarak katıldığı sempozyum oturumlarına geçildi.

“Mehmet Akif’in Şiiri”, “Akif’in Mektuplara Yansıyan Yönü”, “M. Akif’in Toplumsal Sorunlara Bakışı”, “Umuda Sevdalı Adam” başlıklarında gerçekleştirilen panel konuşmalarının ardından da Milli Şairimize ithafen hazırlanan sergi açıldı.

Bu haber 681 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...