“16 beyin ölümünden 8’inin organları bağışlandı”

5 Kasım 2016 13:39

Organ Bağışı nedeniyle Iyaşpark AVM’de açılan standı ziyaret eden Isparta Devlet Hastanesi Yöneticisi Uz. Dr. Hüseyin Yavuz, bu yıl içerisinde Isparta’da toplam 16 beyin ölümü gerçekleştiğini bunlardan 8 hastanın organ bağışının alındığını bildirdi.

Organ Bağışı Haftası nedeniyle İl Sağlık Müdürlüğü’nce Iyaşpark AVM’de halkı bilinçlendirmek adına dün stant açıldı. Stant açılışına Isparta Devlet Hastanesi Yöneticisi Uz. Dr. Hüseyin Yavuz ve Isparta Devlet Hastanesi Organ ve Doku Bağış Koordinatörü Mustafa Yiğit katıldı.

Açılışta konuşan Isparta Devlet Hastanesi Yöneticisi Uz. Dr. Hüseyin Yavuz, organ bağışının ne demek olduğunu anlatarak, şunları söyledi: “Organ Bağışı vücudumuzda artık fonksiyon göremeyecek hale gelmiş organın canlı ya da ölü bir bedenden fonksiyonları normal olan bir organla değiştirilmesidir. Bu anlamda beyin ölümü gerçekleşmiş hastalarımızdan hastane şartlarında organları alınabilmektedir. 2016 yılı içerisinde ilimizde toplam 16 beyin ölümü gerçekleşmiştir, bu gerçekleşen beyin ölümlerinden 8 hastadan organ bağışı sağlanmıştır.

Beyin ölümü beynin ve beyin sapının tamamen fonksiyon yapamaz hale gelmesi, hayati fonksiyonlarını tamamen yitirmesi demektir. Beyin ölümü demek tıbben ölüm demektir. Bu anlamda beyin ölümü kararı ilgili hastanelerimizde ilgili uzman hekimlerimizle verilmektedir. Net bir karardır. Beyin ölümünün gerçek ölümle eşdeğer olduğunu belirtmek istiyorum. Organ bağışı demek sadece ölüden hastane şartlarında alınıyor demek değil biz bunu hayattayken, canlı iken de yapabiliriz. Biz halkımızı bu konuda duyarlı olmaya çağırıyor ve organ bağışı konusunda duyarlı olmaya çağırıyoruz.

Isparta Devlet Hastanesi Organ ve Doku Bağış Koordinatörü Mustafa Yiğit da ülkemizde 25 bine yakın insanın organ nakli beklediğini belirterek, “Ülkemizde 3-9 Kasım tarihleri arasında Organ Bağışı Haftası. Bu haftada biz çeşitli etkinlikler düzenleyerek halkımızı organ bağışı konusunda duyarlı davranmaya davet ediyoruz. Organ bağışı çok önemli bir konu. Ülkemizde yaklaşık 25 bin insan organ bağışı bekliyor. Bu insanlar organ nakli tedavisi olmazlarsa maalesef ölecek insanlar. Bu yüzden bu insanların sesine kulak vermemiz gerekiyor.Organ bağışı konusunda bir takım yanlış bilgilendirmeler ve yanlış yönlendirmeler nedeniyle halkımız arasında tereddütler oluşmaktadır. Bunları düzeltmek adına bu etkinlikleri yapıyoruz. Etkinlikler kapsamında alışveriş merkezlerinde ve hastanemizde stantlar açıyoruz. Bu stantlarda halkımızı bilgilendiriyor ve organ bağışı alıyoruz. Organ bağışında bağış almakla olay maalesef bitmiyor. Bizim yönetmeliklerimizde, kanunlarımızda kişinin beyin ölümü olduktan sonra organ bağışı alabilmemiz için mutlaka ailesinin onayı gerekiyor. Kişi organ bağışı yaptığı zaman bu bağış yeterli olmuyor. mutlaka ailesinin onayının olması gerekiyor. Bu yüzden de organ bağışı yapıldı, benim organlarım alınacak gibi tereddütler olmasın. Organ nakli için mutlaka kişinin beyin ölümü içinde olması gerekir. Beyin ölümü de yoğun bakımlarda oluyor. Her yıl organ beklerken ölen 2 bin insanımız ve organ bekleyen listesine eklenen 6-7 bin insanımız var. 60 bine yakın diyaliz hastamız var. Bu yüzden vatandaşlarımızın organ bağışı konusunda duyarlı olmasını istiyoruz.

Isparta’mızda da çok sayıda kişi organ bağışı bekliyor” şeklinde konuştu.

Organ Bağışı standı 4 gün Iyaşpark AVM’de, 3 gün de Centrum Garden’de hizmet verecek.

 

 

Bu haber 757 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...