‘’Antalya’daki Damızlık Merkezi Isparta, Burdur’a da hizmet verecek şekilde planlanmalı”

7 Kasım 2016 14:13

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı milli hayvancılık için önemli bir karar alarak Türkiye genelinde belli merkezlerde damızlık düve, damızlık koyun, keçi ve damızlık manda istasyonları kurmaya karar verdi. Karar resmi gazetede yayımlandı. Bu noktada yapılacak çalışmaların başlaması için planlamaya alınarak bütçe ayrılması bekleniyor. Milli hayvancılığı geliştirecek damızlık istasyonları konusu Isparta’da uzun süredir Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği tarafından dile getiriliyordu. Bakanlığın açıklamasına göre Türkiye genelinde 22 ilde Damızlık koyun keçi üretim merkezi kurulacak. Damızlık koyun, keçi üretim merkezi kurulacak iller arasında Isparta’nın yer almaması ise dikkat çekti.

Damızlık merkezleri ile ilgili atılan adımın sevindirici olduğunu söyleyen Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birlik Başkanı Yaşar Köroğlu “bölgemizde en yakın Antalya’da kurulacak olan istasyonda bölgemizde yetiştirilen türlerden pırıt koyunu ve kıl keçisi damızlıkları yetiştirilecek. Bize göre Antalya’daki damızlık merkezi Isparta, Burdur ve Antalya’daki yetiştiricilere hizmet verecek şekilde planlanmalı” dedi.

ISPARTA’NIN TALEBİYDİ, ISPARTA ALAMADI

Damızlık İstasyonu kurulması konusu Isparta Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği tarafından uzun zamandır dile getiriliyordu. Birlik Başkanı Yaşar Köroğlu “Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği olarak biz zaten uzun zamandır kendimiz damızlık istasyonu kurmayı istiyorduk. Ama durumumuz uygun olmadığı için kuramamıştık. Birkaç ay önce Ankara’da bakanlık eliyle Türkiye genelinde 20 ilde damızlık istasyonları kurulacağını duymuştuk. Bölgemizde sadece Antalya var. Bu karar resmi gazetede yayımlandı. Fakat daha bütçede de geçmesi gerekiyor” diyerek damızlık merkezi kurulacak iller arasında Isparta’nın yer almadığını söyledi.

ÜÇ İL FAYDALANACAK ŞEKİLDE PLANLANMALI

Antalya’da kurulacak damızlık merkezinden Isparta ve Burdur’un faydalanabilmesi gerektiğini söyleyen Köroğlu “Bakanlığın söylediği her yıl farklı illerde de kurularak Türkiye geneline yayılacağı yönünde. Fakat benim görüşüme göre her ilde olmasına çok gerek yok. Örneğin Isparta, Antalya ve Burdur’da ırk bir, yani üç ilde koyunda pırıt, keçide ise kıl keçisi yetiştiriyor. Bizim bölgemizin hayvanları bunlar. Her ilde kurularak fuzuli masraf yapılması yerine bu istasyonların üç ili kapsayacak şekilde yapılması gerekiyor. Biz bu noktadaki talebimiz TBMM Plan Bütçe Komisyonu Başkanı Süreyya Sadi Bilgiç vekilimize de ileteceğiz. Kendisi ile geldiğinde görüşmeyi istemiştik ama programı yoğun olduğundan fırsat olmadı” dedi.

YERLİ IRKLARIN KALİTESİ ARTACAK

Damızlık istasyonlarının hayvancılık açısından büyük önem taşıdığını söyleyen Köroğlu “Damızlık istasyonları yerli ırkları daha iyi hale getirmeye yarayacak. Bizim üreticilerimiz hayvancılıkta ideal noktaya gelebilmiş değil. Yetiştirici kendi sürüsünden hayvanı damızlık olarak tutmaya çalışıyor, fakat kan değişimi gerekiyor. Bunun yanında burusella diye yaygın bir hastalık var. Bu hastalık dıştan bakınca bilinemiyor. 10 yıldır yaygın olan bu hastalığında ortadan kalkması için damızlık istasyonlar büyük önem taşıyor. İstasyonlarda yetiştirilecek kaliteli damızlıklar ırkın arileşmesini de sağlayacak. Üç ilin ortak bir noktasına kurulacak istasyon Isparta, Burdur ve Antalya’daki yetiştiricilere iyi damızlıklar dağıtılmasına fırsat sağlayacak. Böylece bölgenin kendi ırkının verimi artacak. Biz mutlaka üç ilin birleştirilerek kurulacak damızlıktan birlikte faydalanılmasından yanayız” şeklinde konuştu.

 

Bu haber 647 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...