Prof. Dr. Coşkun’dan Oryantalizm Konferansı

15 Aralık 2012 14:59

Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü tarafından her hafta düzenlenen seminer etkinlikleri kapsamında, SDÜ Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Menderes Coşkun “Bir Tarih ve Toplum Mühendisliği Olarak Oryantalizm” konulu sunumuyla öğrencilerle buluştu. Sosyal bilimler alanındaki çalışmalara metodolojik anlamda katkı sağlamak amacıyla düzenlenen seminer, Orman Fakültesi Konferans Salonu’nda çok sayıda akademisyen ve öğrencinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Konuşmasında, oryantalizmi, oryantalist bilim adamlarını, Batı’dan, Batının dini ve siyasi amaçlarından farklı düşünmenin doğru olmayacağını ifade eden Prof. Dr. Coşkun,  “18. ve 19. asırda Batılı siyasî ve dinî güçler, Doğuyu istila etmek veya sömürgeleştirmek için ciddi plânlar yapmışlardır. Bunun için İslâm ülkelerine ve özellikle Anadolu’ya donanımlı ve özel yetiştirilmiş binlerce rahip, imam, şeyh, derviş, doktor, mürebbiye, subay, mühendis, öğretmen, siyasetçi, bilim adamı, medrese öğrencisi, marangoz vs. göndermişlerdir. Orta Asya’daki kardeşlerimizi mankurtlaştıran Rus oryantalizminin iki asırlık bilimsel, siyasi, dini ve askeri faaliyetleri araştırılmalıdır. İnsanlar, kendilerinin hâlihazırdaki kimliklerini kimlerin tasarladıklarını bilmelidirler.” dedi.

Siyasî, dinî ve kültürel emperyalizmin işgaline uğramış olan Doğu milletlerinin ve özellikle Türk’lerin nitelikli sosyal bilimcilere ihtiyacı olduğunu belirten Prof. Dr. Menderes Coşkun, Türkler ve diğer Müslüman milletlerin tarih, dil, kültür ve edebiyatlarıyla ilgili öncü çalışmaların genellikle misyoner yazar ve bilim adamları tarafından yapıldığını kaydetti.  Günümüzde Orta Asya’daki Türk devletlerindeki toplum ve insan tipi oryantalizmin tarih ve inanç mühendisliğinin bir sonucu olduğunu söyleyen Coşkun, şunları kaydetti: “Yanlışlardan, yönlendirmelerden, bilgi zehirlenmelerinden korunmanın yolu “tenkit”tir. Tenkitle elde edilen farkındalık ve tebdirdir. Ancak tenkit ciddi bir iştir. Adalet duygusunu kişisel hislerine kurban etmeyen, yüksek seciyeli insanların işidir. Yanlışları doğrulardan ayırma çalışması olan tenkit, ehil olmayanların elinde bir tahrip ve tağlit aracı haline gelir. Bir konu veya kişi hakkında on farklı ihtimali düşünemeyenlerin, bir konuyu üç tane şablon bilgiyle karara bağlayanların, tenkit ve yargılama işine girmesi, hâlihazırdaki hastalıklarımız olan tembellik, samimiyetsizlik, vurdumduymazlıktan çok daha tehlikelidir.”

Coşkun konferansın devamında, Kur’anı, İslamı, tarihi tahrif etmek, Osmanlıyı ve İslam büyüklerini karalamak için 18. ve 19. asır oryantalistlerinin kaleme aldığı sahte tarihi kaynaklardan bahsetti.

 

 

 

Bu haber 861 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...