“Bunları gösterdikçe belki gençlerimizi özendireceğiz”

8 Kasım 2016 15:23

Isparta Belediyesi ISMEK Birimi ile Ahşap Ağaç Oymacılığı Sanat Merkezi tarafından Gökkubbe’de açılan ‘Cumhuriyet Kadınlarımızın Geçmişten Günümüze El İşi, El İzi Sergisi’ni her gün yüzlerce kişi ziyaret ediyor.

İpek iplikle, ipek kumaş üzerine gerçekleştirilen el işleri ile yine ahşap tablolar başta olmak üzere çok sayıda eserin yer aldığı sergiyi her gün yüzlerce kişi ziyaret ediyor.

20 yıldır Isparta’da yaşadığını belirten fotoğraf sanatçısı Mahmut Toprak, “Şu ana kadar gördüğüm en muhteşem, en profesyonelce hazırlanmış estetik bir sergi. Hem sanatsal, hem de diğer anlamda tasarım, düzenleme, genel görüntü, ayrıntılar tek tek düşünülmüş. Yapanların, emeği geçenlerin hepsini tebrik ediyorum. Ahşap Ağaç Oymacılığı Sanat Merkezine öğrencilerimi ilham alsınlar diye götürüyorum. Genel olarak sergiye baktığımızda her bir santimetrekaresinde düşünce ve emek var. Başkanımız başta olmak üzere herkesi tebrik ediyorum. Bu çalışmaların ve serginin Isparta’da kalmamasını diliyorum” dedi.

Sergiye herkesin çok emeğinin geçtiğini söyleyen hemşire Rabia Yılmaztürk’te “Özellikle eskileri hatırlama fırsatı buldum. El işleri, nakışları günümüzde unutmuştuk. Artık her şey hazır tekstil üzerine. Burayı gezince gözüme her şey çok farklı geldi. Burayı gezerken, mahalle aralarında dar gelirli insanlarımızın para kazanabileceği bir şey diye düşündüm. Eskilerden kurslara gidilirdi, kızlar çeyizlerini el işleriyle hazırlar ve sergilerdi. Günümüzde artık bunlar kalmadı. Bunları hatırladım, burada bu işlerin şu anda devam ediyor olması, bizlere hatırlatılması dar gelirli insanlar için de bir çıkış yolu olabilir. Başkanımıza bu günleri hatırlattığı için çok teşekkür ederim. Her şeyde emek var, herkesin eline sağlık” görüşlerinde bulundu.

Yine çocuklarının eğitimi dolayısıyla bir yıldan buyana Isparta’da yaşayan asker emeklisi Erhan Çalışan da “Kızım Güzel Sanatlar Lisesi resim bölümünde okuyor, bizde doğal olarak bu eserlere ilgi duyuyoruz. Ahşap eserlerin yapıldığı atölyeye geçen yıldan buyana uğruyoruz. Bunların yapım aşamalarında da görmüştüm. Çok güzel eserler. Büyük emek var, tebrik ediyorum kendilerini. Bu sergiyi yapanlar da çok güzel yapmışlar. İstanbul’da dahi bu kadar güzel eser görmedim. Hoşumuza gitti” şeklinde konuştu.

Yine gün boyunca Gökkubbe’de sergiyi ziyaret eden bayanlar da, “çok güzel el emeği var. o kadar güzel ki, yapanların ellerine sağlık. Eskiyi yeniye taşımışlar. Ben de geçmişte yapmıştım, kursları ve bu sergileri takip ederim. Şimdiki nesil bunları bilmiyor ama bunları göstere göstere öğreteceğiz. Bunları gösterdikçe belki gençlerimizi özendireceğiz” dedi.

Isparta içinden olduğu kadar şehir dışından da ziyaretçi akınına uğrayan serginin son konukları arasında Afyonkarahisar’dan gelen Ömer Özpınar da bulunuyor. Özpınar, “Isparta’ya arada geliyorduk ama bu sergiyi özellikle görmeye geldik. Çok beğendik. Kız kardeşim Isparta’da, burayı anlatmışlardı ve bunun üzerine burayı ziyaret ettik. Yapanların ellerine sağlık. Başkanımızın da ellerine sağlık” dedi.

Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesinden Doç. Dr. Omsan Yılmaz da, “Sergiyi çok güzel bulduk. El emeği, ISMEK kurslarının bir ürünü. Hayran kaldık. Bu kadar beklemiyorduk. Tüm işlerin hepsi birbirinden güzel. Kursiyerler, hocalar ve tüm emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Böyle bir faaliyeti halkla buluşturan Belediye Başkanımızı da tebrik ediyorum” şeklinde konuştu.

Sergiyi çok beğendiklerini dile getiren diğer ziyaretçiler de, “Bu eserleri görünce sanki gençliğimi yaşadım. Benim ilgi alanıma giriyor. Bunları gençliğimde bende yaptım. Bu eserleri görünce gençliğimi hatırladım. Buradan çıkasım gelmedi. Bütün kursiyerlere, öğretmenlere ve belediye başkanımıza teşekkür ederim.

Bu işlerin sandık beklememesi lazım. Muazzam bir şey olmuş. Bunları takdir etmeyen nankör olur. Oyma işleri de ayrı bir güzel, üzerindekileri yapıştırma zannediyorsun ama değil. Böyle bir sanat Türkiye’de kaldı mı bilmiyorum. El işlerine meraklıyımdır. Gençliğimizin de bu işlere eğilmelerini isterim. Hep ellerindeki telefonla uğraşmasınlar. Bebeğin eline telefon veriliyor.

Daha önce belediyemizin ISMEK kurslarına gittim. Çalışmaları daha sonra atölye kısmına çevirerek devam edildi, daha ince işler yapılıyor. Müsait olanlar bu kurslara gelsinler”

Bu haber 760 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...