SDÜ’lü öğretim üyesi Türkocakları’nın konuğu oldu

15 Aralık 2012 15:04

Türkocakları Isparta şubesinin 14.12.2012 tarihli Cuma sohbetinin konuğu SDÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih bölümü Öğretim Üyesi Y.Doç.Dr. Kadir Kasalak, konusu ise “Milli mücadeleden bir kesit: Mandacılık ve Himayecilik oldu. Türkocağı konferans salonunda yapılan sohbet, çoğunluğu SDÜ öğrencilerinin oluşturduğu yoğun katılımla gerçekleşti.1,5 saat süren sohbetinde Kasalak, Milli Mücadele hareketinin temel özelliklerini özetle şöyle anlattı:

1. Milli Mücadele hareketi bir meşruiyet(yasallık) hareketidir. Bu meşruiyetin temel dayanağı milletler hukuku ve bu hukuka göre self-determinasyon hakkıdır.

2. Milli Mücadele dönemi adı üzerinde milletin mücadelesi yani millet kavramı esas alınarak “milleti değerleriyle bir araya getirerek bir bütünlük sağlamak ve imparatorluklar devrini kapandığı bir dönem de “milli bir devletin adımlarını atma” hareketidir”

3. Milli Mücadele hareketi bir bağımsızlık hareketidir. İstiklal Harbi ifadesindeki gibi. Bu bağlamda manda ve himaye tartışmalarına değinmekte fayda mütalaa ediyorum.

Bunda öncelikle şu hususu uygulamak gereklidir ki; Türkiye’de en önemli sorunlardan birisi kavram karmaşasıdır. Bu yüzden Milli Mücadele Döneminde olduğu gibi; bugün de gereksiz tartışmalardan, kavgadan ve popülizmden de kurtulamıyoruz. Elbette bunun sonucu her şeyi önemsiz hale getirme, yuvarlama, yüzeyselleştirmeden de kurtulamıyoruz, ortak aklı geliştiremiyoruz. Maddi ve manevi olarak da geriliyoruz. Her ne kadar teknolojik olarak gelişiyoruz gözüksek de.

Mesela: Eğitim kurumlarında ve kitaplarımız da, bağımsızlık ve tam bağımsızlık kavramları, manda ve himaye kavramları yanlış gösteriliyor. Çok açık örneği; ne Erzurum, ne de Sivas kongrelerinde “Manda ve Himaye kabul edilemez” diye bir madde, kongre kararı olmamasına rağmen pek çok tarihçi ve araştırmacı ya da eğitimci genelleştirme mantığı içinde bunu yanlış kullanmakta, yanlış öğretilmektedir. Atatürk bu konuyu anılan kongrelerde değil Nutuk kitabında dile getirmiştir.

Daha sonra soru cevap kısmında özellikle SDÜ Öğrencilerinin yoğun sorularına muhatab olan Kasalak durumdan memnun kalarak Türkocağının böyle sohbet ortamları oluşturarak insanımızın soru sorma, katkı yapma özgüvenini artırdığını, sohbet edenlerinde sohbeti dinleyenlerinde karşılıklı bilgi alış verişinde bulunduğunu söyleyerek Türkocağının görevinin bir parçasının da bu olması gerektiğini belirtti. Yapılan ikramların ardından haftaya Cuma sohbetinde bir arada olmak temennisi ile sohbet sonlandırıldı.

 

Bu haber 1303 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...