“Çaya var güle yok”

12 Kasım 2016 10:22

İl Genel Meclisindeki bütçe görüşmelerinde sunum yapan, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Tuğrul Karadeniz bölgesinde çay ve fındığa verilen gençleştirme desteğinin güle de verilmesi için TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Süreyya Sadi Bilgiç’e dosya sunduklarını söyledi. Tuğrul, İl Özel İdaresinin geçtiğimiz yıl Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğüne 140 bin TL bütçe ayırdığını belirterek bu yıl için ise 120 bin TL bütçe talepleri olduğunu söyledi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Tuğrul, İl Genel Meclisinde devam eden 2017 yılı bütçe görüşmelerinde sunum yaptı. Tuğrul, “İl Özel İdaresi tarafından 2016 yılı için verilen 140 bin TL’nin 40 bin TL’si hayvan sağlığı ile ilgili harcamalara, 40 bin TL’si bilgisayarlı tahmin ve erken uyarı sistemleri kurulmasına, 30 bin TL kırsal kesimde çilek yetiştiriciliğinin artırılması için fide dağıtıldı, ayrıca elma iç kurdu tuzakları için 30 bin TL harcanmıştır” diyerek 2017 yılı için planlanan çalışmaları anlattı.

YAYLA ŞARTLARINDA SERACILIK GELİŞİYOR

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Tuğrul, “2017 yılı için ise 120 bin TL bütçe talebimiz vardır. Bu rakamın 30 bin TL’si yine çilek fidesi dağıtımında kullanılacak. Bu rakam ile 87 bin 500 çilek fidesi alarak Aksu, Eğirdir Sarıidris, Gönen, Atabey Kuleönü’deki çiftçilere dağıtmayı düşünüyoruz. Bunun yanında çiftçilere lavanta fidesi dağıtarak susuz, kıraç ekim dikim yapılmayan alanlarda lavanta dikimini artırmak istiyoruz. Ayrıca hayvan sağlığı ile ilgili çalışmalar içinde ayırdığımız bir bütçe var” dedi.

Isparta’da yayla şartlarında seracılığın giderek geliştiğini belirterek “Isparta’da yayla şartlarında seracılığı yaygınlaştırmak içinde hedeflerimiz var. Bu noktada Isparta’da ciddi bir potansiyel olduğunu görüyoruz. Yayla şartlarında seracılığı yaygınlaştırmak için çiftçilerimize eğitimler yapıyoruz” şeklinde konuştu.

55 MİLYON BÜYÜKBAŞ OLAN FRANSA’DA 19 MEZBAHA VAR

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Tuğrul’un sunumunun ardından söz alan İl Genel Melis Üyesi Fevzi Özdemir yeni mezbaha kurulmasına destek verilmemesi gerektiğini belirterek “Fransa’da 55 milyon büyük baş hayvan var. Toplam 19 adet mezbaha var. Türkiye’de yaklaşık 12 milyon büyükbaş hayvan var. Fakat toplam 1200 tane mezbaha var. Bu nedenle hayvan yetiştiricileri diyor ki, Tarım İl Müdürlüğü mezbaha kurulmasına destek vermeye devam ederse durum ileride çok kötü olacak. 10 kilometrelik bir alanda üç tane mezbahaneye izin verilmemeli deniyor. Bu gerçekten büyük bir handikap, bence eski mezbahanelerin yenilenmesine destek verilebilir fakat yeni mezbahane kurulmasına destek verilmemeli” dedi.

ÇAYA VAR GÜLE YOK

Gül fidanlarında gençleştirme yapılması için yeni çalışmalar yapılması gerektiğini söyleyen Fevzi Özdemir “Gül üreticisine gençleştirme yapılmalı diye söylüyoruz. Fakat çiftçiler gençleştirmenin en az üç yıl sürmesi nedeniyle bu işe çok yanaşmıyor. SDÜ ile işbirliği yaparak gülde gençleştirme gül fidanları belli bir noktaya kadar yetiştirilip üç yıl yerine yetiştirilen fidanları dikerek çiftçinin bekleme süresi bir yıla indirilemez mi?” diye sordu.

İl Genel Meclis Üyesi Fevzi Özdemir’in sorusuna cevap veren Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Tuğrul çay ve fındığa verilen gençleştirme desteğinin gülde de verilmesi için TBMM Plan Bütçe Komisyonu Başkanı Süreyya Sadi Bilgiç’e başvurdukları belirtti.

Tuğrul “Gençleştirme ile ilgili Karadeniz’de çay ve fındığa bir destek var. Bu noktadaki çaydaki üç yıl verim alınamayan dönemde çiftçiye destek verilmesi konusunu bizde Sayın TBMM Plan Bütçe Komisyonu Başkanımız Süreyya Sadi Bilgiç beye ileterek, aynı desteğin güle de verilmesi gerektiği detaylı olarak yazarak ilettik. Bu noktada İl Genle Meclisimizde destek verirse çay ve fındığa verilen gençleştirme desteğinin güle de verilmesi halinde sorun çözülecektir diye düşüyoruz” diye konuştu.

 

 

Bu haber 819 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...