“Çiftçi dört gözle yağmuru bekliyor”

21 Kasım 2016 17:53

Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk, uzun zamandır yağmur yağmaması nedeniyle çiftçinin zor durumda olduğunu belirtti. Selçuk, “Hububat ekiminin yapılması gereken şu günlerde Allah’ımızdan yağmur bekliyoruz” dedi.

Isparta Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk, Isparta’da uzun zamandır yağmur yağmadığını ve bunun da ekim sezonunun başladığı şu günlerde çiftçileri zor durumda bıraktığını ifade ederek, konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada; “Tarım arazilerine yağmurun düşmemesi çiftçiyi etkiledi. Son aylarda aşırı bir kuraklık var. Çiftçimiz yağmurun yağmaması sebebiyle tarlasını hazırlayamıyor ve dolayısıyla ekemiyor. Bu sebeple çiftçilerimiz yağmura hasret kaldı. İnşallah en kısa sürede yağmur yağmasını bekliyoruz” dedi.

Selçuk, “Türkiye’nin büyük bir çoğunluğunda durum böyle. Bu yıl yağmur yağmıyor ve yaşanan kuraklık en çok çiftçiyi korkutuyor. Özellikle hububat eken çiftçi yağmur yağmasını bekliyor. Yağmur yağmadığı için çiftçi ekim yapamıyor. Yapanlarda tohumlar toprak altında bekliyor. Eğer bu kuraklık devam ederse çiftçi maliyetleri artacak, verim düşecek bu da fiyatların artmasına neden olacak” diye konuştu.

Ziraat Odası Başkanı Selçuk, açıklamasında “Bilindiği gibi Ekim – Kasım ayları ve Aralık ayının da ilk haftası hububat ekim dönemidir. Çiftçilerimiz gelecek yılın yaz ayında hasat etmek üzere buğday, arpa, yulaf, çavdar gibi bitkilerin dikim ve ekimini bu aylarda yaparlar. Ancak, birçok çiftçi ürünlerinin yetişmesi için yağmurun yağmasını bekliyor. İklim değişikliğinin en büyük etkilerinden birinin tarım alanları üzerinde olduğunu söyleniyor. Yaşanan kuraklık şu an için en çok buğdayı etkileyecek.

Isparta’da son üç ayda etkili bir yağmur yağmadı. Buğdayda ekilen tohumların gün yüzüne çıkmak için yağmura ihtiyacı olduğu aşikar. İdeal olan ise kış olmadan tohumların çıkması ve tarlaların yeşermesidir. Bir çok çiftçi ekim yapabilmek için yağmurun yağmasını beklerken bazı çiftçiler ise tohumunu ekti. Dört gözle yağmuru bekliyor. 1 aydır tohumu tarlada kuru bir şekilde bekleyenler var. Oysa şehrin her yerinde tarlaların yemyeşil olması gerekiyordu. Ancak şu an sadece toprak görülüyor. Az yağmur yağarsa da tehlikesi var. Bu sefer de tohumun çürüme tehlikesi bulunuyor.

Buğday, Arpa gibi bitkiler yağmur yağmadığı için yarışa geç başlayacaklardır. Çünkü ciddi bir zaman sürecinde Isparta’da yağmur yağmadı ve zaman kaybedilmiş oldu. Buğdayın çıkışı eğer kuraklık devam ederse ilkbahara kalabilir. Eğer böyle olursa özellikle hububatta verim düşüşüne neden olacaktır. Yağmur yağmadığı için çiftçi sulama yapmak zorunda kalıyor. Bu da sulama maliyetinin artmasına neden oluyor. Kuraklıkla beraber verim de düşeceği için fiyatlar da bir yükseliş olacaktır” ifadelerini kullandı.

Selçuk, “Görüyoruz ki, Kasım ayı geldi ancak hala yağmur yağmış değil. Ekim, Kasım ayları buğday, arpa, yulaf gibi ürünlerin ekim dönemidir. Bu dönemlerde yağmur alması gerekir. Yağmurun yağmaması yeraltı sularını da olumsuz etkiler. Önümüzdeki yıllar için tehlike daha büyük. Bir an önce yağmur yağması gerekiyor. Onun için Allah (c.c)’tan gani gani yağmur diliyor ve istiyoruz. Geçtiğimiz hafta Camilerimizde yağmur duası yapıldı. Bu duaya devam etmeliyiz” dedi.

Kuraklığın sadece bitkisel olarak değil hayvansal üretime de etkisi olduğunu vurgulayan Selçuk; “Toprağa atılan tohum yağış görmezse çimlenme dönemini kaybediyor. Yağış görmezse kuruyor. Bu kuraklığın bedeli çok ağır olabilir. Sadece hububatın değil sebze meyvenin de fiyatları artacaktır. Çiftçi çok huzursuz. Tarlasından ikinci ve üçüncü ürünü alanlar da etkilenecektir. Hayvanların otladığı meralar dahi kuraklıktan etkileniyor.  Tarlalarda çalışanlar da bu durumdan etkilenir. Ürün su görmeyince mukavemet gücünü kaybeder. Bu kez de böcek salgını olur” dedi.

 

 

 

Bu haber 646 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...