Diyabet Günü’nde Öğrencilere hula hooplarla fiziksel aktivite yaptırıldı

24 Kasım 2016 18:26

14 Kasım Dünya Diyabet Günü dolayısıyla, öğrencilerin farkındalığının artırılması amacıyla Mavikent Ortaokulu’nda diyabetin simgesi olan mavi halkaya benzemesi açısından mavi renkli hula hooplar kullanılarak beden eğitimi öğretmeni eşliğinde öğrencilere fiziksel aktivite yaptırıldı.

Ayrıca, “ Sağlıklı Yaşam Aracı”yla günün önemini belirten diyabet eğitimi yapılarak, öğrencilere günün önemine binaen bakanlık logolu mavi renkli balon ve toplar, diyabet konulu broşürler dağıtıldı.

Konu ile ilgili olarak Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mehmet Karakaya şu açıklamayı yaptı: “

Dünyada olduğu gibi ülkemizde de önemli bir halk sağlığı sorunu haline gelen diyabetin önlenmesi ve kontrolü amacıyla Bakanlığımızca ‘Türkiye Diyabet Programı 2015-2020’ yürütülmektedir.

Dünyada gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde olduğu gibi, ülkemizde de en ciddi sağlık sorunu bulaşıcı olmayan hastalıklardır. Özellikle tüm dünyada ölüme neden olan hastalıklar listesinde 8. sırada yer alan diyabet, ülkemiz acısından da hem sağlık hem de sağlığın finansmanı noktasında önemli sorunları beraberinde getirmektedir. Yapılan bilimsel çalışmalarla diyabetin ülke nüfusumuzun %13,7’sinde görüldüğünü ve yaklaşık 7 milyonun üzerinde diyabetli olduğu, yaklaşık 3 milyon kişinin ise diyabetli olduğundan haberdar olmadığı tespit edilmiştir. Ülkemizde diyabetli hasta sayısında önemli bir artıştan söz etmek mümkündür. Diyabet hastalığının görülme sıklığının obezitenin artışına paralel olarak hızla arttığı ve 20 yaş üzeri her yedi kişiden birinin diyabetli olduğu ortaya çıkmıştır. Hareketsiz yaşam tarzı, sağlıksız beslenme ve obezitedeki (şişmanlık) artışın bu sonuca çok önemli katkısı olduğu bilinmektedir.

 “14 Kasım Diyabet Günü” tüm dünyada her yıl belirlenen değişik tema ve çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır. Bu yıl Uluslararası Diyabet Federasyonu tarafından slogan olarak “Diyabette Gözler” teması belirlenmiştir.

Diyabet körlüğe neden olan ilk üç hastalık içinde yer alır. Diyabetin bu komplikasyonu retinadaki küçük damarların uzun sureli hiperglisemiye bağlı olarak tahrip olması sonucu gelişir. Hastalık ortaya çıktıktan 20 yıl sonra tip 1 diyabetlilerin büyük çoğunluğunda, tip 2 diyabetlilerin de yarısından fazlasında diyabetik retinopati gelişir. Gelişmekte olan ülkelerde diyabetik retinopati prevalansı gelişmiş ülkelere oranla daha yüksektir. Diyabetik retinopati, diyabet suresi 15 yıla ulaşan diyabetlilerin %2’sinde körlük ve %10’unda ciddi görme kaybına neden olur. Retinopati taramasına tip 1 diyabetli bireylerde tanıyı izleyen beşinci yıldan itibaren, tip 2 diyabetli bireylerde ise tanı anında göz dibi değerlendirmesi ile başlanmalı ve daha sonra yılda bir tekrarlanmalıdır.

Bu kapsamda öğrencilerin farkındalığının artırılması amacıyla il merkezinde Mavikent Ortaokulu’nda diyabetin simgesi olan mavi halkaya benzemesi açısından mavi renkli hula hooplar kullanılarak beden eğitimi öğretmeni eşliğinde öğrencilere fiziksel aktivite yaptırılmış, sosyal medya hesabında paylaşım yapmak için “Diyabete Göz Yummayalım” sloganıyla video çekimi yapılmıştır. Yine aynı okulda “ Sağlıklı Yaşam Aracı”yla günün önemini belirten diyabet eğitimi yapılmış öğrencilere günün önemine binaen bakanlık logolu mavi renkli balon ve toplar, diyabet konulu broşürler dağıtılmıştır. Öğrencilerin antropometrik (boy-kilo) ölçümleri yapılarak risk grubunda bulunan öğrenciler merkez toplum sağlığı merkezinde bulunan “Sağlıklı Beslenme ve Obezite Danışmanlığı Hizmetleri Birimi”ne yönlendirilmiştir. Halkın diyabet hakkındaki farkındalığını artırmak ve bilgilendirmek amacıyla Valilik Meydanında bulunan megalight ekranında diyabet konulu slayt gösterimi yapılarak bir hafta yayınlanmıştır. Merkez ve bütün ilçelerde eş zamanlı olarak Diyabet konulu öğrenci ve halk eğitimleri yapılmış, stantlar açılarak diyabet taramaları yapılmış normal değerlerin üzerinde bulunan ölçümler ait kişiler ileri tetkikler için doktora yönlendirilmiştir.

Tüm kamu ve özel hastanelerde diyabet gününde hizmet içi eğitimler yapılmıştır.

 Tüm vatandaşlarımızın sağlıklı beslenerek aktif bir yaşam geçirmelerini diliyorum”.

Bu haber 634 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...