Diyabet´e harcanan para; 13 milyar TL

17 Aralık 2012 19:08

Isparta Diyabet Cemiyeti Başkanı Mustafa Aytaç, Türkiye’deki ilaç tüketiminin yaklaşık 4’te 1’inin, yani 13 milyon TL’nin diyabet ve diyabetle ortaya çıkan yandaş hastalıklara harcandığını kaydetti.

Diyabetin, körlük, böbrek yetmezliği ve kalp hastalığı gibi harab edici komplikasyonları, ülkelerin Sağlığı Koruma Programları üzerinde çok büyük bir mali yük oluşturuyor.

Diyabet harcamalarının bir ulusun sağlık bütçesinin önemli bir oranını kapladığı belirtiliyor.

Isparta Diyabet Cemiyeti Başkanı Mustafa Aytaç, Diyabetin komplikasyonlarından korunmanın ya da onları erken tespit etmek için yatırım yapmanın, diyabet ve komplikasyonlarının ekonomik mali yükünü önemli bir oranda azaltabileceğini kaydetti.

Isparta Diyabet Cemiyeti Başkanı Aytaç, “Böbrek rahatsızlıkları; diyaliz para. Nörolojik olaylar oluşuyor zaman içinde, onlara verilen ilaçlar, diyabeti erken teşhis edersek diyet ve egzersizle işi götürebiliyoruz bir müddet. Ailesinde diyabetli olanlar sık sık şeker kontrolünü yapacaklar, obez olanlar varsa sık sık kontrole gidecekler. Burada yakalarsak olayı diyabetin ekonomik yapısını biraz daha hafiflete biliyoruz. Ama eninde sonunda diyet ve egzersize başlıyoruz. Bir müddet sonra bu görevi tamamlıyor ve ilaca başlıyoruz. Bir müddet sonra bu de yetmiyor ikinci ilaca başlıyoruz, bir müddet sonra 3'ncü ilaca başlıyoruz derken bu şekilde 7 - 8 sene daha devam ediyor. Ondan sonra yandaş hastalıklar başlıyor. Bu hastalıklar; kalp-damar rahatsızlıkları, göz rahatsızlıkları, böbrek rahatsızlıkları, nörolojik rahatsızlıklar, mide-bağırsak yanmaları, cilt kuruluğu, cinsel organlardaki mantar olayları sıklıkla görülüyor.

Yani; Türkiye'deki ilaç tüketiminin yaklaşık  ¼'ünü, yani 13 milyon TL'yi, diyabet ve yandaş hastalıklara veriyoruz. Bu büyük bir rakam” dedi.

DİYABETİN MALİYETİ

Aytaç, konu ile ilgili olarak şu bilgileri verdi: “Diyabetden korunma ve diyabet tedavisinin yönlendirilmesi, hem kişisel hem de Koruyucu Sağlık Sisteminin her ikisi için çeşitli maliyetler oluşturmaktadır.

Dünya Sağlık Organizasyonu (WHO), yıllık sağlık bütçesinin %15’inin diyabete ilişkin harcamalardan oluştuğunu tahmin etmektedir.

Diyabetli bir kişi, diyabetli olmayan bir kişiden iki- beş kez daha fazla tıbbi amaçlı harcamalar yapmak zorunda kalmaktadır. Bu durum, daha sık doktor kontrolleri, çeşitli cihazlar ve ilaç alımı ve daha yüksek oranda hastaneye yatma ihtiyacı nedeniyle olmaktadır.

DİYABETLİ KİŞİLER VE AİLELERİ İÇİN DİREKT MALİYETLER

Bu maliyetler, doğasında finansal olan veya olmayan şekillerde olabilir. Finansal yük, eğer kişi veya ailesi tıbbi bakımı ilaçları, insulin veya diğer cihazları kendi ceplerinden ödemek zorunda olurlarsa çok büyük olabilir.

KORUYUCU SAĞLIK SİSTEMİ İÇİN DİREKT MALİYETLER

Bunlar, ilk koruyucu konsültasyonlar ve hastanede ayaktan tedavi periyodları gibi relatif olarak daha düşük maliyetler ile komplikasyonların tedavisi için uzun süreli hastanede yatma gibi, çok yüksek maliyetler arasında değişmektedir.

Diyabetin seyri sırasında erken alınan önlemler, özellikle bu önlemler hastaneye yatma gerekliliğini önleyebilecek ise, yaşam kalitesi ile ilgili olarak daha yararlıdır.

TOPLUMSAL İNDİREKT MALİYETLER

Diyabetli birçok kişi üretken bir çalışma hayatında bulunmaya devam ederken, bazıları çalışmaya devam edemeyebilirler. Üretkenliğin kaybı (sakatlık, erken emeklilik veya erken ölüm sonucu), diyabetin indirekt maliyetinin en anlamlı nedenidir.

GÖRÜLMEYEN, MANEVİ MALİYETLER

Stres, acı ve tedirginliği içeren psikososyal maliyetler, diyabetlilerin ve ailelerinin yaşamlarında çok büyük bir etkiye sahiptir. Diyabet hastalığı ile birlikte yaşamlarına ilişkin beklentileri ve yaşam kaliteleri anlamlı ölçüde azalmış olabilir.

Bu haber 864 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...