“Yabancı dil bilgisi ve bilgisayar okur yazarlığı şart!”

6 Aralık 2016 16:11

TED'de kariyer söyleşisine konuk olan SDÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Serdal Terzi, "Gelecekte insanlard, 3D yazıcıları kullanarak internetten kıyafet indirip giyebilecekler" dedi.

TED Isparta Koleji Kariyer Söyleşisi etkinliğinin bu ayki konuğu SDÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Serdal Terzi oldu.

ENDÜSTRİ 4.0 DÖNEMİNDEYİZ!

Aynı zamanda TED Isparta Koleji Velisi olan Prof.Terzi, lise öğrencilerimize dünya tarihinde mühendislik biliminin gelişimini, Endüstri 0.0 ile başlayıp Endüstri 4.0’a kadar olan süreci örnekleriyle anlattı. Şu an Endüstri 4.0 döneminin başladığını, akıllı sanayi ile her şeyin dijitalleştiğini, nesnelerin interneti yani artık ürünlerin birbirleriyle internet kanalıyla görüştüğünü, akıllı telefonla evdeki klimanın kontrol edilebildiğini belirtti. Gelecekte insanların 3D yazıcıları kullanarak internetten kıyafet indirip giyebileceklerini söyledi. Endüstri 4.0 dönemiyle birlikte iş gücüne dayalı sanayinin yok olacağını, bu alanda işsizliğin artacağını, güvenliğin ise çok büyük önem kazanacağının altını çizdi.

TÜRKİYE İNOVASYON ÖDÜLÜ, SDÜ’YE VERİLDİ

Gelişmiş ülkelerin Endüstri 4.0 dönemi ile ilgili stratejiler geliştirdiğini belirten Prof.Terzi, mühendislikte inovasyonun yani satılabilir yeni bir ürün geliştirmenin ve ürün kopyalanamıyorsa o ürünün patentini almanın gerekliliğinden bahsetti. SDÜ Mühendislik Fakültesinin bu yıl 40.yılının kutlandığını, bu yılki Türkiye İnovasyon Ödülü’nün SDÜ Mühendislik Fakültesine verildiğini söyleyen Prof.Terzi, mühendislik eğitimindeki son gelişmeleri de aktardı.

MÜHENDİSLİK FAKÜLTELERİNE YETKİNLİK SINAVI GELİYOR!

Türkiye’de Mühendislik Fakültesini kazanmak için ilk 240.000 barajının getirildiğini, önümüzdeki senelerde ise Tıptaki TUS gibi Mühendislik Fakültelerine de Yetkinlik Sınavının getirileceğini, üniversite sıralamalarının bundan sonra öğrencinin üniversite sınavında aldığı puana göre değil, yetkinlik sınavlarında aldığı puana göre yapılacağına dikkat çekti.

SDÜ Mühendislik Fakültesinde 250 öğretim üyesi, 50’nin üzerinde profesör çalışıyor, 7300 öğrenci öğrenim görüyor. Bugüne kadar 15.000 öğrenci mezun oldu. Her yıl 1500 öğrenci mezun oluyor.

MERKEZİ YATAY GEÇİŞ SİSTEMİ İLE BÖLÜM DEĞİŞTİRME OLANAĞI

Meslek seçiminde esas olanın öğrencinin ilgi ve yetenekleri doğrultusunda alan seçiminin olduğunu belirten Prof.Terzi, öğrencilerin üniversiteyi kazandıktan sonra isterlerse bölümlerini YÖK Merkezi tarafından Merkezi Yatay Geçiş Sistemi ile değiştirebilme hakları olduğunu söyledi. Bunun için YÖK’ün %30 kontenjan ayırdığını, öğrencinin sınava girdiği dönemdeki taban puana göre bölümünü değiştirebildiğini belirtti.

YABANCI DİL BİLGİSİ VE BİLGİSAYAR OKUR YAZARLIĞI ŞART!

Mühendislik bölümünden mezun olanların iyi bir kariyer yapabilmeleri için yabancı dil bilgisi ve bilgisayar okur yazarlığının ön plana çıktığını, öğrencinin iş hayatına atılmadan önce alanıyla ilgili yazılım ve donanımları kullanabilmesinin şart olduğunu ifade etti.

MÜHENDİSLİKTE ESAS OLAN İMZA YETKİSİDİR!

Mühendislikte Enerji Sistemleri, Mekatronik, Biyoteknoloji, Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji gibi yeni açılan bölümler olsa da Elektrik-Elektronik, İnşaat, Makine ve Bilgisayar gibi temel mühendislik bölümlerin gelecekte de popülerliğini koruyacağını söyleyen Prof.Terzi, mühendislikte esas olanın imza yetkisi olduğunu, yaptığı işe imza atabilmenin piyasada çok önem kazandığını belirtti.

 

 

Bu haber 559 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...