“Eğitim olmazsa üretim de olmaz”

19 Aralık 2012 16:33

Isparta Elektrikçiler Odası Başkanı, Türkiye Elektrik Elektronik ve Benzerleri Teknisyenleri Federasyonu Genel Başkanı Abdullah Kaya, yükseköğretimin sadece yüzde 20’sinin üretime yönelik olduğunu belirterek; “Bu oran son derece azdır. Eğitimli kesimler üretime yönlendirilmelidir” dedi.

Eğitimsizliğin ülkede ve dolayısıyla Isparta’da kayıtdışı ekonomiyi de körüklediğini ifade eden Genel Başkan Abdullah Kaya, kayıtdışı ekonomiden, eğitime, işsizlikten iktisadi sisteme kadar pek çok konuda önemli açıklamalarda bulundu.

KAYA; “EĞİTİM ÜRETİM İÇİN YAPILIR”

İktisadi sistemin insanları mutlu etmek için kurulduğunu belirten Başkan Kaya; “Bir işte üretim kadar eğitim de çok önemlidir. Çünkü, eğitim olmazsa üretim de olmaz. Olursa da verimli olmaz. Bilindiği gibi Yükseköğretim mezunlarının yüzde 56'sının işsiz olduğu bir ülkede yaşıyoruz. Gençlerimiz işsiz. Okuyup okul bitiriyorsun, eline adına diploma denen bir kağıt veriyorlar. Ama buna rağmen iş bulamıyorsun. Dünyanın hiçbir yerinde, insanlara işsizlik sertifikası vermek için yarışma sınavları açılmaz. Eğitim üretim içindir. 

“ÜRETİM OLMAZSA REKABET EDEMEZSİN”

Ülkemize baktığımızda Yükseköğretimin sadece yüzde 20’sinin teknik ve sağlık alanlarında, üretime yönelik eğitim verdiğini, kalan yüzde 80’inin ise sosyal bilimler alanında eğitim verdiğini görüyoruz. Yani bir ülkede 20 kişi üretecek, 80 kişi laf üretecek ve 100 kişi de yiyecek... Bu durumda uluslararası rekabetten, işletmelerin verimliliğinden bahsedemezsin. İstihdamın önündeki en büyük engel eğitimdir. Yükseköğretimin yüzde 20’si üretime dönük eğitim veriyor. Yani ağzı laf yapandan çok eli iş tutan adam yetiştirilmelidir. 

“SEVİNDİRİCİ GELİŞME”

Ancak, son yıllarda Yükseköğretimdeki insanların da artık fabrikalara ve atölyelerde istihdam edilmeye başlandığının altını çizen Isparta Elektrikçiler Odası Başkanı, Türkiye Elektrik Elektronik ve Benzerleri Teknisyenleri Federasyonu Genel Başkanı Abdullah Kaya; “bu ülkemiz adına sevindirici bir durumdur. İnşaallah bu durum böyle artarak devam eder. Böylelikle, hem ülkede üniversite mezunu olanların işe girmesiyle işsizlik oranı azalır hem de yükseköğretim görmüş kişilerin üretime olan katkıları artar” dedi.

Bu haber 881 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...