“ Yaptıracağımız 600 kişilik Öğrenci Yurdu konusunda tıkanma yaşıyoruz”

8 Aralık 2016 12:37

Isparta Yurt Yaptırma Birliği Yönetim Kurulu Başkanı olan Güneykent Belediye Başkanı Fahretdin Gözgün  ve birlik üyeleri olan Uluborlu Belediye Başkanı Mehmet Ünverdi, Gelendost Belediye Başkanı Mehmet Sezgin, Çarıksaraylar Belediye Başkanı Özcan Turhan ve Büyükkabaca Belediye Başkanı Ali İhsan Temurçin, dün saat 10:30’da bir basın toplantısı yaptılar.

Isparta Yurt Yaptırma Birliği olarak öğrencilerin barınma sorununu karşılamak amacıyla 2014 yılından bu yana Isparta’ya bir yurt yaptırma düşüncelerinin olduğunu belirten, Yönetim Kurulu Başkanı olan Güneykent Belediye Başkanı Fahretdin Gözgün, Yurt Yaptırma Birliği’nin Zafer Mahallesinde 9200 metre karelik arsa üzerine yapmayı planladığı 600 kişilik öğrenci yurdu konusunda krizin aşılamadığını ifade etti.

Birliğe ait Zafer Mahallesinde bulunan araziye yapılması planlanan Yurtla ilgili ifraz ve tevhit için geçtiğimiz günlerde Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın’la görüşmeler yapıldığını ve bu esnada Günaydın’ın sözlü olarak olumlu yanıt verdiğini ancak resmi yazıda Belediyeden ‘hayır’ cevabı geldiğini belirten Güneykent Belediye Başkanı Fahrettin Gözgün; "Isparta İl Yurt Yaptırma Birliği, 1967 yılında İstanbul'da okuyan Isparta çocuklarının barınaksız, yurtsuz kalmaması amacıyla iyi niyetli kurulmuş ve herkesin fikir birliği yapıp biraraya geldiği bir oluşum. Burası rahmetli Süleyman Demirel'in katkılarıyla İstanbul’da Vatan Caddesi'nde çok güzel bir yerde binası olan, Isparta merkezde 9200 m2 alanda yurt yapma işine girişen, kasasında 1.8 milyon TL'ye yakın parası olan, İstanbul'daki gayrimenkulünü hastaneye kiralayarak aylık 25 bin TL geliri olan bir birlik. Rakamlarıyla, amaçlarıyla Yurt Yaptırma Birliği 25 belediyenin katılımıyla oluşmuş. Fakat belediyelerin kapanma süreciyle birlikte 5 belediyenin hisseleri İl Özel İdaresi hissesi olarak kayda geçti. Şu anda da ITSO da dahil olmak üzere 20 katılımcı ile toplamda 198 hisse bedeliyle oluşan, ciddi de mal varlığı olan bir birlik.

ISPARTA'NIN EN BÜYÜK SORUNU YURT

Geçtiğimiz haftalarda basına düşen bir haberimiz oldu. Zafer Mahallesi muhtarımızın bir sorusu üzerine yapılacak yurt çalışması gündeme geldi. 2014 yerel seçimlerinden sonra tek gündem maddemiz vardı. Isparta'ya bir yurt kazandırmak. Çünkü Isparta'da konaklama konusunda bir sıkıntı var. Öğrencilerimizin en büyük sorunu yurt sorunu. Kiralar aşırı yüksek, KYK'da yetersiz kalmış durumda. Kuruluş amacı öğrencilere barınma hizmeti olan birlik böyle bir soruna neşter vurması gerekiyordu. İl Genel Meclisi üyelerimiz, Ticaret ve Sanayi Odamız ile birlikte, Valimiz ve Milletvekilimizin destekleri, AK Parti İl Başkanımızın takibi ile bu noktaya kadar geldik. 2015 yılı itibariyle başlayan bu süreç en son ifraz noktasına geldi. Parçalı bir yapıydı. Parçalı yapıda yollar vardı. Isparta Belediyemizden yolların kaldırılması ricasını bulunduk. Bu konuda bizi kırmadılar. Çünkü Isparta Belediyesi meclis üyeleri de toplantılarımıza sürekli iştirakta bulundular. Çalışmalarımızı desteklediler. Belediyemiz tevhit işlemini gerçekleştirdi. Birlik olarak emsalin yükseltilmesi konusunda teklifimiz oldu. 5 emsal teklifimiz olumsuz değerlendirildi, 1.5 olarak değerlendirildi. Yaklaşık 5 katlı bir bina yapılmak üzere oranlanmış oldu.

KENDİSİ 'HAY HAY' DEDİ AMA RESMİ YAZIDA 'HAYIR' DENDİ

Yer olarak Zafer Mahallesi Kız Yurdu var, hemen arkasında büyük bir alan. Binbirevler'den inen yola cepheli bir arazi. Toplamda 9200 m2, 921 m2'si Isparta Belediyesi'ne ait. Toplantımızda buradaki arsanın bütünlüğünü bozduğunu söyledik ve oybirliği ile satın alınmasına karar verdik. Fakat ondan öncesinde aynı yerde park alanları içerisinde, trafo binası olarak geçen yerlerde belli miktar arsalarımız var. 3 parselli arsamızı Belediyeye takas olarak teklif ettik. 4 belediye başkanı olarak Yusuf Ziya Günaydın başkanımızı ziyaret ettik. Park alanlarındaki yerimiz ile yurt sahası içerisindeki arsanın takas edilmesini istedik. Bizim Güneykent Belediyesi'nin 2 hissesi var. Hisselerimiz küçük ama Isparta'nın yurt sorununu çözüm için çabalayan bir ekibiz. 'Hay hay' dedi. Orada olurunu aldık ama cevabi yazı 'hayır'. Umutlarımız kırıldı.

'Takas yapamadık ise satın alalım' dedik. Başkan olur dedi ama yazı hayır geldi. Olağan meclis toplantılarını bıraktık, olağanüstü toplantılar yaptık. Yetki aldık. Satın alma konusunda yetki aldık. Isparta Belediyesi'ni temsil eden meclis üyelerinin de oyu ile bu karar alındık. Aldığımız yetki çerçevesinde müracaatlarımızı yaptık. Kamulaştırma ve diğer işlemler bir kanuna bağlı. Ama buraya 705 bin TL gibi rakam biçildi. Uygun meblağlar belirlensin istedik. 'Isparta'ya yurt yapıyoruz. Tahsis işlemi yapmadınız, takas işlemi yapmadınız' dedik.

Isparta Belediyesi'nin hisse oranının artışı istendi. Bu mümkün değil. 198 hissemiz var. Tahsis olabilirdi. Burası Mahalli İdarelere bağlı bir Yurt Birliği. Güneykent Belediyemizin de bağlı olduğu bir birlik. Zamanında birliğe ait Ankara Cebeci'de bir arsa var, inşaat var. Parasızlıktan tamamlanamıyor. İl Özel İdaresi 'bize burayı tahsis edin, inşaatı tamamlayıp, KYK'ya kiralayalım' diyor. Birlik olarak bedelsiz olarak 400 m2 arsa, herşeyiyle tahsis edildi. Yapılabiliyor.

Tahsisi yapamadık. Olabilir. Isparta Belediyesi'ne para ihtiyaçmış? 500 bin liraya biz burayı alalım diye sözlü ifadelerimiz oldu. Söz uçar, yazı önemli. Biz de 23/08/2016 tarihinde 500 bin TL'ye satın almak için belge koyduk. 2 gün sonra jet hızıyla cevap verildi. 500 bin TL'ye satmanın mümkün olmadığı bildirildi. 'Yalan beyan' deniyor. Burada yalan beyanla vakit geçirecek zaman yok. Birilerinin yalan söylemesine de gerek yok. Benim il başkanım bir söz sarfediyorsa benden aldığı bilgilerle sarfediyor. Birliğin üyesi değil. Ama sayın milletvekillerimizle birlikte yaptığımız istişarelerde 'evet Isparta'ya yurt şart. 5 bin kişilik yurda ek olarak buranın da devreye girmesi gerekiyor' demiştir. Çünkü Isparta'ya 2.üniversite düşünülüyor. Gelinen nokta 500 bin TL'ye hayır denildi. Tamam olabilir.

İFRAZ İÇİN OLURUNU ALDIK

Hemen olağanüstü meclis toplantımızı topladık. MHP'li Yalvaç Belediye Başkanı Hilmi Tütüncü, Isparta Belediyesi mülkünün ifraz edilerek ayrıştırılmasını önerdi. Toplantımızda MHP'li Isparta Belediye Meclis üyeleri de var. Bu teklif uygun görüldü. Sayın Valimizle de görüşüldü, uygun görüldü. Hemen aynı gün haritacımızın yanına gittik. Oradan Belediye Başkanımızı aradık, bilgilendirdik. 'Başkan çok beklettik. Bu işi hızlandıralım' dedi. Evrakları hazırlattım, salı encümenine girer dedik. Yok. İkinci salı geçti, yine yok. 3.salıya gelmeden önce pazartesi günü eşi Dilek hanımla aynı anda içeriye girdik. Kendisi oradaydı. Yazı İşleri'nde gündeme alınmamış. İmar'dan gelmemiş. Başkan talimatı verilmemiş. Odasına girdim, hiç oturmadım. İfrazının yapılmasını istedim. 'Tamam başkanım' dedi. Ertesi gün yine yoktu. 4.hafta geçmiş basına çıkınca geriye dönük hemen encümen kararı alınıyor. Arsa bütünlüğü bozulurmuş, arsanın değeri düşermiş. Yoldan terkinlerden gelen bir yer. Isparta Belediyesi'nin arsası zaten yoktu. Bedavadan para kazanıyorsun. Kanun, yönetmelik bunlarda hiç sitemimiz yok. İşin kolaylaştırmasını istedik. Belediye soruşturma geçirmesin diyoruz. İfraz yapalım. Ama sonuç yok. Biz sadece sitemimizi ilettik. Bu tatlı bir sitemdir. Sorun çözmek için varız.

PROJEDE TIKANMA YAŞIYORUZ

Arka taraftan bizim verdiğimiz ifadelerle konuşan İl Başkanımıza 'yalancı' diyor. Bütün belgeleri ortaya koyduğumuzda yalancının kim olduğu ortaya çıkar. Bizim yalanla uğraşacak vaktimiz yok. Derdimiz o değil. Dert konuşulacaksa Isparta'da çok konuşulacak mesele var. İfraz istiyoruz tevhit diyor. '13-14 yıldır belediye başkanıyım, biz bu işleri biliyoruz' diyor. Kusura kalma. Ben de 13 yıldır belediye başkanıyım. Uluborlu Belediye Başkanı da 13 yıldır belediye başkanı. Biz de aynı şekilde 5393 sayılı yasa ile hizmet yürütüyoruz. Mesele bilmek değil, çözüm odaklı hizmet etmektir. Maalesef gelinen noktada biz tıkanma yaşıyorsak hiçbir anlamı yok. Karşılıklı polemik yapmak istemiyoruz. Sitem ettik. Bir sonraki gün encümen vardı. O encümende o karar alınırdı. Basına bile çıkmamıştı. Haber çarşamba günü basına düştü. O karar salı günü alınırdı. Bırakın fantaziyi. Öğrenci 'başkanım ben okulumu dondurdum geri gidiyorum' diyor. Kafeler Caddesi'nde part-time çalışan öğrenciler var. Neden 750-800-1000 TL'lik apart parasını çıkarmak için. Bu çocukların okumaları gerekiyor. Cemaat yurtlarına düşürmemek adına hız verin diyorlar. Yetiştirin yurtları diyorlar. Meselemiz yapıcı olup, şu memlekette bir çivi çakmak. Ben 198 hissede 2 hisselik adamım. Mesaimin büyük bölümünü bu işe ayırıyorum. Çünkü bu görev bize verildi. Isparta yurt kazansın diye çalışıyoruz.

ÇÖZÜM ODAKLI OLSUN

Gelendost Belediye Başkanımız Mehmet abi 'yurdu benim oraya yap, arsayı tahsis edeyim' diyor. Gönen Belediye Başkanı, Yalvaç Belediye Başkanı, Eğirdir Belediye Başkanı hepsi arsayı tahsis etmeyi teklif ediyor. Hakediyorsa Eğirdir hakediyor. Çünkü en fazla hisse orada. Ama Isparta'nın elzem ihtiyacı var. Önce burası. Arsamız da var. Gerçekten başkan bazı şeyleri asılsız bir şekilde söylüyor. Takas için kendi ağzından olur kelimelerini kendisi arşivlerinden çıkartsın. O gün kameralar aldı. Maksadımız polemik değil. Amacımız yurt kazandırmak. Bize destek veren sayın Valim, Süreyya vekilim, Said Yüce vekilim, Osman Zabun başkanım, muhalefette dahi olan tüm belediye başkan ve meclis üyelerine teşekkür ediyorum. Böyle bir basın açıklamasına ihtiyaç duymak istemezdik. 'Evet arkadaşlar Isparta'ya yurt yapıyoruz' diye karşınızda olmak isterdik. Ama böyle bulanık suyu durultmak adına karşınıza çıktık. İnşallah sayın başkanımız da çözüm odaklı olur."

Bu haber 763 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...