Selçuk, Gül ve Elma için destek istedi

10 Aralık 2016 11:39

Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk ve Genel Başkanı Prof. Dr. Şemsi Bayraktar’a 2 saat brifing verdi:

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Prof. Dr. Şemsi Bayraktar, Isparta Heyeti ile 2 saat görüşmede bulundu.

 Selçuk, Gül Çiçeği’ne 2 farklı destek ve Elma için Ton başına Kalıcı İhracat Teşviki verilmesi için destek istediklerini açıkladı.

Gül Çiçeği’nin, Çay, Fındık, Koza (İpek Böceği), Tiftik Keçisi örneğinde olduğu gibi ''Stratejik (Millî Kültür) Ürünü'' ilan edilmesi için Isparta’nın uzun süredir çaba gösterdiğine atıf yapan; aynı zamanda Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı olan Mustahattin Can Selçuk şöyle dedi:

''Rosa Damescana’da (Yağ Gülü) Isparta, Dünya’da yüzde 65’lik bir hâkimiyete sahip.Gül Yağı’nda ise bu oran yüzde 61.  Bulgaristan’ın Avrupa Birliği’ne (AB) girmesi ile birlikte önemli bir kazanım elde etti. Kazanlık Vadisi’nde (Bulgaristan) Gül Ziraatı’na Avrupa Birliği önemli oranda destek sağlıyor. AB, Gül Yağı için kullanılan Doğalgaz’ın yüzde 75’lik dilimini hibe veriyor. Hükümet, çiftçiler için Gül Bahçesi kuruyor. Isparta açısından rekabetin eşit koşullara getirilmesi için Gül Çiçeği’ne çok ciddi oranda destek gerekiyor.

Bunun için de Gül Çiçeği Stratejik (Millî) Kültür Ürünü ilan edilmeli. KG. başına destek verilmeli.            Aynı şekilde yine Havza Bazında Ödeme yapılmalı. Bu konuyu Türkiye Ziraat Odaları Birlik Başkanı (TZOB) Sayın Prof. Dr. Şemsi Bayraktar’a anlattık. Bu konuda son söz Gıda- Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nda. Görüşmelerde bu konuda TZOB’nin Isparta’ya destek vermesini talep ettik.''

Isparta, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Çin Halk Cumhuriyeti’nden sonra Dünya’nın En Büyük 3. Elma Üreticisi olduğunu anımsatan Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustahattin Can Selçuk, şöyle dedi:

''Türkiye’de her 4 elmadan 1’ini Isparta üretiyor. Bir başka söyleyişle Türkiye’nin Elma üretiminin yüzde 25’lik dilimini tek başına Isparta yapıyor. Isparta Dünya ölçeğinde de güçlü .ABD ve Çin’den sonra Dünya’nın en büyük 3’üncü Elma üreticisi. Isparta, Elma konusunda dış Pazar sorunu yaşıyor. Daha çok ihracat yapmalıyız. Onun için de Teşvik gerekiyor. Bir dönem Elma’ya Ton Başına 100 Dolar İhracat Teşviki verilmişti. Ama bir dönem ile sınırlı kaldı. Devamı gelmedi. Bunun kalıcı olmasını talep ediyoruz. Yine Sayın Genel Başkan’a bu konuyu da aktardık.''

Can Selçuk, Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Prof. Dr. Şemsi Bayraktar ve üst düzey yöneticilerin, Mayıs’ın son haftası Isparta’ya geleceğini söyledi.

Can Selçuk, 2 saat boyunca Genel Başkan’a Hububat, Kiraz, Kayısı, Kesme Çiçek sair zirai faaliyetler ve hayvancılık konusunda brifing verdiğini kaydetti. Can Selçuk, Genel Başkan’ın notlar aldığını, taleplerimizi ilgili noktalara ileteceğini söylediğini ifade etti.

Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı Mustahattin Can Selçuk, görüşmeye katılanları da şöyle sıraladı:

- Gelendost: Süleyman Kaya

- Yalvaç: Ali Sarıpınar

- Gönen: Ali İlk

- Keçiborlu: Ali Öztürk

- Senirkent: Nuri Yalçın

- Yalvaç: Ahmet Turan Yalvaç (Muhasip Üye)

Can Selçuk, TZOB Genel Başkanı Prof. Dr. Şemsi Bayraktar ile Tarım Sigortaları (TARSİM) konusunu da görüştüklerini anlattı.

Tarım Sigortaları’nın kapsamının genişletildiğini; bunun da Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini anımsatan Can Selçuk, tablo karşısında memnuniyet duyduklarını ifade etti.

 

 

 

Bu haber 569 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...