“Elektromanyetik Kirlilik ve Sağlık" Panelde Tartışıldı

19 Aralık 2012 19:22

Uluslararası Elektrik-Elektronik Mühendisleri Enstitüsü (IEEE) Süleyman Demirel Üniversitesi Öğrenci Kolu ve Isparta-Burdur Tabip Odası tarafından düzenlenen "Elektromanyetik Kirlilik ve Sağlık" konulu panel, fakülte dekanları, Isparta-Burdur Tabip Odası temsilcileri, akademisyenler ve çok sayıda öğrencinin katılımıyla Mühendislik Fakültesi Prof. Dr. Aziz Ertunç Amfisi’nde gerçekleştirildi.

Düzenleme kurulu adına panelin açılış konuşmasını yapan Isparta-Burdur Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi ve Eğirdir Kemik Eklem Hastalıkları Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesinden Uzman Doktor Sedat Yıldız, panelin elektromanyetik çevre kirliliği ve bu durumun halk sağlığı üzerine etkileri konusunda duyarlı olunması ve toplumda konuyla ilgili farkındalığın oluşturulması amacıyla düzenlendiğini söyledi.

Elektromanyetik alanları oluşturan teknolojiler, elektromanyetik dalgaları üreten cihazların bilinçsiz kullanılması, elektromanyetik kirlilik ve insan sağlığı üzerine etkilerinin tartışıldığı ve moderatörlüğünü SDÜ Mühendislik Fakültesi Elektronik Haberleşme Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selçuk Çömlekçi’nin yaptığı panel kapsamında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Mustafa Tunaya Kalkan ile Prof. Dr. Mustafa Demir, katılımcıları elektromanyetik kirlilik ve sağlık konularında bilgilendirdi.

Prof. Dr. Kalkan, dört temel kuvvetten biri olan elektromanyetik kuvvetlerin varlığın ana unsuru olduğunu söyledi. 20. yüzyılda dünya savaşlarının etkisiyle yalnızca askeri amaçlı değil, günlük hayatta kullanıma ve tedaviye yönelik birçok elektrikli-elektronik sistemin ortaya çıktığını belirten Kalkan, radar, mikrodalga fırınlar, cep telefonları, baz istasyonları yüksek gerilim hatları, kahve makineleri gibi araç ve sistemlerin günlük yaşamımızı kolaylaştırdığını ifade etti. İyonizan ısımaların kansere neden olduğunun altını çizen Kalkan, iyonize etmeyen ısımaların insana etkileri hakkında bilgi vererek canlıların hücreleriyle etkileşime giren elektromanyetik alanların frekansı, maruz kalma süresi, uzaklığının, dalga formlarının ve alan şiddetinin önemli olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Demir de, çevremizdeki elektromanyetik radyasyon kaynakları, iyonlayıcı olmayan radyasyonlar, dalgaboylarına göre -atomaltı değerlerden başlayıp (Gama ışını veya X-ışını) binlerce kilometrelerce uzunlukta olabilecek radyo dalgalarına kadar- birçok farklı radyasyon tipini içeren elektromanyetik spektrumu hakkında bilgi verdi.

Bu haber 676 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...