Hukukun Birleştirilmesi: "Girişimler ve Çabalar" Konusu Ele Alındı

17 Aralık 2016 13:20

Süleyman Demirel Üniversitesi Hukuk Fakültesi tarafından “Hukukun Birleştirilmesi: Girişimler ve Çabalar” konulu bir konferans düzenlendi.

Hukuk Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen etkinliğe konuşmacı olarak katılan İstanbul Kültür Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ergun Özsunay, hukukun tarihsel gelişimi ve birleştirilmesi hakkında katılımcılara bilgi verdi.

Tarihsel sürece bakıldığında devletlerarasında kara ve deniz ticaretinin artması sonucunda toplumların birbirleriyle etkileşimlerinin ilerlediğini belirten Özsunay, bu gelişmenin devamında da ortak hukuk kuralları meydana getirme ihtiyacı oluştuğunu söyledi; çeşitli devletlerin hukuklarının birleştirilmesi imkanı üzerinde çaba sarf edildiğini ancak yapılan çalışmaların birçoğunun istenilen sonuca ulaşamadığını söyledi. Toplumların farklı kültür yapıları, anlayış tarzları, gelenekleri, inançları ve daha birçok etkenin hukukların birleştirilmesi önünde engel oluşturduğunu vurgulayan Özsunay, Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği’nde yaşanan deneyimlerden bahsetti.

Prof. Özsunay, “Hukukların birleştirilmesinin sosyo-kültürel zorluklarına rağmen gelişen teknolojik imkanlar ile hukuk normları arasında etkileşimin artması da göz ardı edilmemelidir. Bugün bakıldığında birçok devletin kanunlarında başka devletlerin koyduğu kurallardan, getirdiği çözümlerden yararlanıldığının görülmesi mümkündür. Hatta günümüzde, devletlerin, kendi hukuk düzenlerini başka devletlere ihraç etme gayretinden dahi söz edilebilir. Hukukların uyumlaştırma çalışmaları hukukların birleştirilmesine göre bir aşamaya kadar sonuçlar verebilmektedir. Ancak dünya üzerinde tek bir medeni kanunun, ticaret kanununun ve benzeri kanunların hüküm süreceğini kabul etmek, geçmiş tecrübelerin ışığında gelecekte de pek olası gözükmemektedir. ”diye konuştu.

Konferansın sonunda Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haluk Songur günün anısına Prof. Dr. Ergun Özsunay’a hediye takdim etti.

Bu haber 503 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...